Pár gondolatot szeretnék én is hozzátenni az eddigiekhez. Elsőként egy rövid kis sztori, abból kiindulva, hogy egy kezdőnek minden rendszer új. Nyugdíjas ismerősöm családban "levetett" laptopot kapott ubuntuval, mert a tévéreklámokból kedvet kapott az internet kipróbálásához. Közel 1 év után, mivel a lapi eléggé avult hardver volt, a család meglepte egy desktop masinával (tescoból), ami jóval erősebb gép volt, erre viszont xp-t tettek. 1 hét után megkérte a fiát, hogy tegye vissza az előzőt, mert ezzel nem boldogul...
Ehhez még annyit, hogy természetesen a win közel sem volt jogtiszta. A magyar otthoni winfelhasználók a jog szerint több évszázadnyi letöltendő börtönt kapnának, ha mindegyiküket elővennék a jogtalan, feltört és lopott oprendszerekért, irodai szoftverekért, játékokért. Engem ez zavart legjobban. Nem azért mert feddhetetlen és maximálisan törvénytisztelő ember volnék, hanem a saját anyagi helyzetem bosszantott annyira, hogy nem tudok ennyit megengedni magamnak, mert vagy hardvert veszek, vagy szoftvert, mindkettőre nem futja, az egyik a másik nélkül pedig mit sem ér... Ez 2001-ben történt, akkor kezdtem el linuxozni, akkoriban a mandrake-et kicsivel később pedig az uhut nyúztam. A számítástechnikáról az egész winhasználatom alatt nem tanultam annyit, mint a linuxos korszakom első évében, és miután megismerkedtem az fsf eszméivel lassan ráébredtem mit művel a M$ az emberiséggel. Nem a win rossz, az is csak programozók munkájának a gyümölcse jól végzi a dolgát hellyel-közzel, a probléma a mögötte felsorakozott dollárjel szemű emberekkel és az általuk megalkotott és fenntartott szellemiséggel van, akik ezzel olyan anyagi előnyhöz juttatják magukat hosszú-hosszú ideje, amit egyszerűen nem érdemelnek meg, és ez sem elég nekik, újabb és újabb módszereket eszelnek ki, hogy a hatalmi rendszerekben is befolyáshoz jussanak. Ha nem ébrednek fel az emberek, egy idő után olyan hatalomra tesznek szert, amiből már nem lesz kiút, és mindenkinek kényszerpályán kell majd számítástechnikai eszközöket használni.
Ezek alapján a linux nem más mint szabadságharc, egy olyan eszméért, amire minden szabad embernek szüksége van, joga kell legyen!
Nekem ezt jelenti linux. Azt használok amit akarok, ahogyan akarom. Ja, hogy ezért tenni kell? Ja, hogy ezért küszködni és tanulni kell? Használni az agyamat, netán idegen nyelvet megtanulnom? Megteszem, örömmel, mert ez az én döntésem, és nem lopom a szoftvert, mert azzal nem csak az M$-t károsítom, hanem elősegítem a tudatlan embertársaim elrabszolgásítását :) de szép szó... Ehelyett megpróbálom itt is, és máshol is felnyitni a júzerek szemét, és segíteni őket, hogy szabad emberek lehessenek. Ezenkívül megtanulok alkotni, és az alkotásaimat ingyen a hatalmas közösség részére biztosítani, ezzel is visszaadva azt a sok jót, és a lehetőségeket amit én kaptam szintén ingyen.