Sziasztok!
Csatlakoznom kell a hibákat, hátrányokat észrevételezők egyre népesebb táborához :(.
A rendszert egy éve használom, most is gond nélkül frissítettem az előző kiadásról.
Régi gépem van, kevés memóriával, régi videokártyával de új lemezzel, új dvd íróval. (Athlon XP, 512 MB, Ati Radeon 9200) Az Ubuntu eddig megfelelően gyorsan, szépen ment rajta. (Mellette van win is, szükség van rá.)
Bekapcsolás (újraindítás) után jöttek a meglepetések:
- a boot jóval (igen: sokkal) hosszabb, bár szebb lett (ez persze szubjektív, nekem az előzővel sem volt bajom);
- Hibás merevlemez jelzése - (nem új már, biztosan el is romlik majd, de még benne van a 3 éves gyári gar.időben) - ki lehet ezt kapcsolni valahogyan? Nagyon idegesítő!
- Az asztal háttér éjfekete. Átállítani lehetetlen. A menüben látszik a sok szép új háttérkép meg a sajátjaim is, de ha beállítom valamelyiket, nem történik semmi. Illetve dehogynem: kikapcsolás előtt, a képernyőtartalom törlése után bejön a háttérkép 2 mp -re, utána kapcsol ki a gép.
- A csúcs: a hangkártya kezelése! Eddig volt egy megfelelően, jól működő panel, amin mindent állíthattam. Most van valammi borzalom, ami érthetetlen, állítási lehetőségeket tartalmaz ugyan, de semmilyen eddig látott kezelőfelületre nem hasonlít. (25 éve használok számítógépet, nem emlékszem, hogy ilyet láttam volna eddig.) A gépnek van hangja, de a tv tuner kártya hangját (igaz ez "bonyolult" dolog :line-in) eltüntette, nem sikerült eddig elővarázsolnom.
- A windows partíciómat átnevezte disk1 -ről egy 16 karakterből álló sorozatra. Ez még hagyján, bár a Thunderbird csatoló .ini fájt újra át kellet írnom :(. De miért is kell a bejelntkezett felhasználónak egy lemez csatolásához adminisztrátori jelszó? Mert most ezt kéri, így az alapból nem csatolt köteteket csak jelszóval csatolhatom be, nézhetem meg. Miért is?
- Open Office 3.0 magyar helyett kaptam egy 3.1 angolt. Semmi olyan lényeges változás nem volt a két verzió között, ami miatt ne lehetett volna megvárni a 3.1 magyarítását és utána frissíteni.
- És ami tényleg a csúcsok csúcsa: az indítómenüből nem tudom az előző verziót indítani, mert csak a 9.10 -et ajánlja fel. Sírni tudnék: ez vajon mire volt jó???
Amúgy működik, net is van, nem fagy, stb. stb., de ezekkel eddig sem volt gond.
Tudom: ingyenes, majd javítják, türelem, stb.. Türelmes is vagyok, de ha nem írjuk le a hibákat, akkor nem lesz visszajelzés, hogy mit is kell megreszelni :)!
(Azért váltottam Ubuntura tavaly, mert felhasználóként tökéletesen használni tudtam. Nem akarok a terminálban változtatásokat, javításokat eszközölni, nem is értek hozzá. Használni szeretném, mint általában mindenki.)
Szerintem ez a frissítés ill. ez a verzió a most Ubuntura tervezni váltókat nem fogja lelkes linux fanná tenni, mert ők még nem tudják, hogy érdemes türelmesnek lenni. Emlékszem egy régi dakota mondásra: aki sokat markol, keveset fog. (Vagy ez magyar lenne? :)) Kár ezért a dologért, még jó, hogy most van mire várni, ha másra nem a 10.04 -re talán...