begTalán ha meg lenne, nevezve, akinek igazán szólna... ;)
Na de magára a blogbejegyzésre reagálva:
1,
Ezen nincs mit vitatni.
2 és 7,
Egy komoly félreértést oszlassunk el:
Az Ubuntu NEM közösségi oprendszer, a disztrót NEM szabadidejüket feláldozó fejlesztők önkéntes és áldozatos munkával hozzák létre. A Canonical Ltd. alkalmazottai és megbízottjai, partnerei készítik. Örvendetes tény, hogy ezt egy önkéntes közösségi bázisra támaszkodva teszik, annak véleményét figyelembe véve és némi beleszólást engedve a fejlesztésbe. További tény, hogy közösségi részvételt és közösségi fejlesztésű csomagok felhasználását nem csak a disztró kiadásával viszonozzák, hanem a közösség számára elérhetővé tett saját fejlesztések publiklásával is. Lásd pl. Lanchpad forrás kiadása, ONE elérhetővé tétele.
Mindezektől függetlenül ez egy GAZDASÁGI társaság árukapcsolásos terméke, csak kicsit szokatlan az üzleti modell. Ez a felfogás Európa eme kies szegletében (beleértve a gyönyörű Transzilvániát) különösen furcsa, talán ez ad okot a félreértésre.
Csak szidással előre vinni a disztrót tényleg nem lehet, de nem is nagyon tudnék ezen a siteon ilyet mutatni. Ha voltak is, kikopottak. Hibákat viszont igen is fel kell hánytorgatni. Navigare necesse est..., bétatesztelni pedig kell beledöglésig, mert sok-sok bugriport is előrébb viszi a fejlesztést.
3,
Egyénenként változó tűréshatár kérdése. Engem pl. a krvnyd sem fog földhöz vágni (végső esetben azt fogom én, aki mondta :D), inkább elengedem a fülem mellett. Persze megértem, ha másnak lejjebb van az ingerküszöbe.
Közösségi részvétel fejlesztésben, hát ez érdekes. Most megint csak magamból indulok ki (az a büdös egó...). Úton-útfélen szidom az új témát. Egy valamit azért köszönök neki, új téma fejlesztésére sarkalt attól a pillanattól fogva ahogy megláttam. És nem egy élesebb kritikát megfogalmazótól láttam itt már segítő szándékú fórumbejegyzést.
Szóval ezzel a ponttal csak részben tudok egyetérteni.
4,
Ha a konkrét kiadási ciklusokat nézzük hardver szempontból ez nagy általánosságban igaz. Kivételt csak egyet tudnék kapásból mondani, a Jauntyval szállított Intel driver igen is visszalépés volt a korábbiakhoz képest. Akinek ilyen chip-e volt, nyilván nem bontott pezsgőt.
Kezelési szempontból nézve már érdekesebb fejlődés boncolgatni. Ugyanis egyénenként más egy kicsit az ergonómiai, engem pl. nem zavar X újraindításának hiánya, valakit megőrjít. Én ott érzek a kezelési hiányosságoka, ahol mást meg nem zavar. Ennyi, emberek vagyunk.
5,
Ezt csak részben osztom. Remek alternatíva az Ubuntu, de terjesztési, marketing és sok más egyéb okból még nem tartom egyenlő versenytársnak. Számunkra annak tűnik, a de a piac nem csak belőlünk áll. Párhuzamot vonni pedig teljesen felesleges.
6,
Maximálisan egyet értek. A választás szabad. Legalább az.
Remélem reakciómmal nem bántok meg én sem senkit, nekem ez a véleményem. Ha mégis, mea culpa.
További hasznos vitára buzdító bejegyzéseket kívánva búcsúzik:
Szilu (FireCobold), egyszerű Ubuntu rajongó