[törölve]Köszönöm a választ. Sajnos a helyesírásom úgy látszik nem sokat fejlődött az utóbbi időben... Elnézést, elég kellemetlen, de sajnos már nem tudom kijavítani, legközelebb igyekszem jobban odafigyelni. Az a mókás a dologban, h az előnézet pont az ilyen elgépelések ellen lenne hasznos... :-)

Sziasztok! Mikor fog működni az oldal Explorerben is?

Ennyivel később: 25 nap

Esetleg lehetne a nyitólapon egy "Friss hozzászólások nézet". Ugyanis, így könnyen látható lenne, ha pl. egy cikkhez, fórumtémához jön valami hozzászólás... udv: Fidusz

Ennyivel később: 13 nap

miert magazodtok? sokkal kelemesebb ha tegezodik egy weboldal az emberrel...

charlieMert ez így komolyabb, professzionálisabb. Igaz ugyan, hogy az open source körökben bevett dolog a tegeződés, de az Ubuntu felhasználói bázisa már ennél szélesebb, így lehetnek olyanok is, akik számára szokatlan, vagy akár zavaró, esetleg túlságosan bizalmaskodónak érzik. Mindenesetre a fórumban nyugodtan tegeződhettek, és ha levelet írtok az Ubuntu közösség valamelyik tagjának, azt is küldhetitek bátran tegeződő formában, egészen biztosan nem fogunk megsértődni. A mindennapokban számunkra is ez a természetes.

toroshát, nemtudom... csinalok en weboldalakat is, es a felhasznaloi korombol levont tapasztalatok alapjan jobb szeretik az emberek ha letegezik (marmint ilyen infos, gepekkel foglalkozo emberek) persze, azert az apeh honlapja ne tegezzen le, csak mert, de azért igy meg olyan tul komolynak tunik, nem "csaladias" mig azert a linux legkore ilyen. szerintem. igy, most hirtelen, talan nem is tudnek olyan oldalt ahova jarok, ahol magazodnak... (nomeg meg bevett szokas is az, hogy lehet tegezodni, akar ímélben is, meg ha vadidegennek kuldjuk a levelet) milyen egy hulye feudalis maradvany ez a tegezodes-magazodas a magyarba... mennyivel jobb volt par szaz eve mikor meg nem volt...

Ennyivel később: 3 hónap

Csak egy apróság: nálam (Ubuntu 7.10 + Firefox 2.0.0.6) a keresés mező "rácsúszik" a jelszó mezőre. Kissé nehézkes így a bejelentkezés. Talán a Keresés mező mehetne kicsit lefelé, vagy a login név - jelszó páros a kereső mező elé, vele egy sorba, valahogyan vizuálisan elválasztva egymástól... Üdv: Zoli

Üdv! Van egy ötletem, de lehet hülyeségnek fogjátok találni: Úgy vettem észre, egyes fórumtémákhoz egész jó hozzászólások születtek, arra gondoltam, a dokumentációs oldalt fejleszteni lehetne úgy is, hogy bizonyos fórumtémák hozzászólásaiból kiválogatnánk a lényeget, majd megformáznánk, esetleg egy kicsit átfogalmaznánk. Nem tudom kinek lenne ideje ilyesmire, de mindig van 1-2 lelkes ember. Meg persze kéne egy ember aki ezeket a leírásokat folyamatosan karbantartja, nehogy áttekinthetetlenné váljon a dokumentációs oldal. Kategóriákat kéne létrehozni, pl: -szoftveres problémák, ezen belül több alcsoport: -ubuntu telepítése -leggyakrabban keresett megoldások -egyes programok leírásai -bizonyos célokra milyen programokat használjunk -programok telepítése -emulátorok -virtualizáció -hardveres problémák, ezen belül alcsoportok: -3d-s támogadás videokáryákhoz -szkennerek -webkamerák -tv tunerek -infraportok -bluetooth -nyomtatók Ezt csak úgy felvetésnek szántam, gondolom mindenki más logika alapján osztályozná a dolgokat. A régebbi ubuntu.hu honlap dokumentációs része nekem tetszett, a mostani kicsit szétszórtabbnak tűnik: a dokumentációs oldalon kapásból van néhány leírás, meg Ubuntu munkaasztal kézikönyv. Ubuntu munkaasztal kézikönyv részbe kéne szerintem belelepakolni ezeket a leírásokat, hogy egyégesek legyenek. Úgy emlékszem, a honlap előző változata ilyen volt. Igazából egyetemistáknak/főiskolásoknak leginkább nyáron lenne idejük dokumentációs oldalt szerkesztgetni, de mindig van néhány lelkes ember, akik egyébként is ráérnek. Igaz sok olyan weboldal van, ahol linuxos leírások találhatók, de a legtöbb ilyen oldal 2-3 év után megszűnik, vagy a készítőik megunják a frissítését. Pont ezért volna jó, ha a hup.hu és ubuntu.hu oldalakra kerülnének mindig fel a lehető legfrisebb leírások, mert legtöbben ezeket az oldalakat olvassák, és ezek az oldalak hosszútávon fennmaradnak. Ha hülyeségnek tartjátok az ötletet (hogy fórumtémás hozzászólásokból lehetne dokumentációt készíteni), akkor ezt a hozzászólásomat ne méltassátok arra hogy válaszoltok rá.

