hi le szeretném váltani az xp-t kubuntu 7.10-re, ha a héten megjelenik és lenne pár kérdésem: - ntfs meghajtókat, mint olvastam 100%-ban írja, olvassa, de ezeket automatikusan csatolja is vagy ezt nekem kell megtennem minden gépinduláskor? - a codeceket, java, flash stb. a kubuntu-restricted-extras-ban lesznek benne. ez hol van? és pontosan mit kell vele csinálni? - a restricted manager hogyan fog működni, hogy én mint kezdő is fel tudjam telepíteni az ati kártyámat, mert gondolom anélkül a TV kimenet nem fog működni. - valamint a könyvtár és nyomtató megosztás itt hogyan működik, mert a laptopon marad az xp, de szeretném az ntfs meghajtókat majd megoszatni, valamint a nyomtató, hogyan tehetem majd meg? - kubuntu-ban van olyan, mint xp-ben a device manager, vagy hol tudom majd megnézni azt, hogy minden hardvert felismert-e? - telepítés közben az egész lemezt formatálja vagy a neki szánt particiót, mert nem szeretném ha a lemez másik feléről eltűnne minden - találok valahol listát arról, hogy wine alatt mi futtatható, mert lenne egy program, ami nekem nagyon kellene, de linuxos változata nincs köszi
Kubuntu 7.10, mint első linux
Hali! Én is nemrég kezdtem, de azért leírom, amit tudok... Be tudod valahogy állítani, hogy ne kelljen mindig csatolni az NTFS meghajtókat, ennek még nem néztem utána, de rém egyszerű, csak ráklikkelsz egy "Számítógép" névre hallgató menüpontban, és kész is (esetleg kér egy jelszót előtte, márint a saját, linux-jelszavát). Codec: ha mplayert használsz, annak nem kell külön codec, benne van minden, és MINDENT lejátszik (kimondottan VLC-playeres cuccot is), ha az alapértelmezett lejátszót, a Totemet használod, akkor automatikusan felajánlja, hogy leszedi a codecet, egy klikk, és kész. Ugyanígy van az mp3-akkal, ráklikkelsz hogy elindítsd (mármint elsőre), alapértelmezettként nem tudja lejátszani, szokásos egy klikk, codec települ, és kész. Flash nagyon egyszerű, gondolom a Firefox miatt kérdezed, ugyanúgy műxik, mint Winsux alatt (Firefox-ban mint beépülőt telepíted). Java: ha jól emlékszem, az alap Java csomag default-ként települ, de linux alatt mindent nagyon egyszerű telepíteni, elindítod a Synaptic csomagkezelőt, kis pipát teszel az alkalmazás elé, amit akarsz, Apply, és kész :) Korlátozott meghajtók (avagy Restricted drivers): ha ilyet talál a gépeden, akkor mindig jelzi fönt egy kis ikonnal, el se tudod téveszteni, és ott engedélyezed egy klikkeléssel, de ha mégsem, akkor a Rendszer menüben lesz a Korlátozott meghajtók menüpont, és onnan tudod engedélyezni. Nekem nVidia kártyám van, nem jött be a korlátozott meghajtós telepítés, leszedtem a drivert az nVidia oldaláról és telepítettem (5 perc utánaolvasást igényelt, hogy hogy kell), az jobban bejött. A Device managert itt Hardverinformációnak hívják :) (ez szintén egy menüpont a Rendszer-en belül.) Wine: ha jól tudom, van egy lista, pont a szoftver oldalán, ahol leírják, hogy mit tud garantáltan emulálni a wine, de nem csak ez az egy emulátor van, javaslom hogy olvass utána (én nem igazán merültem el a témában), és próbáld ki a többi emulátort is, én úgy figyeltem meg, hogy többen mást használnak, nem a wine-t, hátránya esetleg a többinek, hogy esetleg némelyik fizetős... Formattálás: ez talán a legegyszerűbb, ha csak egy meghajtód van, telepítéskor kérdezi, hogy megossza-e a meghajtót, és a csúszkával tudod állítani, hogy mennyit kapjon a linux. Elsőre kicsit nekem is remegett a kezem, de 3 hét alatt 3 gépen csináltam meg (32 és 64 bites Ubuntuval is), semmi gond nem volt. Amire figyelj: először is olvasd el figyelmesen itt a telepítésről szóló részt a dokumentációban, kb. 1 percet igényel. A telepítésnél automatikusan megcsinál szépen mindent a linux, összetömöríti a Winsux-os partíciót, stb. Szóval a csúszka: a csúszka bal oldala felé eső rész lesz a linuxé, amelyik vonal ki is van jelölve, azaz vastagabb-színesebb :) Szóval ugyanez értelmesebben: a csúszkával ugye azt állítod telepítésnél, hogy mennyi helyet adsz a linuxnak. Legalább 20 gigát érdemes, de 10 is bőven elég egyébként. Amúgy miért Kubuntuval kezdesz, és nem Ubuntuval??? Remélem tudtam valamennyit segíteni, sok sikert!!!
