Szerintem eleve rossz a kérdés, hogy mi a különbség a Windows és a Linux felhasználók között. Egyrészt azért, mert nem lehet általánosítani, minden ember más. Másrészt azért, mert ugyanaz az ember használhat pl. Linuxot otthon és Windowst a munkahelyén (a munkahelyek valamiért nagyon Windows-hívők, és az iskolai tananyag is a Windowson alapul, nem is említik a többi operációs rendszert). A harmadik pedig az, hogy ez egy provokációra alkalmas kérdés, akkor is, ha nem annak van szánva (és nem feltételezek olyat, hogy provokációnak van szánva), mert könnyen kialakulhat a verseny a két tábor között.
Az operációs rendszerek között van különbség. Én csak egy egyszerű amatőr felhasználó vagyok, nagyjából tudom kezelni a Wordot, Excelt, és társait, és ezek Open Office megfelelőit, az internetet (IE-t és Firefoxot használtam már, mást még nem is láttam), tudok játszani, és tudok önállóan programokat letölteni és telepíteni (operációs rendszert is: Windowst és Ubuntut, ha nem kell az alapértelmezett beállításokat megváltoztatni), de nem tudom, hogy mi van a számítógép belsejében, nem tudok programozni, és a "Beállítások" mindig azt jelentette, hogy "Ne piszkáld!" (és félek is "piszkálni") ezért nem az én véleményem a mérvadó, de már én is észrevetettem néhány különbséget. (Néhány hónapja Ubuntu 9.04-et használok, de a jövő héten természetesen én is frissítek az új verzióra. Korábban Windowsom volt. Az Ubuntuval elégedett vagyok, bár attól félek egy kicsit, hogy ha feltelepítem az új verziót, akkor törlődik 1-2 program, amit felraktam a gépre. De ezen lehet segíteni, kimentem pendrive-ra, aztán ha törlődik valami, akkor lehet pótolni, ha megmarad minden, akkor meg örülök.)
A fontosabb különbségek:
- Az Ubuntu megbízhatóbban működik.
- Az Ubuntus programok felismerik a Windowsosakat, de fordítva nem igaz. (Pl. az Open Office tud .doc dokumentumot írni-olvasi, de a Word nem ismeri fel az Open Office dokumentumokat.)
- Ubuntuhoz nem kell vírusirtó.
- Az Ubuntuban kevesebb hiba van, és van kitől kérdezni.
- Az Ubuntuban néha piszkálgatni kell a beállításokat.
Tehát: Windowst talán az használ, aki a megszokott dolgokat szeretei, Ubuntut pedig az, aki tudja, hogy mi a jó.