zsekoHát azért ne add fel...nekem sem volt éppen zökkenőmentes az átállás, de a kitartás, és a kitartó fórumozás meghozta a gyümölcsét...;)
1. Ha panelt akarsz visszahozni, akkor "Alt+F2" aztán ird be oda, hogy "panel"...elvileg ennyitől el kel kezdenie futni...Ha nem, akkor fórumban találsz erre segítséget bőven.
2. Azt sajnos nem tudom, hogyan lehet...sőt arra emlékszem, hogy nem lehet. De nem vagyok benne biztos. Anno a Crunchbanget nem véletlenül mondtam... Abban nem nautilus van, hanem PCmanFM, ami sokkal kisebb és egyszerűbb, de érdekes módon tud panelesen kezelni. Azon kívül a Kubuntu Dolphinje is képes erre (9.10-ben is). Én sokat használtam a csilli-villi Linuxokat, de beleuntam (szintén kérek mindenkit, hogy NE vegye senki magára): egyik arc a Crunchbang fórumon ezt írta a KDE-ről (nem akarok megbántani egy KDE-s kollegát sem, mert én is nagyon szeretem, de ezen nagyon jót derültem): I see KDE as snow, like seeing how beautiful it is, i like playing with it, but after a while I just want somebody to give it away...:D
Szóval nézd meg a rendszert (Crunchbang), és próbálkozz meg vele. Kicsit bonyibb, de hamar belejössz, ÉS UBNUNTUN alapszik szóval az Ubuntu repókat továbbra is elérheted...és közben az Ubuntuhoz is hűséges maradsz...:D
De itt hadd jegyezzem meg, hogy számtalan Linux és egyéb Unix (külön említést érdemel az újra feltámadó Haiku nevü rendszer) kipróbálása után nyugodt lelkiismerettel jelentem ki, hogy az Ubuntunál könnyebben tanulható rendszerrel még nem találkoztam...;)
Majd írd ide a fejleményeket...kíváncsi vagyok hogy döntesz! :D
Minden jót! ;)