t400Ma nagyon sok kis gyártó van, nagyon sok kis szabvánnyal, ami a saját szabványuk. És ezeket nem fogják kiadni a konkurenciának. Ha pedig a driverforrásokat kiadják, akkor kiadják a technológiát, ezt meg lehet érteni. Windows esetén annyi a dolga egy pl- Hálózati kártya gyártónak, hogy a Windows-ban található hálózati modulhoz hozzáilleszti a driverét, ennyi. Feltelepíti a user, és működik, nem történt technológia lopás. Ezzel szemben a Linux kernel...
Ez javarészt sokkal inkább jogi probléma amit ha akarnának a gyártók meg tudnának oldani pl saját illesztő modul fejlesztésével. De mivel erre jelenleg nincsen hajlandóság, ezért marad a várakozás, a magamfajta egyszeri felhasználóknak.
Én is pontosan ezt mondom, most kell az OpenOffice-t bevezetni a magyar hivatalokban is. Ahol lehet. Ha a franciáknak megfelelt nekünk is.
Nos, én ezt nem látom ennyire egyszerű dolognak Magyarország esetében. Egyrészt a vezetői felfogások miatt, másrészt az olyan kis nyomi hülyeségek miatt, mint pl a közhivatalok által használt MS féle speciális alkalmazások, amiket első körben nem lenne egyszerű portolni linuxra. Ehhez hosszabb távú átállási koncepciót kellene felállítani szakmai döntésekkel megtűzdelve, amit a mai magyar politikusok jó része nem visel el, mert megkérdőjelezi az ő "hozzáértését". És hát ami nem a kritikus négy éven belül hoz eredményt, az már eleve kiesett a pixisből. Azaz még mindig ott tartunk, hogy minden szakmai döntést politikai döntéshozók hoznak nem pedig szakemberek. Ezért (is) tartunk ott ahol...
A Mai Linux felhasználó már nem feltétlenül az...
Valóban. De nem is írtam olyasmit, hogy minden linux júzer linuxos power júzer lenne. :)
Ezért is kellene nem azt hangoztatni, hogy a Linux mindent felismer nincs vele gond, jobb, mint a Windows, stabilabb szuperebb, mert nem. Más, és ennyi egyiknek is van előnye, és a másiknak is. Szerintem így lenne korrekt.
Ebben megintcsak egyet kell értsek veled. Épp ezért - saját hibáimból tanulva - csak olyan emberkéknek ajánlom a linuxot, akikről tudom, hogy a kezdeti segítségemmel rövid idő alatt el tudja sajátítani a linuxos alap dolgokat és onnantól önállóan is tudja adminisztrálni a saját rendszerét. Aki abszolút nem ért a számítógépekhez annak csak úgy ajánlom a linuxot, ha én telepítem fel és később távolról én adminisztrálom a rendszerét. Neki csak használnia kell. Így már teljes a megelégedés. :)
Az meg azért, hogy ott az rwxrwxrwx rendszer ez lég karcsú. He ismered a GPO-t, akkor tudod miről beszélek. Erre a Linux rendszerek nincsenek felkészítve.
Lehet, hogy nincsen jól felkészítve, de ehhez képest a RedHat és a SuSe is egészen pofás kis vállalalti rendszereket dolgozott ki linux alá... És hát nemrégi hír volt, hogy a RedHat bekerült a vezető top 500 amerikai vállalat közé... (http://press.redhat.com/?s=announces) Akkor vmit mégis tök jól csinálhatnak...
Ami engem illet én személy szerint nem tudom, mert még sosem adminisztráltam Windóz szervert. MI több az itthoni kis hálózatomon kívül még linuxosat sem. (nem vagyok informatikus csak műkedvelő érdeklődő :) Bár egyes hozzáértők szerint menne ez nekem) Nálunk a cégnél OpenBSD van. Pontosabban most migrálunk FreeBSD-re, szóval jelenleg ez is és az is. Az én feladatom pedig a mindennapi munkám mellett, a kisebb hibák elhárítása a kliens gépek esetében, archiválás illetve az esetleges nagyobb hibák jelzése a fiúknak. Tehát az adminisztrációtól messze vagyok, bár a saját kis rendszeremen igyekszem tanulgatni, amit lehet. De azt sem windózon, hanem linuxon és FreeBSD-n, így hát közelebbről nemigen van módom megismerni a GPO-t... :(