DcNdrew"Világos, hogy a rendszergazdának ezek meg vannak csinálva, csak azt nem értem, miért nem jó pl az ssh?... :D"
Azért azt nem gondolod, komolyan, hogy pl, egy Windows Servert SSH-n keresztül konfigurálsz. :))
A Desktop Windows-okon ott z mstsc ami a Windows-ok szabvány távoli adminisztrációs eszköze. Külsőnek meg a VNC, Windows mögött nincs annyira szabványos parancssora, mint a Unix rendszereknek.
"Úgy értem, hogy automatikusan be vannak állítva a csoportok, de nekem pl nincs szükségem rá, ha admiisztrálni akarok egy gépet, csak engedjen be rootként. :D"
A csoportok nem is zavarnak be Sem Linux, Sem Windows alatt.
"Viszont lövésem sincs arról, hogy ezeket a csoportokat, felasználókat hogy szűri meg hogy nem szűri a rendszer. Szóval, hogy be tudnak-e jönni vagy nem?.."
Egyszerűen a Windows is ACL listákat használ, minden szinten, kombinálva az NTFS nyújtotta tulajdonságokkal.
"Az rendben van, hogy az Ubuntu (pl) is lassul. Sőt, nekem talán még jobban is, mint az XP. Bár... Az Ubit minden nap használtam, az XP-t hetente egyszer... De lassul. Viszont érdekes módon, ha egyik mappából a másikba másolok, az EXT rendszer alatt pikkpakk megvan, NTFS-en meg percekig lehet várni.
Viszont mondok egy vicceset, NTFS-re Linuxból gyorsabban másolok, mint XP-n. :D De még így is lassú az EXT-hez képest."
Persze. Akkor az érem másik oldala, Ha az EXT3-on másolsz 2 - 5 gb adatot, egyzerűen a rendszer használhatatlanná válik. mert megfogja rendszert, annyira, hogy másra nem si jut erőforrás. Pedig csak egy másolás.
Másik mi köze az NTFS-nek a rendszerlassuláshoz, semmi, ez a rendszer bonyolult és nem átgondolt tervezésének a jele, ami Windows 7 jele sincs. Aztán elmondod, hogy az Ext3 milyen jogosultságrendszerrel bír az NTFS-hez képest. A rendszervisszaállítás, a rugalmasság, a GPD, a dinamikus lemezkezelés, a Jogosultságrendszer, ezek hol vannak???
A Lassulást nem az NTFS-ben hanem, a C:\Documents and Settings\user\local settings\temp, temporary internet files-ben kerest, ne az NTFS-ben.
Az meg hogy az NTFS bolodbiztos, és MFT miatt lassabb, mint az EXT az OK, de azért vedd hozzá, hogyha az NTFS megborul, akkor javítható, ha az EXT borul meg, akkor jöhst Harry Potter, meg Dabledoor professzor, minden bitet megvizsgálni. Szóval én ezt tartom viccesnek.
"A libet meg a dll-t értem, csak te mondtad, hogy a lib az a kernelen megy át, a dll meg nem felttlen.
Namost az én gépemen (Egymagos 2,4GHz (S478), 1GB RAM) a Linuxok elég tűrhetően elkocognak Compizzal, mindennel. Az XP egy időben nyüszített, a Vistáról és a W7-ről meg ne is beszéljünk, mert halál mindkettő. Nah. Szerinted, ha annyit gyorsít a rendszeren a kernel megkerülése, akkor én azt miért nem érzem?"
A Lib sem a kernelen megy át. Az hogy a Windows előretekintő lapozást használ, és ezzel megkönnyíti a felhasználók életét. Ezzel akarák valamelyest a temp által okozott lassulást kiváltani. Ehhez memória kell, és nem is kevés. Arról meg nem is beszélve, hogy míg a Compiz a fő attrakció, ami semmire nem jó azon felül, hogy erőforrást, meg instabilitást okoz. Szerintem a Compiz az egyik dolog, ami a legnagyobb kárt okozza a Linux-oknak. Ahelyett, hogy csinálnának egy stabil X-et ami nem fagy üveggé, minden komolyabb grafikai program esetén. Ilyen dolgokba feccolnak. De ez csak saját vélemény.
"Vagyis miért nem érzem a játékokon kívül? Mert ott azért van különbség. Nem tudtam Linuxot még belőni, hogy gyorsabban menjen rajta a játék, mint Winen."
Igen meg a videóvágásnál, meg a zeneszerkesztésnél, meg az ipari tervezésnél, meg a programok tömgelegénél. Ami Windowsra alap, Linuxon, meg nyögvenyelve megy csak.
Szóval, ahova általános munkafolyamatok kellenek, egy sima irodai munkára oda ideális a Linux, vagy egy sima felhasználónak is. De amint speciális lehetőségek kellene oda nem jó.
Sokat használok Ediust, Sony SoundForge-t, Premiere Pro. Active Directoryt. Group policy-t Shadow Copy-t.
Mondj ezekre Linuxos alternatívát, ami ezt olyan stabilan tudja, mint Windows alatt. :)