Sziasztok!
Én a kde-t jobban kedvelem, mint a gnome-ot, ezért leszedtem a kubuntu 9.10 alpha 6-ot, és felraktam a gépemre. Erről szeretném megosztani veletek tapasztalataimat.
A tesztgép egy asus f5r noti xpress 1100 vidkarival, broadcom 4311 wifivel. Fontos megjegyeznem, hogy 8.04 óta sem a wifit, sem pedig normális 3d támogatást nem sikerült kicsikarnom a szerkentyűből, így vegyes érzelmekkel kezdtem hozzá az új buntu telepítéséhez.
Első lépéseknél semmi extra nem ötlött szemembe... live bootolásakor néhány hibaüzenet, "shutdown now" feliratok (??!?! mivan ??!?!). Gondoltam jól kezdődik, mindegy hagytam, had erőlködjön. Nagy nehezen felállt. Kezelőfelület kde-től megszokott kékség, háttér már az unalmasra nézett világoskék semmi fehér golyókkal... elragadtatási méterem erősen nulla felé mutat. Mindegy, tisztában vagyok azzal, hogy nem a szépen kidolgozott háttértől lesz jó egy os, valamint ez még csak alpha kiadás, szóval várható javulás még ezen a téren.
Gondolkodóba estem, hogy feltegyem-e az egyik partícióra, megnézni hogy kezeli a wifim, meg hogy mekkora teljesítményt nyújt. Feltettem. A telepítő kicsit új formát kapott, de a lépések teljesen ugyan azok. Nyelvi csomagokat nem raktam fel első lépésben, mivel nem volt wifi kapcsolatom. Telepítés után gép újraindít, félrenézek, majd vissza root prompt fogad... kicsit qrva jó? Első telepítésből nem tud felállni a rendszer? nagyooon komoly. Mind1, no para, nézem mi a hibaüzenet. Valami baja van a gyökér partícióval, kér, hogy futtassam le az fsck (file system check) parancsot, amit meg is teszek, majd ismét reboot. Gép szépen feláll... inglisül... na akkor rakjunk rá nyelvi támogatást... odacammogtam routeremhez, és "hozzákötöztem" a notit... Vagy 3-szor kellett feltelepítenem a nyelvi csomagokat, nem értem miért. Egyszer 30akárhány csomagot szedett le, majd 8-at, legvégén pedig 4-et. Kicsit néztem, de sebaj, lényeg, hogy magyarul nyavajog már.
Erőt gyűjtöttem a wifi beállításához, és nekikezdtem... hardware manager -t megnyitottam, tök üres... a rendszer működéséhez nincs szükség zárt meghajtókra... mivan?? Akkor most van wifim?? Persze nem volt... konsole-t megnyitottam, jól irányzott dmesg parancs... ott kiírja, hogy wifi moduljával baj van, látogassam meg a linuxwireless.org/..../.../etc. oldalát, és kövessem az instrukciókat. Úgy tettem... olvasom az oldalt, odaérek firmware installation szekcióhoz, keresem ubuntu and debian részt 1000L... mit ír? sudo apt-get install b43-fwclutter... na jó, nem bánom. Adok egy esélyt az előre fordított csomagnak, mielőtt nekiállok forrásból össze-vissza telepítgetni. parancs kiad, gép reboot, és mit ad Isten: VAN WIFI!!!! Szabály szerűen hátrahökköltem. És nem kell a kapcsolót kikapcsolni, bekapcsolni, trükközni vele, meg ilyenek, hanem úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva. Első ízben éreztem azt, hogy ezaz, ez lesz majd ami leváltja a jól belakott 8.04-em! És ez nagy szó!!
A meglepetésből felocsudva elkapott a kapzsiság. Ha ez megy, akkor mi nem megy? Előkaptam régi kedvenc játékomat -open arena 0.8.1-, mellyel már hónapok óta nem játszottam egy rossz ati driver upgrade után... Hangja ugyan nem volt, de a 3d támogatása jó volt... nem szaggatot, robbanások nem kockásodtak, szóval tök jól működött... A 9.04-ben is teszteltem a 3d-t, ott sem akadt, csak a robbanások erősen kockásodtak. Ja, és 9.04 óta az x1100 driverét nem kell külön engedélyezni.
Mi van még hátra? Hát a webcam! konsole megint elő, ls /dev/video*... nincs ilyen fájl vagy könyvtár... mind1, úgy sem használtam volna.
Mindent összevetve úgy érzem, hogy egy jó kis rendszer van születőben, ami méltó lesz LTS-nek. Az elkövetkező 1 hónapban rengeteg munka vár még a fejlesztőkre és tesztelőkre egyaránt, amihez sok szerencsét és kitartást kívánok. Rég volt már, hogy ennyi bizakodással vártam egy új ubuntu kiadást, mint a mostanit.
Ui.: Egyvalamit kifelejtettem: A grub alaptelepítésben képtelen felismerni a többi rendszert, első indítás után csak a frissen telepített kubuntu szerepelt. Ezt a hibát a csomagok frissítésével ki lehet küszöbölni, illetve a /boot/grub/menu.list fájl szerkesztéséve
Stage