Sziasztok!
Hardy rendszeren nekem egy olyan gondom lenne, hogy ha menüből, grafikus felületen akarok elindítani egy rendszerbeállításos alkalmazást, pl synaptic, nem adja ki az ablakot, ahova a jelszót kellene beírni. Paracssorból megy az alkalmazás elindítása, csak grafikusan nem. A gksudo-val lehet valami mert paracssorba beírtam debug-gal és a következő érdekesség jött ki eredményként:
athos@athos:~$ gksudo -d
No ask_pass set, using default!
xauth: /tmp/libgksu-ednltZ/.Xauthority
STARTUP_ID: gksudo/synaptic/8492-0-athos_TIME3232048
cmd[0]: /usr/bin/sudo
cmd[1]: -H
cmd[2]: -S
cmd[3]: -p
cmd[4]: GNOME_SUDO_PASS
cmd[5]: -u
cmd[6]: root
cmd[7]: --
cmd[8]: synaptic
buffer: -sudo: unable to resolve host athos-
buffer: --
brute force GNOME_SUDO_PASS ended...
No password prompt found; we'll assume we don't need a password.
A buffer sorból sokkal több volt, de gondolom az mindegy. Engem az a GNOME_SUDO_PASS sor érdekelne, hogy mi az, és hogy ott kellene lennie egyáltalán, de főleg a legutolsó sorban a brute force szöveg idegesít a legjobban. És szépsége még a dolognak, hogy hiába megyek be grafikus felületen a felhasználók és csoportok menübe megváltoztatni a root jelszót, nem lehet. Egyrészt nincs is, mikor tudom, hogy volt, méghozzá nem is gyenge szintű jelszó, de egyszerűen nem enged jelszót adni a root-nak. Üres a mező, és ha beírok egy jelszót, ok, visszamegyek, és ugyan úgy üres a jelszó mező. Feltörte volna valaki a rendszert és elhelyezett valami kódot? Router mögött van a gép, és bár csak a gyári tűzfal fut, de ezt azért kétlem.
Ha van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond, azt megköszönném.
Athos