Minap egy mozgaskorlatozott holgy Asus eeePC -jét kaptam meg telepitésre. Elmondta mire akarja használni és nekiugrottam. 512 RAM celeron proci, elotelepitve valami win98-DOS rendszer (Grafikus felulet nelkuli) stb... A lehetseges megoldasok kozott szerepelt az ubuntu is.
Eloszor is szerezni kellett egy telepitot, mivel sajnos csak USB csatlakozo van a gepben CD-DVD nincs. Legyartottam egy pendrive-os Kiwi installert, de valami hiba miatt nem ment fel. (kesobb rajottem mi volt az oka) - Majd kinomban a Xubuntu-rol is csinaltam installert pendrive-ra es az feltelepult, de sajnos nagyon keves szabad hely maradt (itt kezdett gyanussa valni a dolog) viszont a xubuntu szoftverkeszete nem felelt meg az elvarasoknak - mivel ezt elore tudtam ezert amugy is csak kiserletbol tettem fel arrol a 4Gigas pendriverol, amit eredetileg csak azert adtak, hogy telepitokeszletet gyartsak ra.
Ekkor toprenges kozben esett le a tantusz, hogy az eeePC-ben hasznalt hattertar nem 20 Gigas hanem mindossze 2 Gigas !!!! Hoppá. Vagyis a pendrive, amirol telepitek nagyobb mint a hattertar, amire telepitek.
Ekkor strategiat valtottam. Szetbombaztam a gyerekek szamitogepet (meg most sem szereltem ossze) kikaptam belole a DVD-egyseget, es rakotottem egy kulso USB-s hazra. Majd bebootoltam az igy osszehozott kulso DVD egysegrol a "magyarubi" rendszer DVD-telepitojet, es amikor a telepites soran a particionalashoz ertem, akkor a kovetkezot allitottam be:
SDA (Belso hattertar)
1. SDA1 - FAT32 - 1,5G - "/DOS"
2. SDA5 - SWAP - 0,5G - ""
SDB (4gigas pendrive)
1. SDB1 - EXT4 - 4,0G - "/" (megj.: ehelyett inkabb az EXT2 ajanlott!!!)
Ekkor mar sajnaltam hogy a hattertarra elotelepitett win98-DOS -t korabbi probalkozasomkor a xubuntu miatt legyalultam, de hat ez van... (elony: legalabb jogtisztava tettem a rendszert.) - Szoval DVD-rol felinstallaltam a pendrive-ra a magyarubi rendszert, ami siman felcuppant (de azert kellett varni ra). Gyakorlatilag a 4G-t ki is toltotte 250M hijan fullosra, viszont a /DOS mappaban maradt annyi hely, ami a munkahoz kell. A /DOS mappara konyvjelzot tettem a nautilusba es symlinket az asztalra. Azert, hogy 250M-nel nagyobb szabad helyem legyen a rendszernek legyalultam egy ketto dolgot a feltelepitett magyarubibol a synaptic-kal (pl. openclipart, egy ketto jatek, angol dokumentaciok es sugok - a magyarnyelvueket fennhagytam - Thunderbird...) illetve uritettem a /var/cache/apt/archives mappat is, hogy a pendrive-os alaprendszeren is legyen elegendo szabad hely. Igy a megszabaditott hely mar majdnem 1G-re nott. De mivel jottek a gepert igy nem kinlodtam tovabb vele - inkabb beallitottam egy-ketto szoftvert es a munkakornyezetet csinositottam.
CSINOSITAS: Magam reszerol utalom az eltuno talcakat, de az eeePC sajnos elege nyomott kepernyovel rendelkezik ezert kenytelen voltam eltuno talcakat (bocs panelleket) beallitani. Mivel nem nagyon fert ki egy ketto alkalmazas ablak ezert a rendszer-beallitasok-megjelenes pontban a betumeret 10-rol 8-pontosra allitasaval egy kis helyet szoritottam, illetve az ikonok alatti szoveget ikonok mellettire allitottam. A csinositas resze volt, hogy a magyarubival erkezo Wallpaper-Tray alkalmazast a felso panellre hozzaadtam, es felmasoltam 30 fotot hetterkepnek, a Kepek/Hatterek mappaba (ezeket majd a sulinux oldalara is ki fogjak tenni) A wallpaper-tray Preferences reszeben pedig megadtam a Hatterek mappat, hogy onnan vegye a kepeket, a More Options fulon pedig hogy 15 percenkent cserelje es inditaskor, meg kinyujtva adja be a kepeket stb... De ez mar izles dolga.
Ismetelt bootolaskor a rendszer ujra szepen felallt... olyan volt az egesz, mintha a belso hattertaron lenne minden. Pedig a gep a joval nagyobb meretu kulso pendrive-rol bootolt. :)
A vegeredmeny egeszen csinos lett.