Sziasztok! PCI-E-es videókártyát szeretnék venni a jelenlegi alaplapi integrált kiváltására, de sajnos nem tudom, hogy melyik linuxbarát. Nem kell szuper kártya, mert erős grafikát igénylő programot nem használok. A kártyáért kb 10-15 ezret adnék max. Átnéztem a témával foglalkozó topicokat, de ott csak annyit tudtam meg, hogy melyik kártyával van gond. Nyilván nincs felsorolva az össze kártya és igazából nem is érdekel, hogy melyik kártya nem linuxbarát. Ami érdekel, hogy melyik az. Illetve lenne még egy nem ideillő kérdésem: Nagyon ritkán a gépem magától kikapcsol. Pl. mikor a gyerekek hotdog gamez oldalon játszottak vagy mikor szintén a gyerekek valamelyik alapjátékkal játszottak. Arra gondoltam, hogy az integrált videókártya nem bírta, de ezek a játékok nagyon egyszerű játékok. A gépem: MSI-945GM3 alaplap, 3.2 GHz-es 64 bites intel pentium cpu, 1 GB 667 MHz-es Kingmax RAM, a monitor egy 19 colos, ami 1280*1024-es felbontáson megy. Előre is köszönöm a segítséget! U.I.: Mit szóltok a Gigabyte Radeon X1550 256MB DDR2 PCI-E RX155256D-RH -hoz? Ezt már 8-9 ezerért meg lehet venni.
Linuxbarát videókártya kerestetik! illetve Miért kapcsol ki néha a gép magától?
Egyelőre olvasnivaló :-) https://help.ubuntu.com/6.06/ubuntu/desktopguide/hu/hardware.html _______ warp
warpKöszi warp! ahogy elnéztem, van mit olvasgatnia grafikus témán kívül is! :-)
Véleményem szerint ha linuxon hosszabb távra tervezel, akkor érdemesebb nvidia kártyát beszerezned. Az előző gépemben nekem is ati kártyám volt, apróbb gondok a konfigurálásoknál mindig voltak (vagy lehet, hogy nekem nem volt annyira nyilvánvaló egy-egy apróság ;-)). Ezek után az új gépembe már nvidia került. Hamar észre is vettem, hogy nvidiával linuxon könnyebb az élet. A végső döntés persze te hozod, itt csak a saját tapasztalatomat írtam le.
Mindenképpen az nVidia kártyák körül nézz szét. Az ATi-k jellemzően sokkal problémásabbak Linux alatt.
torosEz egy kicsit meglepett a véleményed, úgy, mint akiri véleménye is. Na nem mintha annyira jártas lennék ezen a téren, de eddig nekem úgy tünt, hogy az ATI-val van kevesebb gond linux alatt és az előző gépemben, amiben geforce 6600-os volt, egyszerűen nem tudtam telepíteni semmilyen linux disztribúiót. Hogy mi volt az oka, nem tudom, de nagyon meguntam egy idő után. Nem azt mondom, hogy lehetetlen ügy volt, de nekem nem volt rá több időm és energiám és biztos vagyok benne, hogy a videókari volt a ludas az ügyben. Amúgy ott a telepítés elkezdésekor azt írta ki mindig, hogy hibás a berakott telepítőlemez (más gépekre felment azokról a lemezekről, de a geforce 6600-asra nem akart) No mindegy, ha már ketten is a nvidia-t javasoltátok, tudnátok ajánlani egy elfogadható ár/teljesítményűt? Ahogy írtam 10 ezer körül gondolkodom. Az automatikus kikapcsolással kapcsolatban arra gondoltam, hogy a "nagy" felbontást is már csak szűkösen bírja az integrált videókártya és ha rájön még egy kis extra teljesítményigény, akkor "exitál". Vélemény?
Szétnéztem az nvidia-k között és geforce 7300GT-k elég meggyőzőnek tűntek. AZ aqua-ban pl 12-ért lehet kapni az egyik ilyen Asus-t (EN7300GT SILENT 256MB TV+DVI). Tapasztalata van valakinek a 7300-as szériával?
Én is az Nvidia-ra szavazok. MSI 6600 GT (AGP) van a gépben már egy ideje (2,5 éve), nekem nem volt vele semmi gondom, simán megy, az újakról nem tudok nyilatkozni.
