Hali!
Tudom hogy nagy balekság ha a sok "hogy kell rootként..." témából nem tudtam meg amit akartam de nekem olyanokat csinált most az ubuntum (9.10-es), hogy logikailag nem tudtam hová tenni. (Installálni akarok egy játékot wine-s környezetben kiválóan megy csakhogy nincs joga írnia a számára létrehozott partición (egy Fat32-ös particiót hoztam létre még a telepítésnél, hogy a merevlemezt egy másik oprendszerről is elérjem). Tudom hogy lehet telepíteni ezt máshová is de jelenleg nem tudok írni a fat-es particióra mert nincs rá jogom.
1) sudo nautilus parancsnál próbáltam átállítani úgy hogy rákerestem a mappára (nálam ez "/windows") és ott jobb klikk és nem engedi hogy a jogosultságokat átállítsam (hiába látom hogy mit kellene átállítani, nem engedi)
2) sudo passwd root parancsnál megadtam a parancsot és itt mc-ben próbáltam a jogosultságot átállítani (rámentem a /windows-ra utánna file->jogosultságok és itt hogy mások olvas, ír, futtat) és utánna ok de nem történik semmi. (rootként nem tudom a nautilust elindítani, többek között ezt írja ki:(nautilus:11475): Unique-DBus-WARNING **: Unable to connect to the running instance, aborting.)
3) érdekesség:
"
root@joe-toshiba:/home/zsolti# cd rld-loco_bin
bash: cd: rld-loco_bin: Engedély megtagadva
root@joe-toshiba:/home/zsolti# exit
exit
zsolti@joe-toshiba:~$ cd /home/zsolti
zsolti@joe-toshiba:~$ dir
Asztal edid.bin Képek Nyilvános Sablonok Videók
Dokumentumok examples.desktop Letöltések rld-loco_bin svg_clipart Zenék
zsolti@joe-toshiba:~$ cd rld-loco_bin/
zsolti@joe-toshiba:~/rld-loco_bin$
"
rootban nincs mindenre jogosultságom??? én azt hittem hogy ott mindenre van...
Légyszi aki hasonlóba keveredett az légyszi segítsen!