Szergej"újak is lehetnek hibásak." Ezzel 100% -ig egyet értek saját tapasztalatomra hagyatkozva !
Van egy 20Gb-os IBM 7200rpm vinyóm , amit zsír új csomagolásban vettem egy Bp-i nagy pc üzletben .
A nevét nem mondanám az üzletnek , elég legyen annyi , hogy a Váci úton van és [M] betűvel kezdődik a neve . Nem tudom meg van -e még , remélem már belepusztultak az üzletbe !!!
Na a lényeg , hogy amikor haza vittem és megformáztam majd telepítettem rá egy szép Win2000 pro rendszert , pár óra múlva elkezdett olyan hangokat adni , mint amikor szerszámkészítő tanulmányomat gyakorolva , szerszámacélból kézi reszelővel reszeltem kalapácsot ( és még reszelőzsír sem volt hozzá ) . Szóval , még másnap sietve visszavittem de nem cserélték ki , akkor még nem tudtam de az IBM kiadott egy DFT nevű szoftvert , amivel szerintük helyre lehet hozni ( bizonyos esetekben ) -és tényleg !
Ennek kb..olyan 5-éve lehet , azóta is használom a vinyót , volt idő amikor úgy tűnt , hogy most aztán fullon vége ! Csak hogy én is voltam olyan rafinált és leszedtem az IBM oldaláról ezt a DFT programot , amit floppy -ról kell futtatni és rá is engedtem már párszor , mindig sikerrel .
Én a HD Sentinel -nek egyáltalán nem hiszek , mivel már volt rá példa , hogy élve eltemette ezt a vinyót és miután rá engedtem a DFT -t , azonnal full egészségesnek jelezte a Sentinel :)
Amúgy az IBM-nek sem hiszek , mert ha jól tudom ezeket az adatokat a vinyó SMART részéből lehet kiolvasni , amit a gyártók hajlamosak elferdíteni ( szépíteni ) a saját oldaluk felé . Ha valamit rosszul tudok , akkor majd javítson ki valaki kérem !
Végezetül csak annyit , hogy a Maxtor -nak is van ilyen programja amit még nem próbáltam , de valószínűleg az is tudja javítani bizonyos esetekben , gondolom ez nagyban függ a hiba okától is . Egy mechanika hibát , már ezek sem igen tudnak javítani ! Szóval annyit mondanék a topic indítójának , hogy az Ubuntu ( ki merem jelenteni ) 100% , hogy nem okozója a sérülésnek szerintem.
Nekem most is ezen az IBM lemezen van az Ubuntu és bátran mondhatom , hogy sokkal csendesebben és jobban kezeli a lemezt , mint a Windows . Boot után mikor feljön a rendszer , egyáltalán nem kergeti a vinyót , mint a Windows stb... Szerintem nézzél utána a merevlemez gyártójának oldalán és próbálj hozzá valami szoftvert keresni ! IBM =DFT , a többi gyártónak nem tudom , de a Maxtornak tuti van mert egyszer láttam . A DFT használatánál viszont fontos , hogy floppy-ról menjen ( arról bootol ) mert ki lehet ugyan cd-re is írni , viszont azzal nekem nem sikerült javítani , mivel mindenfélét irkál a floppy -ra közben ( nem tudom mit ) . Egyszer próbaképpen írásvédetté tettem a floppy lemezt és nem tudta javítani !
Remélem találsz valami megoldást -programot te is és ha szerencséd van , nem fizikai sérülés van a lemezeden . Egy próbát szerintem mindenképpen megér !
Üdv...