"És ráadásul régebben egy kis időre sikerült kipróbálnom az UHU linuxot és ott az volt ami nem tettszett, hogy pl nagyon gáz MP3 lejátszó volt de ahogy olvastam itt az Ubuntu a divixet sem támogatja? Ez vajon mit jelent pontosan?"
Nem tudom, hogy mire gondolhatott az illető. Nekem jelenleg 8.04.3 fut a gépemen és nemigen van panaszom arra, hogy nem tudok divx-es filmet nézni vagy épp nem tudok mp3-at hallgatni. Igaz, ami igaz, hogy alapértelmezésben ezeket a formátumokat nem támogatja a rendszer, de a repokban benne vannak azok a csomik amik installálásával minden gond nélkül kezelni lehet a problémát. MP3-hallgatáshoz exailet használok (http://www.exaile.org/screens). Nem tudom, én nem érzem "gáz"-nak. Ellenben a winamp formát annál inkább. De hát ízlések és pofonok...
"(van egy netes portál ahonnan online lehet filmet nézni egy divx-es progi segtségével... ez működik itt is?)"
Amiket próbáltam ingyenesen nézhető online divx-es site-okat, azokat meg tudtam nézni a gépemmel mindenféle felesleges izék nélkül is. Az hogy a te site-od vajh működik-e??? Link híjján fogalmam sincs....
"És ami talán a lényeg: Én elsősorban irodai dolgokra használnám a rendszert + film nézés... erre ez a megfelelő vagy inkább maradjak a rossz de mindennel kompatibilis Microsoft termékeknél?"
Irodai dolgok: Ha nem használsz MS specifikus dolgokat a dokumentumaidban (VBA makrók, active-X hivatkozások, stb), illetve nem használsz túl bonyin formázott doc fájlokat (sok táblázat egy word doksiban pl), akkor az OOO egészen jó alternatívája az MS Officenak. Ellenben ha ilyen speciális dolgok is szerepelnek a napi ténykedéseid között akkor sztem maradj az MS officenál. (Itt szeretném jelezni, hogy Wine-al jól futtatható az MS Office linuxos környezetben is, ami egy két kisebb problémát meg tud oldalni.)
Filmnézés ügyben pedig nemigen volt még problémám. MPlayer és/vagy VLC és a legtöbb hagyományosan használt filmformátum nézhető linuxon is.