Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert kezdő Linuxosként, nem sokat értek a nemrég felmerült problémámhoz. Akár fogalmazhatnék úgy is, hogy halvány lila gőzöm sincs, hogy mi történt, ami miatt most a gépem hol működik, hol nem. Leginkább azonban egyáltalán nem.
Ezt az üzenetet a panelon megjelenő kis jel tudatja velem:
"Hiba történt, futtassa a csomagkezelőt a helyi menüből vagy az apt-get parancsot a terminálban a hiba okának kiderítéséhez.
A hibaüzenet: "Error: Opening the cache (E:Encountered a section with no Package: header, E:Problem with Mergelist /var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hardly-security_main_binary-i386_Packages, E:The package lists or status file could not be parsed or opened.)" Ez általában azt jelenti, hogy a telepített csomagjainak teljesítetlen függőségei vannak."
Rákattintva a jelre elindulna a frissítéskezelő, de nem tud. Helyette ezt írja ki:
"A csomaginformációk inicializálása meghiúsult
A csomaginformációk inicializálása közben feloldhatatlan probléma lépett fel.
Jelentse ezt a hibát az „update-manager” csomaghoz és vegye be a következő üzenetet a hibajelentésbe:
'E:Encountered a section with no Package: header, E:Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hardy-security_main_binary-i386_Packages, E:A csomaglista vagy az állapot fájl nem dolgozható fel vagy nem olvasható.'"
A hiba okára nem tudok rájönni, fogalmam sincs mi van, nem értek semmit ebből az egészből, így hát a terminálba sem tudom mit írhatnék, és azt sem tudom hol kéne nekem ezt a hibát 'jelentenem'.
Az egész úgy kezdődött, hogy valamelyik nap, azt hiszem hétfőn, nagyon lelassult a gépem, miközben neteztem, majd arra lettem figyelmes, hogy a youtube-os videó, amit hallgattam szakadozik, végül lefagyott a gépem, én meg újra indítottam. De mikor már majdnem beléptem volna, olyasmit írt ki, hogy probléma van az X-szel (amiről szintén nem tudom, hogy mi). A bátyám gépén rákerestem arra, hogy hogyan lehetne rendbe hozni anélkül, hogy újra kéne telepítenem a gépet, és találtam is egy nagyon ígéretesnek tűnő parancssort, de mikor használni szerettem volna, többé már nem ugyanazt írta ki,hanem ellenőrzést futtatott le, ami legtöbbször megakad és manuálisan kell megoldanom, és csak akkor tudok belépni, de akkor sem biztos, hogy utána működik pl. a mozilla nem indult, és terminált sem voltam képes nyitni még tegnap, de ha működik akkor is csak úgy-ahogy. Értsd: ugyanúgy lefagy.
Ma végre sikerült megnyitnom a terminált, így hát megpróbálkoztam az X helyrehozásával, azonban a parancssor első részénél már megakadt:
"brigi@brigi-desktop:~$ sudo apt-get remove --purge x server-org
[sudo] password for brigi:
Csomaglisták olvasása... Hiba!
E: Encountered a section with no Package: header
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hardy-security_main_binary-i386_Packages
E: A csomaglista vagy az állapot fájl nem dolgozható fel vagy nem olvasható."
A problémám felettébb aggasztó, tekintve, hogy én egyáltalán nem értek hozzá. Megpróbáltam leírni nektek az én szemszögemből, remélem valamennyire érthető voltam, és valaki tud rajtam segíteni! Nagyon hálás lennék érte!