Ildiko70 Van egy sejtésem hogy talán így lehet, de nem tudom beválik e,
sose volt egyszerre két lemezem egy gépben:
A /boot/grub/menu.lst -ben van valahol négy sor,
ami így néz ki:
# title Windows 95/98/NT/2000/XP
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
Nyisd meg szövegszerkesztővel (Gedit) a menu.lst -t.
El kell venni előlük a # jelet és talán a root (hd0,0)-t át kell írni (hd1,0)-ra,
de az nem biztos. A (hd0,0) jelenti az első merevlemezt, a (hd1,0) a másodikat.
A vessző utáni szám meg azt hogy hányadik partíció.
Végül is, ha nem sikerül akkor sincs baj, lesz egy menüpont a grub-ban Windows 95/98/NT/2000/XP néven, ami nem csinál semmit csak kiírja hogy error... Akkor vissza kell tenni eléjük a # jelet és :-( Ha meg jó akkor :-) és nem kell visszatenni a # jelet. De lényeg hogy próbálkozni kell ezzel a (hd0,0) -val hátha megszereti valamelyik variációt. Még az se lehetetlen, hogy esetleg nálad a (hd0) vagy (hd1) fog beválni "makeactive" sor nélkül.
A legvalószínűbb tippem:
title Windows 95/98/NT/2000/XP
root (hd0) vagy (hd1)
# makeactive
chainloader +1
Így hályogkovácsként szerintem még annyi, hogy a többi sort nem kell piszkálni, meg hogy ezt a menu.lst -t csak rendszergazdaként lehet szerkeszteni.
Szerk: Lehet hogy mégis kell piszkálni: A default 0 sort default 1 -re. De csak akkor ha beválik a dolog, és nem az XP-t akarod alapértelmezetten indítani.
...
Jahh... Ha egyedül van a lemezen az Ubuntu, akkor valószínűleg grub indulásakor nyomni kell egy esc-t, hogy megjelenjen a menü.
Azt hiszem csak 3 másodpercet vár erre... De ha nem így van, akkor meg látod, és nem kell nyomni :-)
Próba cseresznye ...