Tehát egy tiszta új gépről van szó, amelyikhez kaptam egy olyan cd-t hogy drivers and utilities intel chipset for windoes xp és ugyanez vistával. Akkor ezeket csak Vistával tudom telepíteni? A Windows 7 azt mondta, hogy nem talál neki megfelelő drivereket a gépen. Az Ubuntu vajon mit fog mondani? Kerestem trial Vistát, de nem találtam.

Ubuntu cseppet máshogy működik mint a Windows-ok. Itt a kernelhez jár az összes meglévő driver. Csak telepítsd fel, 90%ban működni fog minden. Ha a maradék 10% nem működik, akkor keress megoldást itt a fórumon.

Hát Ubuntu azt mondja, hogy az eszközhöz van elérhető meghajtó vagy mi a szösz... :D Ez lehet akár zárt meghajtó is (az eszköz szállítója készíti), vagy az Ubuntu által készített meghajtó, de elvileg azokat telepítésnél (ha aktív netkapcsolattal telepítesz) fel is rakja...

Az Ubuntu kezeli a Vista és az XP drivereket? ->Erre a válasz: nem. A Windows XP driverei a Windows XP-hez valók, a Vista driverei a Vista-hoz, a Linux/Ubuntu-hoz pedig szintén a hozzájuk való driverek (jellemzően, telepítéskor megoldják ezt a gondot a linux-ok). Nem véletlenül adnak ki drivert külön az XP-hez, Vista-hoz, de ezek az OS-ek is többé kevésbé működőképesek a saját beépített drivereikkel. A Windows 7 még nagyon új, gondolom kevesebb eszközt tud használni gond nélkül. Ha nincs a gépben semmi exotikus/ritkán használt hardver elem, akkor valószínüleg mindegyik OS elfutkorászik rajta, külön driver telepítés nélkül is, esetleg nem minden tulajdonságát tudja kihasználni a gépnek.

• puho válaszolt erre.

HtibiSzóval akkor próbáljam meg nyugodtan a 64 bites Ubuntut, lássuk, hogy mit mond. Jól van, megyek eszek valamit, aztán kipróbálom.

puhoAz előbbi hsz.-t már nem engedte szerkeszteni. Azt írtad egy topikban, hogy szatmári vagy. Esetleg, ha tudok, személyesen is segíthetek. Ha az alaplap, és a proci támogatja a 64 bitet, akkor nyugodtan telepítheted.

• puho válaszolt erre.

puhoPróbáld ki live - módon. Ha úgy bootol, működik minden, van hang, kezeli a monitort, van hálózati , WiFi, stb., akkor nagy baj nem lehet.

HtibiTe is szatmári vagy? Nagyon örülök, nem láttam még szatmári ubuntust. Egyelőre fel van települve a 64 bites Ubuntu, még nem panaszkodott, most csak attól félek, hogy az internet kapcsolatom meg fog szakadni, mert ha a másik gépbe dugom be az internet drótját, megpróbálok felmenni a netre a másik gépről aztán meglátjuk. Azt nem értem, hogy nagyon sok CD-t kaptam a géphez, ezek mind feleslegesek Ubuntu alatt? Van például egy 3,5 inches CD USB 2.0 Card reader akkor van egy MSI Extras (ebből van 2) és van egy Digital ez LG Ezek most mind feleslegesek?

puhoUbuntuhoz nem kell semmi driver cd, ahogy fentébb írták, ha ubuntuval "kompatibilisek" a hardware-eid (80-90%), akkor tuti menni fog, nem kell driver-ezgetni, mert alapból a rendszerbe van. Ez totál más rendszer mint a win. Ha liveCD hibátlanul megy, és kezeli a hw-eidet, akkor nem lesz gáz.

• puho válaszolt erre.

hepalyA netre mar feljottem, csak a flash playert nem tudtam telepiteni, azt mondja, hogy wrong arhitecture i386 , teh't 32 bitews a flash player, erre mi a megoldas? Maskulonben hang se nagyon van, nem hallottaqm az ubuntu zenejet amikor beleptem.

A bongeszo allandoan azt mondja, hogy a bongeszo frissitese befejezodott, ezert ujra kell inditani, de mar ujrainditottam vagy szazszor, es meg mindig azt mondja. Hang most mar van, es van itt egy csomo exe azok micsodak? bluebirds.exe drag&burn.exe

puhoRTM: http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/jaunty/main/basic/faq.html#flash-t-mogat-s Hangot meg kell piszkálni, csúszkákat rángasd, aztán jó lesz.

Gorkhaanakkor már inkább ez: sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras -y így minden szükségeset leszed,amire később szükség lehet.

puhoEzek hol vannak, a cd-ken? Az exe fájlokat a windows használja, alkalmazások telepítéséhez, futtatásához. Az Ubuntu ezekkel "nem kompatibilis".

puho.exe futtathato állomány (executeables) windows rendszereken.

• puho válaszolt erre.

NyutkányÉppen azért csodálkozok rajta, hogy mit keresnek itt. Itt van az asztalon egy ikon, az a neve, hogy bluebirds, ha rákattintok, megjelenik a többi. Állítólag a CD Rom egységen vannak, ,de a CD Rom egységben nincs semmi.

puhoIgen. És én már láttam szatmári ubuntust, nem csak a tükörben. -:) Ha jól emlékszem ubul az itteni neve. Csak amióta (április) megújult az oldal, a tagok nagy többsége nem tölti ki a lakhelyére vonatkozó adatokat (Te se, például). Mások már írták, de leírom én is: a kapott CD-ket tedd el emlékbe (a Windows mellé), Ubuntu alatt nem lesz rájuk szükséged.

• puho válaszolt erre.

puhoOtt valami beragadhatott. Újraindítás után is megjelennek ezek?

• puho válaszolt erre.

HtibiJártam valami szatmári linuxos oldalon, és azt láttam, hogy 6 hónapja nem járt arra senki. Eleinte néhány Kölcseys kérdezgette a compizt, aztán megunták. Igen, mintha regisztráltam is volna azon az oldalon. Nagyon ismerős ez a Heim név, van egy ügyvéd az utcánkban, aki Heim, és egy régi szomszédom aki kiment Svédországba. Még a végén kiderül, hogy szomszédok vagyunk. Legalábbis unokaszomszédok.

HtibiMár vagy 3 újraindításon túl vagyok és még mindig itt vannak.