Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Változások a ShipIt működésében

Az Ubuntu egyik különlegessége, hogy nem csak egyszerűen ingyenesen letölhető, hanem a ShipIt elnevezésű szolgáltatásnak köszönhetően akár postán is megrendelhetjük a telepítő CD-t, amit teljesen ingyenesen postáznak el nekünk. Ez a szolgáltatás a kezdetektől fogva elérhető, és elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy azok is hozzájuthassanak a rendszerhez, akiknek nincs szélessávú internetkapcsolatuk, vagy valamilyen oknál fogva nem tudják kiírni CD-re. Ennek a teljes költségét az Ubuntu fejlesztését is finanszírozó cég, a Canonical állja. Az elmúlt időszakban azonban az Ubuntu rendkívüli népszerűségre tett szert, és óriási felhasználói bázis alakult ki körülötte. Az ingyenes CD-k legnagyobb részét pedig nem azok rendelték meg, akiknek valóban szüksége van rá, hanem olyan felhasználók, akik egyszerűen a fiókban a gyűjteményükbe tették el a lemezeket. Bár a CD-k és papírtokok nagy tömegű gyártása kifejezetten olcsó, azonban az egy-egy lemezre jutó szállítási költség kifejezetten magas: a sokszorosa a lemez értékének. Az Ubuntu közösség növekedése pedig eljutott arra a pontra, hogy a korábbi rendszer finanszírozhatatlanná vált. A Canonical ezért kénytelen volt változásokat bevezetni, hogy a rendszer a továbbiakban is fenntartható maradjon. Bár az ingyenes CD-k küldése továbbra sem szűnik meg, azonban a jövőben némi korlátozás várható ezen a téren a korábbiakhoz képest. Továbbra is kapnak CD-ket a hivatalosan is elismert Ubuntu közösségek (ilyen a Magyar Ubuntu Közösség is), valamint a hivatalos Ubuntu tagok. Ezen kívül azoknak is igyekeznek CD-ket biztosítani, akik csak most fedezték fel a rendszert. Ugyanakkor korlátozzák az azoknak küldött CD-ket, akik vélhetően más úton is hozzájuthatnak az Ubuntuhoz. Így a következő lehetőségek maradnak azoknak, akik már nem tudnak CD-t rendelni:

Bízunk benne, hogy megértéssel fogadjátok ezen változásokat.

Hozzászólások (32)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

Az Ubuntu egyik különlegessége, hogy nem csak egyszerűen ingyenesen letölhető, hanem a ShipIt elnevezésű szolgáltatásnak köszönhetően akár postán is megrendelhetjük a telepítő CD-t, amit teljesen ingyenesen postáznak el nekünk. Ez a szolgáltatás a kezdetektől fogva elérhető, és elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy azok is hozzájuthassanak a rendszerhez, akiknek nincs szélessávú internetkapcsolatuk, vagy valamilyen oknál fogva nem tudják kiírni CD-re. Ennek a teljes költségét az Ubuntu fejlesztését is finanszírozó cég, a Canonical állja. Az elmúlt időszakban azonban az Ubuntu rendkívüli népszerűségre tett szert, és óriási felhasználói bázis alakult ki körülötte. Az ingyenes CD-k legnagyobb részét pedig nem azok rendelték meg, akiknek valóban szüksége van rá, hanem olyan felhasználók, akik egyszerűen a fiókban a gyűjteményükbe tették el a lemezeket. Bár a CD-k és papírtokok nagy tömegű gyártása kifejezetten olcsó, azonban az egy-egy lemezre jutó szállítási költség kifejezetten magas: a sokszorosa a lemez értékének. Az Ubuntu közösség növekedése pedig eljutott arra a pontra, hogy a korábbi rendszer finanszírozhatatlanná vált. A Canonical ezért kénytelen volt változásokat bevezetni, hogy a rendszer a továbbiakban is fenntartható maradjon. Bár az ingyenes CD-k küldése továbbra sem szűnik meg, azonban a jövőben némi korlátozás várható ezen a téren a korábbiakhoz képest. Továbbra is kapnak CD-ket a hivatalosan is elismert Ubuntu közösségek (ilyen a Magyar Ubuntu Közösség is), valamint a hivatalos Ubuntu tagok. Ezen kívül azoknak is igyekeznek CD-ket biztosítani, akik csak most fedezték fel a rendszert. Ugyanakkor korlátozzák az azoknak küldött CD-ket, akik vélhetően más úton is hozzájuthatnak az Ubuntuhoz. Így a következő lehetőségek maradnak azoknak, akik már nem tudnak CD-t rendelni:

Bízunk benne, hogy megértéssel fogadjátok ezen változásokat.

• [törölve]

Szerintem ez jó döntés volt. Sajnos sokan tényleg csak azért rendeltek CD-t, mert jól mutat a polcon vagy a gyűjteményükben, de valójában nincs kimondottan szükségük arra, hogy meglegyen nekik, mivel lehetőségük van rá, hogy letöltsék és kiírják az ISO-t egy korongra. Azt is láttam, hogy egyesek új Launchpad profilt hoztak létre, csak azért, hogy CD-t rendelhessenek. Nos én ezt nem tartom valami tisztességes megoldásnak. Régen nekem is lassú volt a netem. Akkoriban úgy oldottam meg az Ubuntu beszerzését, hogy vettem egy üres CD-t, bementem egy internetkávézóba és letöltöttem, kiírtam. Ha valakinek nagyon kell a hivatalos CD, az rendelje meg a Canonical Store-ban, ezzel is támogatva az Ubuntu-t. Én is így tettem.

[törölve]Igen. Én voltam. És mint írtam is, nekem is elveimmel ellentétes. De ez sajnos így alakult.

Részben érthető a döntés és elfogadható is ha ennyien rendelnek cd-t, csak ezzel az a baj hogy majd azok nem fognak (ingyen) CD-t kapni akiknek valójában szükségük lenne rá mert addigra meg már megszüntetik. De reméljük nem így lesz. :-)

Én is létrehoztam egy új regisztrációt. Nem szép dolog. De tényleg sokat használom és próbálom terjeszteni. Még is csak jobban néz ki és megbízhatóbb benyomást kelt, mint egy kiírt ISO fájl. Hogy küldték stb. stb....

Aki rendelt a Canonical Store-ból legyen szíves leírni hogy konkrétan mennyibe is jön ki postával együtt, vagy hogy hogy is van ez a dolog. Ami konkrétan érdekelne az az hogy pl.: 5 cd 5,85 Euro az már postával együtt vagy plussz posta? Ebben az esetben mennyi a posta? 1 cd-t is lehet rendelni? Köszi a választ!

jogos. nagyon sportszerűtlen volt, amit itt is sokan csináltak, hogy csak úgy gyűjteménybe rendelték a CD-ket csak, hogy ott legyen a polcon :(

Nem tom pontosan ezt mikor változtatták meg, de én még akkor rendeltem meg magamnak a cd-t mikor teljesen úgy nézett ki, és úgy működött az egész mint rég. Lehet hogy ez csak mostanság van így? Mert sztem már egy jó hete rendeltem meg, rögtön amikor lehetett... Egyébként én pl szélessávúval rendelkezem, (már amikor jön a net a szemét digitvtől) Ennek ellenére én nem gyűjteménybe teszem, hanem erről másolom a népnek az ajándék cd-ket, és evvel megyek emberekhez telepíteni. Tehát nekem még mindig nem a gyűjlemény az első, hanem hogy mondhatom hogy "igen ez a cd még a Britt királyi birodalmat is megjárta!" Persze tudom hogy kissé sántít, de a lényeg hogy ez nagyon jól fest a más emberek szemében az ubuntu-ról, ha az ember nemcsak egy fekete filccel megírt tdk lemezzel állít be, hanem egy igényes diszkkel. Tudom persze hogy ha veszek egy cd-printert, meg cd-t hozzá, akkor u.o. szép lesz. Szerintem a magyar tagságnak kéne döntenie arról hogy ki kapjon cd-t és rendelkezhessenek monnyuk 200-300 cd-vel fejenként. De ez csak egy gyors eszmefuttatás. Mert ugye egy ilyen cd nem csak egyszer jó telepítésre. Na mindegy, ha hülyeséget beszélek szerintetek, akkor szóljatok le, de szerintem egy cd-nek más szerepköre is lehet manapság, minthogy a betárcsázós nettel rendelkezők feltegyék a arendszert, amit szerintem 1kB/sec sebességgel frissíteni sem lehet.... Ennél értelmesebb cél a terjesztés.