neowampyreÉs egy utolsó jótanács: legyen kéznél a 32 és a 64 bites linux-verzió, kezdd el a 32-bitessel, és ha már az elején gond van vele, próbáld ki a 64 bitest, sokan ezt javasolják, ettől függetlenül nekem mindegyik kifogástalanul működik.
neowampyreInkább a 32 bitest javaslom. A 64 bitesnél több dologra kell figyelni (például hogy a flash plugin miatt 32 bites firefoxot rakj fel), ami csak megnehezíti a kezdők dolgát. Teljesítmény terén meg nincs érzékelhető különbség.
Particionálásnál oda kell figyelni. Ésszel kell csinálni, gondolj végig mindent kétszer, mielőtt kattintasz, használd a logikádat, és akkor nem lesz baj. Bár most nem tudom felidézni magamban a Kubuntu particionálóját, de úgy emlékszem, a lehetőségek nagyon hasonlítanak az Ubuntura. Ha kézi particionálást választod, létre kell hoznod egy root ("/") particiót ext3 fájlrendszerrel (lehetne persze más fájlrendszerrel is, de én ezt javaslom), valamint egy swap-et. A swap mérete legyen mondjuk a fizikai memória kétszerese, ha szánsz rá annyi helyet gépen, de legalább ugyanakkora, mint amennyi memóriád van. A maradék helyre menjen a root ("/"). Elméletileg lehet a "/home"-nak is külön particiót csinálni, de ha jól értem, te a Windows-t tartalmazó partició helyét szeretnéd az Ubuntunak szánni, az adatokat tartalmazó ntfs partició marad - ilyen esetekben én nem szoktam külön tenni a home-ot. Csak ügyesen, figyelj oda a telepítésnél, és akkor nem lesz baj...
torosÉn azért érzem a különbséget :) 4GB RAM-hoz muszáj 64-bitest használni, de ettől függetlenül szvsz a 64 bites gyorsabb. A flash-problemát viszont - való igaz -, még nem tudtam orvosolni, lehet, hogy a 32-bites Firefox lesz a megoldás... A másik módszer (64 bites Firefox-ba a Flash bemasszírozása) sajna nem vezetett eredményre, a Gnash-ról meg ne is beszéljünk...
szeretném váltani az xp-t kubuntu 7.10-re, ha a héten megjelenik és lenne pár kérdésem: - ntfs meghajtókat, mint olvastam 100%-ban írja, olvassa, de ezeket automatikusan csatolja is vagy ezt nekem kell megtennem minden gépinduláskor? - a codeceket, java, flash stb. a kubuntu-restricted-extras-ban lesznek benne. ez hol van? és pontosan mit kell vele csinálni? ------------ ezek mar a nemreg megjelent kiwi ubuntu linux -ba be vannak epitve alapbol.gondolom az ubu 7.10-be is benne lesz.meg 2 nap ..es.. :) maxudv:Zo :) Ubuntu-user :)
Számozom válaszaim: 1. IGEN 2. konsole: sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras 3. Restricted Manager? IGEN fog működni. 4. Igen működik és eléred majd vele. (SAMBA a neve) 5. Igen van ilyen kezelő (Device center és sok más) 6. Sokféle mód közül választhatsz kedvednek megfelelően 7. IGEN > http://appdb.winehq.org Remélem megfelelnek a válaszok. Mindegyiket állítom, mert próbáltam.
honorsharkLégyszíves segíts, hogy kell a particiokat felcsatolni, én sajnos az elöbbi válaszodból nem tudtam megfejteni.valamit a csomagokból telepiteni? nekem rossz nem tudok angolul és nem tudom mi-mi.köszi
vagy abba ,tud valaki segíteni újra telepíeném a kubuntut, immár hetedjáre, mikor ki kell választani kézzel a particiot az ext3-ra kijelölöm, de valami gyökeret akar amire ezt írja "/" de ezt oda írom nem fogadja el. írja ide valaki mit írjak oda és kezdem az újra telepítés,mielőtt megbolondulok
yoenew partitoon, típus ext3, csatolási pont semmi okézd le. Állj rá és edit partition, és akkor már ki tudod választani a / -t.