Egy gép akkor szokott magátol kikapcsolni, ha: a) be van állítva a biosba egy maximum cpu homérséklet, amit elért a gép b) be van állítva a biosba, hogy figyelje a cpu ventillátort, és ha nem érzékeli, hogy megy, lekapcsol (egy bizonyos fordulatszám alatt nem biztos, hogy érzékeli, hogy megy a venti) c) haldoklik a táp d) haldoklik az alaplap, bár ez inkább fagyásokat okoz A kikapcsolás az milyen? Rendesen kikapcsol, mintha kézzel állítanád le, vagy másmilyen? (mittomén, pl. utána csak akkor indul el, ha áramtalanítod)?
charlieEddig kétszer fordult elő, hogy leállt és egyszersem én használtam, de jelen voltam az egyiknél. Olyan volt, mintha elment volna az áram, szóval semmiféle procedúra nem volt, csak kikapcs. Az újraindításnál semmi probléma nem volt. Azért most elgondolkodtam, hogy nem-e áramkimaradás volt-e :-D ugyanis az említett két kikapcs egy napon történt és kb egy órán belül mindkettő. No mindegy egyenlőre azt hiszem nem érdemes ezzel foglalkoznom, mert most már akármi is lehetett. Amúgy minden új a gépben, szóval az alaplapnak, a procinak és a tápnak is tökéletesen kellene működnie. Bár ebben nem lehet biztos az ember fia.
exxSzóval neked tökéletesen működik a 6600-as. Akkor lehet, hogy nekem sem a videókártya okozta a bibit előzőleg. Most kapcsolok, hogy van egy 6600-as itthon, amit kipróbálhatnék! :-) Néha meglepődök, hogy pofonegyszerű dolgok miért nem jutnak az eszembe. Más is így van ezzel vagy ez már az öregség jele és szedjek rá valamit? :-D
Szerintem a tápegységeddel lesz a probléma. a másik meg azt tanácsolom hogy nvidia videókártyát vegyél. én is azt használom, mégpedíg msi 6200 és minden prímán működik.
QuintiporEzt a geforce 7300GT kártyát vásároltam meg a nyáron, és az volt vele a bajom, hogy egyik új mostani linuxot sem tudtam vele telepíteni, mert el sem indult a grafikus felület. Csökkentett módban pedig fogalmam sincs hogy kell telepíteni.
Kiprobaltam a 6600-ast, de kicsit szetesett minden. Meg a billentyuzet sem a regi. Angol verzioban mukodik. Atallitodott a felbontas es mikor elinditottam egy filmlejatszast, szinte teljesen befagyott a rendszer. Nos, nem tudom, hogy ez a mukodes nvidia kartyaknal normalis-e, de eleg gaz.
TomeeLehet, hogy igayad lesz Tomee, mert csak 350-es tap van a gepben.
Tomee meg azt szeretnem kerdezni, hogy milyen 6200-asod van es mennyit kellett veszodni a konfiguralassal. Voltak-e olyan problemaid, mint nekem a 6600-assal? Hu de nehez ezzel az angol billentyuzettel. Ki is szedem ezt a 6600-ast!
Linuxbarát? ATI? Ez a kettő nem fér össze...Különben is alapból lemondhatnál a TV kimentről ATI esetében mert 70%-ban pocsék alapból. Mindenképp NVIDIA...8600GTS -t tudom ajánlani (ASUS 8600GTS - Gaming Series) -t pontosabban, 14000 FPS-t hoz GLXGears-ben, CompizFusion, 4Desktop, közben CounterStrikeSource, így hoz CSS-ben kb 340FPS-t. Izmos kártya. Fekete tápcsatlakozó kell mint minden újabb kártyához... (Fekete asszem 4-4 vagy 6-6 os téglalap alakú..) Ez a kártya 30 körül kóstál mint minden közép-felsős 15? .... Hát...elég spórolós keret... Nekem 7300GS-m van (MSI kártya, MSI 945P Neo2F alaplappal) és tökéletesen megy a linux minden gond nélkül. Ezt a kártyát csak ajánlani tudom. 4500FPS GlxGears-ben, CSS-ben meg úgy 40 full grafikán. Bár asszem 7600GT -t is kapsz 15 körül...MEgéri azt a pár ezret rászánni...
Még valami... passzív hűtésest NE vegyél. A másik dolog amire ügyelj hogy MSI kártya legyen mert MSI live update használható dolog MSI kártyáknál, és nagyon jól összedolgozik a gépemben az alaplap+kártya...
ÉN 7600-ost javaslom, de hát te pénzed, te döntésed. MSI 7300: http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=06034 10,742 Ft+Áfa 12,890 Ft MSI 7600: http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=06037 16,551 Ft+Áfa 19,861 Ft