NyutkányVan, sőt, nagyon egyszerűen megoldható:
Létezik a /etc/passwd fájl. Nevével ellentétben nem tárol jelszavakat, de ebben találhatóak meg a gép felhasználói. Rögtön az első sor tartalmazza a root felhasználó adatait:
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
A kettősponttal elválasztott listában az első elem a felhasználónév, a második helyén lenne a jelszó, az x azt jelenti, hogy nem itt található (a /etc/shadow fájl tartalmazza), az ezt követő két szám pedig a felhasználó, és csoportja ID-jét tartalmazza, a következő root megmondom őszintén nem tudom mire vonatkozik, csak tippelni merek, hogy leírás. Utána a felhasználó "home" mappáját, majd az alapértelmezett parancsértelmezőt látod.
Nos, véleményem szerint ha itt a nevet átírod, akkor a probléma meg van oldva: A root felhasználónak más lesz a neve. Kérdés hogy mennyire bölcs döntés ez. Ugyanis a programok változatos módon ellenőrzik azt, hogy rendszergazda futtatja-e őket: Lehet hogy az ID-t nézik, lehet hogy a felhasználónevet, lehet hogy a csoporttagságot. Megtehetik, hiszen eddig mindenhol az volt a jellemző, hogy a 0-ás ID-jű root nevű felhasználó root csoportban az isten.
Az, hogy ezt egy disztribúció megtörte nem rossz megoldás, de nyilván nekik változtatni kellett azokon a programokon, amik felhasználónév alapján azonosították be a root-ot. Az ubuntuban pedig nyilván nincsenek meg ezek a változtatások, tehát ha átírod a nevet, abból (kis eséllyel) probléma lehet
Egyébként örülnék egy ilyen megoldásnak Ubuntu alatt is, de érzésem szerint nem fog ez bekövetkezni, mert az Ubuntu más irányból már megoldotta a problémát: nevezetesen: Olyan jelszót adott a root-nak, amit senki se tud. Mondhatni: Nincs root fiók.
Vírus egyébiránt létezik már linuxra, évekkel ezelőtt téma volt. Egyébként linuxra azért nem jellemző ez, mert egy jól összeállított linuxon nem nagyon tudna mit kezdeni. Persze ez is értelmezés kérdése: nekem minden fontos adatom a saját nevemen van létrehozva, ha egy vírus töröl, akkor azok szállnak, én pedig verem fejem falba.
A jóhiszeműséget linuxon is ki lehet használni. Letöltesz egy .deb csomagot, mert azt írja hogy kafa játék linuxra, telepítéskor pedig megadod a jelszavadat teljes jogokat adva a vírusnak