kopibagolyAmit nem méltányolunk - én legalábbis -, az a kishitűség. :) Ezt szerintem már hamarabb is meg lehetett volna csinálni. Esetleg felvinni egy olyat, hogy van egy kérdés, teszem azt az 5.1-es hang. Van rá x megoldás, és mindenki szavazna arra, amelyik nála működik. Lenne valami sorrend, amit az egyén ki tud próbálni. Ha nem megy egyik sem, akkor menjen a fórumra, írja meg, hogy végigment az összesen, de nem megy egyik sem, kinek van ötlete? Meg ugye ráuszítani az újoncokat a keresésre... Mert előszeretettel nem használják.

DcNdrewVan úgy, hogy egy topicba többen is írnak, de nem mindenki ugyanabban a témában (pl: csak 1 gyors kérdés), aztán 50 hozzászólás után kezd kesze-kusza lenni a dolog. Jó lenne, ha miután megvan a megoldás, a topic elindítója készítene egy kis leírást html fájlban, ami a probléma megoldásának menetét tartalmazza elejétől a végéig, és ezt beküldené. A dokumentációs oldal maradna ez: https://help.ubuntu.com/6.06/ubuntu/desktopguide/hu/index.html és ezt bővítgetnénk állandóan. A dokumentációs oldal alján meg lenne egy e-mail cím, amire be lehetne küldeni a kész leírásokat html-ben, aztán a dokumentációs oldalért felelős személyek a beküldött leírásokat átvizsgálnák, 1-2 változtatást eszközölnének belátásuk szerint, majd feltöltenék. Vagy esetleg wiki jellegű volna a dokumentációs oldal, és akinek valami megoldása van, az belépne a szerkesztésébe. Amikor kiadnak egy új stabil változatot, akkor a régebbi leírások időként aktualitásukat veszthetik, ezért az új leírások készítése helyett a régieket kéne módosítani. A wiki-s oldalakkal az szokott a gond lenni egyes helyeken, hogy megvannak a témák, de nincsenek kidolgozva; úgy gondolom az ubuntu.hu- n lennénk többen is akik szivesen szerkesztgetnék az ilyen jellegű dokumentációkat. Én már elkezdtem magamnak összegyűjteni hozzászólásokat az egyes témákban, egyelőre ideiglenes szövegfájlokban eltárolom őket, majd nekiállok ezalapján leírásokat csinálni, de persze csak azokkal a problémákkal foglalkozom amik nálam is előjöttek, vagy amik érdekelnek, így nem sok témához tudok hozzászólni, ezért volna jó ha többen is lennénk, akik leírásokat fabrikálnak, meg kéne egyezni abban is, hogy oldjuk meg a felöltés dolgot, lehet ezért volna jó a wiki-s dokumentációs oldal, bár én ehhez nem értek, akinek jó ötlete van, az írja le. Szerintem a dokumentációs oldal egyik hátránya, hogy gnome ablakkezelő alatt vannak leírva a problémák megoldásai. Erre egy példa: korlátozott meghajtós rész nincs kubuntuban (következő változatban már lesz). Szerintem jobb volna, ha először a problémák konzolos megoldása lenne leírva, majd a gnome-os, kde-s, stb.-s megoldások, így nem kéne külön ubuntu/kubuntu/xubuntu munkaasztal kézikönyveket csinálni, hiszen lényegében az alaprendszer ugyanaz, elvileg csak az ablakkezelők különböznek. Egy munkaasztal kézikönyv kell, ami az egyes ablakkezelős sajátosságokat is tartalmazza.

