Na jelentem alásan, végre sikerült megoldanom a problémámat!!! :) Okulásul leírom a történést: (Direkt nagyon részletesen, hogy mindenki meg tudja csinálni! :) )
Ha nem tudsz parancssort varázsolni az XP telepítő CD-ről, viszont van egy telepített XP-d, és egy másik (pl. kizárólag adatokat tartalmazó HDD) winyó MBR-jébe beleette magát a GRUB, a következő módszerrel le lehet szedni:
- indítsd el az XP-t, miközben mindkét winyó fel van dugva. (Ha állandóan elszáll indításkor Error 21-el, vagy Error 22-vel, próbálj a BIOS bootsorrendjén változtatni. Ha így se indul, fizikailag cseréld meg a 2 winyó SATA (régi vinyóknál IDE) csatlakozását - nálam ez is közrejátszott az hda, hdb zűrzavarban - hátha így elindul az XP. (Nálam 3 winyó van...) Ugyanis a Grub alapértelmezés szerint hda-ra települ. Legalábbis nálam ez volt...)
- CD/DVD meghajtóba berakod az XP telepítő CD-t. (Ha pl. SP3 van, értelemszerűen az SP3 CD-t...)
- A Windows helyreállítási konzol hozzáadása rendszerindítási beállításként a következők szerint: Start menü -> Futtatás. Kis ablak előjön. ide beírod
X:\i386\winnt32.exe /cmdcons
Az "X" a CD/DVD meghajtó betűjele. a /cmdcons előtt egy szóköz található.
Ezután klikk az OK-ra. Ezzel a művelettel a Windows helyreállítási konzolt felveszed a Windows Indítópult mappájába.
- Gépet újraindítod, és az induláskor feljövő listában a "Windows helyreállítási konzol"-t választod. Miután a BIOS felismerte a winyókat, érdemes a lefelé kurzornyilat nyomkodni folyamatosan, hogy ne menjen túl a menün. Ha túlment, megvárod, míg elindul az XP, ezután "Start menü" -> "Sajátgép"-en jobb gomb -> "Tulajdonságok". Feljövő "Rendszertulajdonságok" ablak "Speciális" fülén "Indítás és helyreállítás" részen "beállítások" gombra klikkelve kipipálod a "Rendszerek listájának megjelenítése" kockát, vagy ha ki van, feljebb veszed az 1 másodpercet kb 5-re. (Ez jelenti azt, hogy meddig várjon, amikor megjeleníti az induláskor választható listákat.) Gépet újraindítod, így már nem fogod lekésni a rendszerválasztást! :)
- Szóval így vagy úgy, de ki tudtad választani a "Windows helyreállítási konzol"-t. Néhány perc alatt elindul, várj türelemmel, sokáig fekete képernyőt látsz csak! :)
- Egyszer csak néhány soros üzenet alatt ezt fogod látni: 1. C:\windows és megkérdezi, hogy melyik oprendszerbe akarsz belépni? (Akinél több is van, az nyilván többet lát...) Beütöd a sorszámát, majd megkérdezi a rendszergazda jelszót. (Nálam nem volt telepítéskor megadva, ezért enter...)
- Ezután végre megjelenik a "c:\windows>", Te pedig nagyon örülsz! :) Végre van parancssorod, kiadhatod a FIXBOOT, illetve FIXMBR parancsokat a következők szerint:
FIXBOOT D:
Nyilván itt azt a meghajtójelet adod meg, amelyiknek helyre szeretnéd hozni a BOOT szektorát. Nekem ennyi elég is volt, EXIT-el kiléptem, az újraindulás után az XP azonnal látta az összes file-t, minden futtatható, nézhető, nagy az öröm! :)
Ha erre nem javul meg, újra bemész a "Windows helyreállítási konzol"-ba, majd amikor megjelent a "c:\windows>", beírod, hogy "map" ekkor ki fogja írni a partíciókat egymás alá. A hiányzó floppy, illetve aUSB-s DVD író miatt (?) úgy tűnt, hogy belefagyott a lekérdezésbe. Elmentem WC-re, mire visszajöttem, ott volt a "c:\windows>". :) Tedd ezt te is! :)
Szóval a FIXMBR után NEM A MEGHAJTÓNEVET kell megadni, hanem az "ESZKÖZNEVET"!!! Ezt pedig a "map" parancssal tudod lekérdezni. Tehát valami ilyesmit kell beírnod: "fixmbr \device\harddisk2"
Én ezt nem próbáltam, mert a FIXBOOT helyrehozta a hibámat, de másnál lehet ez adja a megoldást!
Hát kb ennyi a történet...
Most örülök nagyon, mert nem kell másik 1TB-os winyót vennem a mentésnek!!! :) Megspóroltam egy kis pénzt... Azt mindenesetre fenntartom, hogy logikátlan, hogy a Grub olyan HDD-re is települhet véletlen, amin semmilyen oprendszer nincs...
Ja, és természetesen köszönöm a segítséget a hozzászólóktól!!! :)
Most pedig elkezdek ismerkedni az UBUNTU-val...