Tiszteletem Ubuntu közösség!
Ez az első bejegyzésem. Ennek megfelelően legyetek gyengédek.
2004-ben kerültem testközelbe a linux-szal, egy elszállt félkész szakdolgozat után. A disztrók sorban így következtek: (persze miután rákaptam a nyílt forráskód, a végtelen testreszabhatóság, és a stabilitás ízére) UHU1.1, 1.2, Debian Sarge (netinstall expert mode, saját kernel, egy hétig szívtam az nvidia driverrel meg az alsával) erre rohadt büszke voltam, majd megint UHU1.2, Frugalware 0.3, 0.4, 0.5, 0.6 rövid ideig Ubuntu 6.06, Frugalware 0.7, Ubuntu 6.06. Ubuntu 7.04, 7.10, (ekkoriban kezdtem mások gépeire is felrakni)8.04, 8.10, 9.04, 9.10.
Most pedig itt vagyok. Már jóideje figyelemmel követem az oldalt és a köré szerveződő közösséget. Azt kell mondjam hogy az a tény, hogy mondhatom lehorgonyoztam emellett a terjesztés mellett, az pont az, hogy botrányosan sok dokumentáció, fórumbejegyzés, blog kapcsolódik hozzá, angolul és magyarul is. Illetve a tény, hogy aki bármilyen szinten is felhasználó de nincsenek mélybb informatikai ismeretei, csak lelkes, (mint pl. én) EMBERI hanggal találkozik ha kérdez.
A másik hogy ez volt az első olyan disztró ami 6.06-tól kezdve gond nélkül ismerte fel és kezelte a konfigom egészét. (persze nincs semmi extra csúcskategóriás vagy egzotikus hardverem.)
Elérkeztem a Koalához, most tapasztalok először fejtörésre indító dolgokat. (ez van, az előző kiadások elkényeztettek)
És amit a kissé hosszúra sikerült bevezető után írni akarok:
Karmic PRO:
-Kicsit gyorsabb mint a Szarvasnyúl
-Zsír új csomagok
-Ubuntu One
-Nagyon durván kihajtja az nvidiámat (44381 frames in 5.0 seconds)
(a Jauntynál kb 10000 frames volt uez az érték és már az is elég volt mindenre)
-Csodálatosan kezeli a billentyűzetemet, működik a konzol gomb játékokban, végre tudok csalni Max payne2-ben és a Morrowindben ;D
-Egyéb: szép, stabil
Karmic KONTRA
Mondom, meglepő dolog, mert eleddig nem volt ilyesmi.
-Játékok közben néha elmegy a hang
-Nem jegyez meg dolgokat (kikapcsoltam pl. a suspend , hibernation gombokat, továbbra is ott van a listában a gép kikapcsolásakor. kikapcsoltam az ablakok tartalmának mutatását ablak mozgatás/átméretezés közben, de továbbra is mutatja a fentieket.)
Hasonlók, de már megoldottam őket:
-Nem volt hajlandó a mc megjegyezni a beállításaimat; a saját könyvtáramban a .mc könyvtár létrehozása megoldotta a problémát.
-Kikapcsolatam az ikonokat a menükben, de csak ott vannak; csináltam egy 32x32-es átlászó ikont és az összes menübejegyzéshez azt az ikont rendeltem.
-Mikor minden extra feature-t kikapcsoltam a gnome-ban, mint panel animációk meg hang előkép ha a zenefájlra viszem az egeret; utána újraindításkor, nem indult el a gnome-panel - szintén kissé favágó megoldással betettem az automatikusan elinduló programok közé, azóta megy.
-----------------------------------
összességében elégedett vagyok, és remélem ha jönnek még frissítések, majdcsak megoldódnak a fentiek. másfelől meg nem egészen értem hogy ezt most így hogy. Abban az esetben lesz downgrade Jauntyra ha megjelenik a napi használat közben valami újabb bosszantó dolog.
A végszó pedig nyilván: Hajrá Ubuntu!