Köszi a válaszokat, de nem oldódott meg a problémám! A bootolási sorrend tényleg nem mindegy, próbáltam már a winyókat mindenféle sorrendben... Most ott járok, hogy egyszerre 2 winyót merek fizikailag bedugni, a rosszat, meg valamelyiket a 2 jó közül. (XP, vagy Ubuntu) Ha a bootolási sorrendben úgy állítom, hogy az adatwinyó (amelyiken nincs oprendszer, csak a Grub, meg kb 600GB adat) van legelől, akkor pusztul meg a bootolás, és írja azt, hogy "GRUB Loading stage 1.5. GRUB Loading, please wait... ERROR 21".
Az XP alól lemezkezelővel látom fizikailag a döglött GRUB-os winyót, (amelyiken nincs oprendszer, csak töménytelen adat, aminek a fennmaradásáért küzdök...) és azt írja ki rá, hogy 931,51GB kifogástalan, online, de nem ismeri fel, hogy NTFS. Az biztos, hogy a partíciót nem formáztam meg, tehát csak az MBR-ben lehet a hiba... (Amibe belerondított a GRUB.)
Ha a jó Ubuntu-t, és a döglött winyót dugom fel, és a jóról bootolok, akkor elindul rendesen a rendszer, a "Helyek" között látom is az 1TB-os winyót, de amikor 2x ráklikkelek, egy kis ablakban megjelenik egy behajtani tilos tábla, "Nem csatolható kötet" hibaüzenettel.
Sajnos az Ubuntuhoz nem értek (egyenlőre) túlzottan, az XP alól meg nem tudok vele mit kezdeni, de minden ötletet kipróbálok...
Tehát valahogy az MBR-ből kéne kiszednem a GRUB-ot, (mivel az megdöglik induláskor, mert azon a winyón nincs oprendszer) és visszaállítani abba az állapotba, ami az Ubuntu telepítés előtti állapotban volt. Szóval a kérdés még mindíg az, hogy hogyan lehet egy olyan winyó MBR-jéből kiszedni a GRUB-ot, amelyiken nincs egyáltalán oprendszer? (mivel 1 db partícióból áll az egész, sajna nincs másik "feláldozandó" partíció se rajta, ha pl rá akarnék telepíteni egy oprendszert... XP-t próbáltam, hátha felül írja az MBR-t, de telepítés előtt formázni akarja, ezért inkább abbahagytam...) Esetleg valami másik segédprogrammal?