Sziráki TamásÉn sem döbbennék túlzottan le. Főleg, hogy maga a teremtéstörténet, ha összekötöd a valósággal, többé-kevésbé jó.
Persze a sorrend nem helyes, kivéve, hogy a fény és a sötétség szétválása volt az első, és az ember teremtése az utolsó.
Viszont ezt elnézzük, tekintve, hogy amikor ezt írták, nem voltak birtokában a mai tudásnak.
A Biblia magyarázatot próbál adni a világ működésére és tanácsot a jövőre nézve, hogy a régi hibák elkerülhetőek legyenek. Nem véletlenül "Könyvek". Az kellene legyen a sorsa, hogy emberek bölcsességeket írjanak hozzá, de nem teszik, mert a régi római egyháznak annakidején az volt az érdeke, hogy az emberekbe dogmatikusan beleerőszakolják a vallást, mert így gyakorolhattak rajtuk hatalmat.
Valahogy nehezen tudom elhinni, hogy Isten azzal szórakozik, hogy minél több követőt próbál magának szerezni. Márpedig amit tanítanak, az sokszor ezt sugallja. "Ha ellenállsz, a pokolra jutsz." Tévedek? Ha nem élsz Isten törvényei szerint, akkor az örökkévalóságig fogsz szenvedni. Most lehet tagadni, meg kimagyarázni, de ez az egyik alaptétel.
Holott a valóság - szerintem - egészen más. Ha belegondolsz, azok a törvények, amik le vannak írva, nem a túlvilágra való bejutás kulcsa, de legalábbis nem a halál utáni. Hanem arra próbálnak rávezetni, hogy ha nem vagy irigy, nem vagy bosszúszomjas, stb, akkor felépíthetsz egy olyan világot, ahol ha vannak is kihívások és ellenfelek, nincsenek ellenségek, éhinség, szenvedés, stb.
Mivel az ember elég agresszív, ezért ilyen világ nehezen hozható létre, de pont ezért ilyen nagy a kihívás. A boldogság az emberben születik, és anélkül, hogy boldog lennél, nem lehetsz boldog. Hiába vagy bármilyen gazdag.
Ja, és valahol benne van, hogy az Üzenet a lényeg! Nem az, hogy bevegyél mindent szó szerint. Nem a dogmatikus gondolkodás, hanem a mögötte rejlő igazság keresése a lényeg.
Nem maga a Biblia a lényeg, hanem az emberek, akik mögötte vannak. Az élet és az élet Üzenete. Ha nem keresed, nem találod. Persze az igazság keresésébe vagy Istenbe vetett hit nélkül nem is fogod keresni. ;)
Másik oldalról viszont érdekes kérdés, hogy ugyan kinek állhat érdekében, hogy az embereknek picit megnyissa a szemét, majd rávegye, hogy azt az utat vakon kövessék, és egymás ellenségeivé váljanak? Vajon kinek lehet szüksége arra, hogy mindenki vak legyen és csak a saját hitében higgyen bármi áron, és ezért az életét is feláldozza?
Vajon kinek lehet érdeke, hogy a mammont (pénz, anyagi javak) használják az egyházak a fennmaradásért?
Persze én nem feltétlenül hiszek benne, de ha vallásos oldalról nézzük, ezek érdekes kérdések szerintem.