kopibagolyAz a bizonyos általad linkelt dokumentáció még a Dapperhez készült - sajnos, bár a Feisty-hez létezik teljes értékű magyar dokumentáció, ez csak a magyar nyelvű CD-n érhető el, nincs belőle html változat. Hogy ennek mi az oka, azt most hagyjuk, de reméljük, hogy előbb-utóbb rendeződik ez a dolog. Mindenesetre az a dokumentáció a hivatalos angol doksi fordítása, és mindenféle karbantartási okokból ahhoz nem nyúlunk, az úgy jó, ahogy van. Emellett vannak az útmutatók - ezek eredetileg is magyar nyelven íródtak, lényegesen tömörebbek, mint az eredeti leírások, és mindegyik köthető egy-egy emberhez, így a karbantartásuk megoldott - mindenki figyel a sajátjára, illetve én figyelek a globális képre, hogy mikor kijön egy új kiadás, akkor a lehető leggyorsabban aktualizálva legyen minden. A wiki-s megoldás sajnos nem vált be - ahhoz elég sokan vagyunk, hogy legyenek új leírások, de annyian még nem foglalkoznak azzal, hogy folyamatosan aktualizálják, javítsák a leírásokat, így bizony a régi honlapnál azzal szembesültünk, hogy tele vagyunk elavult leírásokkal: nem létező tárolókra hivatkoztak, elavult, nehézkes módszereket alkalmaztak, olyan csomagok telepítését kérték külső tárolókból, amik azóta bekerültek a hivatalos repositorykba. Szóval nem csak az a fontos, hogy legyen dokumentáció, hanem az is, hogy az könnyen karbantartható legyen, és ne legyenek elavult leírások. Egyébként azért a grafikus megoldást preferáljuk, mert a felhasználók (és pláne a dokumentációt olvasók) nagyon jelentős százaléka kezdő - nem egy olyan topickal találkoztam már itt, hogy egy kézzel átírt xorg.conf, egy rosszul telepített csomag okozott problémákat - esetükben érdemesebb a grafikus felületet preferálni, amin magabiztosabban eligazodnak, és kisebb eséllyel idéznek elő problémát. Annak, hogy miért nem foglalkozunk a Kubuntuval leírásokban, egyszerű oka van: nincs rá emberünk. Itt megragadnám az alkalmat, hogy ha valaki szeretne Kubuntu specifikus leírásokat készíteni, vegye fel velem a kapcsolatot, mert tényleg örülnénk egy ilyen embernek. Ugyanígy örömmel fogadok bármilyen dokumentációt, leírást, szóval ha valakinek van ilyesmije, keressen meg engem. A fórumokkal az a baj, hogy sokszor nagyon specifikus egy probléma, és a megoldás is az, így azt nem lehet általános leírásként felhasználni. Sőt, az is nagyon gyakori, hogy egy már dokumentált kérdést tesz fel valaki a fórumban, és meg is kapja rá a választ - miközben elég lett volna a doksit megnézni. A doksik rendezése már egyébként be van tervezve, csak most várok még egy-két leírásra, amiket elméletileg pár napon belül megkapok, és akkor egy kicsit át fog alakulni a dokumentációs oldal - reményeim szerint úgy egyszerűbb lesz megtalálni a megoldásokat. Szóval pár nap türelmet kérek.

torosKöszönöm szépen a választ, így már értem miért így működik a dokumentációs oldal.

Ennyivel később: 11 nap

Egy idő után már zavaró, hogy ugyanarról a témáról úra meg újra témák keletkeznek. Az is zavaró, hogy a friss tartalomnál (http://ubuntu.hu/tracker) össze vissza keverve jelennek meg a témák. Az lenne a szép és elegáns ha a friss tartalom részben kategóriák szerint lenne összefogva a tartalom. Tehát pl.: -lenne olyan sor, hogy Design ebben Compiz/Beryl stb.. témák.. -friss hírek -nyomtatók -kezdőknek "elsősegély" :) -driverek -játékok -szoftver -hardver -programozás/fejlesztés ...stb... szóval valahogy így. Nem kellene bogarászni a sok Beryl/Compiz meg "nem megy", "nem tudom", "segítség" meg stb.. sorok között ha pl. egy konkrét témán belül akarok keresni. Szóval lehet hülyeség meg minden, de szerintem hasznos lenne. Vélemény?? ----------- Üdv.: Hans

hansegyet értek, az új témák nyitását szerintem is valahogyan kontrolálni kellene, mert pl ahány videokari típus, annyi topik, bőven elég lett volna egy ATI és egy NVIDIA. bár az egészet átrendezni az iszonyatos meló lenne. tehát csak a továbbiakat kellene megelőzni valahogy. csak sajna az a szomorú, hogy valaki még a keresés funkciót sem találja. :(

• [törölve]

gabenMa látam meg az ujab ati bejegyzést . Csak poénbol be irtam azt hogy Ati 8 oldal Nvidia 7 ha ez igy marad eben a formában akora káosz lesz (van) hogy iszonyat Bocsi de szerintem téleg . Valami meg oldás csak kell mert nagyon szét vagyunk már.

gabenÚj témák nyitásával nem értek egyet. Sokkal jobb lenne, ha még több témára lenne szedve mint most. Egy konkrét probléma egy saját téma. Csak így lennének a témák később is használhatók, megtalálhatók és így lehetne rájuk jól hivatkozni. Úgy használhatatlan, ha van öt téma, mindegyikbe beleszórva többszáz hozzászálás, és akkor azok közt találja meg az illető melyik az az egy ami éppen neki kell... A témák címeit meg át kell írni, ha rossz, hogy már abból látszódjon miről szól a topik.

• hans válaszolt erre.

AttilaÉn sem pár témára gondoltam, hanem annyira amennyire szükség van. Ezt már döntsék el az oldal üzemeltetői. Én csak egy javaslatot tettem, ami talán nem olyan rossz ..., szóval csak egy ötlet volt, de lehet másképp is. ----------- Üdv.: Hans blog: http://horvathjanos.extra.hu