zltNem designról:
~~~~~~~~~
CTRL-ALT-BSPACE -ért tényleg kár Koalát szidni, valami rémlik, hogy a Xorg-gal jött, de most tényleg lusta vagyok pontosan utána nézni.
Ahogy a blogban is említettem, leginkább apróságok zavarnak, amik ide a bökőt, hogy nem lesznek kijavítva. Pediglen jó marketing stratégiával el lett hintve már a nyár elején, hogy direket ezek kiküszöbölésére létrehozták a "100 paper cuts" projektet:
"A projekt célja az, hogy kiszűrjenek 100 ilyen bosszantó dolgot, és kijavítsák azokat az Ubuntu októberben érkező következő kiadására." Toros Mogorva Mormotás idevágó cikke
És mit ad isten, pont ilyen apró hibák cincálják az egyszeri béta teszter idegeit. Az alkalmazások váratlan összeomlását direkt azért nem hoztam fel, mert mégiscsak béta, és ilyenkor ezzel kell élni, én vállaltam.
Aggodalmak:
~~~~~~~~
Nem akarok vészmadár lenni, de komolyan attól tartok, az egész kiadás ilyen lesz. (Elég csak az eddigi béták és azok végeleges kiadásai között tapasztaltakra gondolnom). Ahogy fentebb írtam, a végleges 9.10 akár bétája is lehet a 10.04 LTS-nek. Ami nem is lenne nagy baj, de akkor illene kijelenteni, hogy gyerekek, ez egy képlékeny techdemo, előzetes a Lucid-ra, és most nem hypoljuk körbe. Sokan sok helyen megírták már, hogy nem túl szerencsés ez a fél éves kiadási ciklus. Ráadásul a most szerzett tapasztalatok egy részét ki is lehet vágni, ha tavaszra megjönne a Gnome 2.30. (Na ez megint meg fog érni egy misét.)
Fentieket mint megrögzött Ubuntu felhasználó (rajongó?) írom. Itt-ott használók más disztrókat is, de valamiért az Ubuntu a favorit. Igen, temették a 8.10 bétával, és 9.04 bétával is kedvencemet. De valjuk be, nem minden alap nélkül, mert ha jól megnézzük a 8.04 LTS óta csak nőnek a problémák a bevezetett újítások számával párhuzamosan. Természetesen kell fejlődni, de ne úgy, hogy kapok egy "100 apró hibával" megspékelt késznek kikiálltott disztrót. (Itt most konkrétan az Ibex-re és a Jaunty-ra gondolok.) Valahol mélyen bennem van az az érzés, hogy ügyesen terelgetve belehajszolnak abba, amit nem akarok - azaz nem tudatosan bétatesztelni "kész" disztrót. Mondjuk egy magyar emberben nem nehéz ilyen érzéseket kelteni. (Tudom paranoiás is vagyok, de ez szakmai ártalom.)
Designról:
~~~~~~
"Az új dizájnt pedig nem tegnap csúsztatták. Már egy pár hónapja be van jelentve."
És szapulják is a bejelentés óta rendesen.
Ne menjünk messzire, csak az Ubuntura építkező LinuxMint-ig. A kettőt megnézve melyik arcára nyomnál csókot?
Igen is számít a design. Az Ubuntu célcsoportja nem a geek-ek, hanem a mezei FELHASZNÁLÓK közelébe akarja vinni a GNU/Linux-ot. (Hacsak nem értettem félre a filizófiát.) Ebben az külsőségekre sokat adó user világban viszont rengeteget számít az első benyomás, ugyanis hétköznapi ember döntéseit erősen befolyásolja, legyen szó barátnőről, autóról, vadászpuskáról, vagy oprendszerről. Ezzel a 9.10 Live CD-vel el sem merek majd menni haverokhoz, hogy ezt nézd meg milyen fasza. Válasz kb ez lenne: Ez? Ez ránézésre két vödrös. (Egy a monitorra, egy a gyomortartalomnak.) És egy ilyen első benyomás után magyarázzam el, hogy itt meg itt tud hozzá szebb cuccokat beszerezni, sőt akár saját kreálmányt is adhatok. A válasz már kész is: Minek akarnék ilyesmibe beletúrni? Nekem a gép csak "ívivezni" kell, mail-t nézegetni, msnezni, filmet nézni / zenét hallgatni meg torrentezni. (Nem véletlenül raktam kollegina notijára élből Mint-et.) Mindezt adjam elő egy desktop sztenderdé vált OS új kiadása idején, ami olyan attraktív felületet nyújt alapból (nekem spec. nem jön be), amit a moder kollégák ész nélkül portolnak át más GUI-kra, mert igenis van rá igény, és akármilyen ocsmánysággal "top download" lesz a cucc Aero vagy Win7 névvel.
- Nagyon kérek mindenkit, ezzel fejezzük is be az összehasonlítást másvilági (nem FLOSS) rendszerekkel a továbbiakban is. Köszi! -
Érdekes módon függetlenül fejlesztett új ikontémát sikerült pont deadline elé bevágni, holott az sincs messze kész. Akkor GTK témát miért nem? Abból is van rengeteg külsős, ami ráadásul még szép is. Licencelési gond? Ugyan! Csak magamból kiindulva ha kapnék egy mail-t Canonical-tól, hogy figyi vazze, tetszik a cuccod, szívesen látnánk az új disztróba, csak CC helyett ki kellene nyomnod GPL alatt itt meg itt átdolgozva, tuti egy méterre leviatálnék az örömtől "newhuman barnára" csíkozott MHSZ gyakorlóm felett.
Személyes "stratégia":
~~~~~~~~~~~~~
Úgy tervezem, hogy Karmic-kal kihúzom valahogy LTS-is, aztán meglátjuk. Ha jól tippelek, az elég kiforrott lesz, ha nem akkor viszont váltok. Fedora szimpi, de egy Debian Lenny-vel is kibékülök, pedig messze nincs benne annyi újdonság, ellenben túl sok gond sincs vele.
Addig is bőszen nyomkodjuk a bugriportokat, blogoljunk, fejtsük ki véleményünket, azzal is előrébb vagyunk a célig. Most viszont húzás aludni.