jkopannak idejen volt egy cseh kollegam az orzo-vedo szolgalatban, nem tudott egy szot sem magyarul, viszont tudott latinul. vett egy konyvet, amben (betu)matrixok segitsegevel barmit amit tudott latinul le tudott irni magyarul. legjobban akkor akadtam ki amikor odajott hozzam azzal, hogy van e ertelme a "geza kek az eg" mondatnak, merthogy ilyeneket is lehet krealni ezzel, ami visszafele is ugyanaz. Teljesen leesett a pofam, de mar az elejen. Es nem szivatott, cseh volt, magyar nyelvtudas nelkul. (Aztan modott olyat is hogy mondjak olyan szot is - csehul - aminek a magyar megfelelojeben van o meg u a ket ponttal merthogy az nehezebb. rofl )
Szoval, ha tenyleg meg is bizonyosodtal arrol, hogy egy (emberek altal) osszeallitott konyv tartalmazza az emberiseg tortenelmet, mit jelent ez? Ha ket nyelv amelyek evezredeken keresztul fejlodtek egymastol fuggetlenul (is, meg nem is) matrixok segitsegevel ilyen modon konvertalhato.
Nem mondom persze, hogy hulyeseg, konnyen meglehet, hogy nem az. Csupan ra szerettem volna vilagitani arra, a matematika mire kepes, meg hogy nem kell mindent csont nelkul bevenni. Mindenkinek a sajat dontese. En, mint ahogy irom fentebb, hiszem hogy az ajto mogott van egy szoba, meg a talalgatasokat is szivesen hallgatom arrol, mi lehet odabent. Amig nem dogmatikus "mert a bibliaban az van hogy letezik" vagy ellenkezoleg "hiszem ha latom" tipusuak.
Szerk.: A lenyeget tekintve egyetertunk, el is felejtettem te mire valaszoltal. Szoval ja, ha mar Biblia, akkor eloszor heber vagy/es gorog nyelv mert a forditasok problemasak es szvsz manipulaltak is. Arrol nem is beszelve, hogy ezeket heber/gorog -> latin -> magyar/barmi mas modon forditottak :)