• Fory válaszolt erre.

JarodItt egy kép 5 cd rendelése esetén: Kép itt Látszik, hogy kb 3500 ft az 5 cd postaköltséggel együtt.

current88Tulajdonképp nekem is ugyanez a gondom, egyetlen egy lemezre volna szükségem a terjesztésre, de az legalább legyen igényes. Gyűjteni ISO-ban is lehet, de a terjesztés már inkább a PR-on alapul. Meggyőzőbb és bizalomgerjesztőbb mindenkinek, ha egy gyári lemezen megy a dolog, mint egy házilag "barkácsolt" telepítőn (mint a kalóz Windows lemezek).. :) Érthető, hogy drága a küldés, de az nem az "ingyenesség elvét" súrolja, hogy fizetni kell egy sima lemezért?

ForyMilyen "ingyenesség elvét"? Ingyen letöltheted. A CD meg a posta viszont pénzbe kerül a Canonicalnak is.

• [törölve]

ForyNem kell. Csak ha akarsz. Amúgy ingyen letöltöd és kiírod magadnak. Ugyanazt kapod, mint ami a hivatalos CD-n van, csak nem lesz papírtokod meg színes képecske a CD-n. Ez más disztróknál is így van. Ha kell a CD vedd meg magadnak. Azért mindent nem lehet ingyen. Amúgy már évekkel ezelőtt felmerült, hogy ez az "ingyen CD osztogatás a népnek" nem fog túl sokáig működni. Bár valóban szebb és meggyőzőbb a hivatalos lemez, mert szép színes a papírtok, meg a CD és ez térítésnél valóban számíthat valamit, de azért nem erre kell alapozni.

[törölve]Én újfent azt javaslom, hogy a magyarországi ubuintu membereknek kérjünk ki (lehet blőd a szám) 500cd-t, és ezt ők belátásuk szerint kinek-kinek kiosztják. Így elvileg csak azok kaphatnának, akik meggyőzően érvelve kérnek. Tehát nem a gyűjtők. Viszont kérdés hogy ezt bevállalják-e? B eset: Többen rendelünk egyszerre, mert akkor olcsóbb a szállítás. Ebben benne lennék mint arcvonal. Vagyis ha mindenki fizeti a részét, akkor megrendelem én. Akinél van erre igény ide írjon vissza.

ForyA hivatalos áruházban már lehet venni 5 db-os CD csomagot. postaköltséggel együtt kb 700 forintra jön ki egy CD. Szerintem az azért senkit nem vág földhőz, támogatod is a Canonical-t és még lesz szép színes CD-d is.

Jogos szerintem, aki megteheti letölti és mivel szabadon terjeszthető csak gyártani kell sok sok lemezt ugyan úgy fog terjedni a 9.10 is. A gyűjtőkről meg csak annyit, ha már igényes meg minden verzióból szeretné a "szebbik" gyártott lemezt akkor az a kis összeg nem a világ

current88A közösség minden kiadásnál kap egy doboz CD-t, amit lehet osztogatni. A következő havi megbeszélésen (november 5-én, csütörtökön) fel fogjuk vetni a kérdést, hogy hova jutassunk el ezekből.

Torzi05Esetleg, lightscribe vagy hasonló egyéb technológiával is lehet próbálkozni, filctoll helyett.

Ezután lesznek csak értékesek a "gyűjtőknek" a gyári cd-k:-) Egyébként meg teljesen jogos lépés volt!