kmajLegelsőként: mindenkinek köszönöm a segítségét és a jószándékát. Kmaj megoldása tűnt a legegyszerűbbnek, így vele kezdtem és bevált a dolog. Pont úgy, ahogyan leírta, GDebi, újraindítás és működött. Remélem nem csupán saját magamnak segített a topic, úgy tudom sokan vettek Fu-Si notikat, főleg ezt a szériát. És immár nemcsak Mandrivával használható. Mégegyszer köszönöm Mindenkinek!
FS Esprimo V5555 [Megoldva]
scoobydoo1234Én is sokat kínlódtam (V5515). Ami 9.04 alatt bevált, az 9.10 esetén nem működött: a vga kimenet halott maradt, nem tudtam a projektort használni. Nekem ez az oldal segített, ennyire részletes leírást máshol még nem találtam: http://www.winischhofer.eu/linuxsisvga.shtml Driverek, segédprogik forrással.... A SiSCtrl progi nagyon jó, a felbontást és a vga kimenetet is kedvemre állíthatom. Érdemes kipróbálni.
playbackFentebb, Kmaj hozzászólásában van egy link+leírás.
scoobydoo1234Kösziiiiiiiiiii ! a monitor ugyan még ismeretlen ,de a felbontás már állíható ;) Ez is sok segítség volt! Még 1x thanx ;)
Sziasztok ! Nagyon kezdő vagyok a témában ezért is kérnék segítséget,szépen fel telepítettem a 14.04 LTS a fentebb említett gépre és sikerült is (pendrivéről)de sajnos a felbontást nem tudom állítani .És ahogy olvastam az FS nem nagyon szereti a linuxot ezért driver sincs.Szeretném meg ismerni a linuxot de ilyen felbontásban élvezhetetlen és csak a kedvem veszi el,de bízom a szakértelmetekben és a segítőkészségetekben .Várom válaszotokat előre is köszönöm,ja kezdő vagyok ne felejtsétek.
Itt van egy ".*zip". Ugyan portugál az oldal, de megnéztem a zip tartalmát. Be kell szépen másolgatni a cuccokat az ott látható helyekről a rendszered ugyanazon helyeire. (http://www.vivaolinux.com.br/dica/Configurando-SIS-67172-no-Ubuntu-1404) - de előtte készíts egy visszaállítási pontod a Systemback alkalmazással a rendszeredről (olvashatsz róla itt .. a keresővel találod meg). Nem próbáltam, mert nincs ilyen hardverem. Műveletek sorban: (SB mentés előtte) - hagyományos, nem root terminal nyitása, majd bemásolod alábbi parancsokat és enter-t ütsz. (egyenként)
cd wget -cAunzip sisimedia1404.zip -d sisimedia1404 sudo cp sisimedia1404/etc/X11/xorg.conf /etc/X11/ sudo cp sisimedia1404/usr/lib/xorg/modules/drivers/sisimedia_drv.la /usr/lib/xorg/modules/drivers/ sudo cp sisimedia1404/usr/lib/xorg/modules/drivers/sisimedia_drv.so /usr/lib/xorg/modules/drivers/ sudo cp sisimedia1404/usr/bin/sisctrl /usr/bin/sisctrl cp sisimedia1404/Área\ de\ Trabalho/SIS\ SisCTRL.desktop .local/share/applications/ chmod +x .local/share/applications/SIS\ SisCTRL.desktop sudo reboothttp://img.vivaolinux.com.br/imagens/dicas/comunidade/sisimedia1404.zip
SIS SisCTRL
desktop fájlnak (asztali beállító fájl) kell majd egy parancsikon (a menüdbe vagy az Asztalra/megoldások a fórumon), de addig kettő rákattal a saját könyvtárad ezen rejtett ("Ctrl + H" a megjelenítésük) könyvtárából indíthatod:
.local/share/applications
Vélhetően egy grafikus beállító alkalmazást fogsz látni, azaz előbb említett desktop fájl (parancsikon, más néven) ezt indítja:
/usr/bin/sisctrl
(ezt is indíthatod ... ne sudo-zzál)KimariteEz egy másik megoldás a 12.04-re (Precise Pangolin) és a 14.10-re (Utopic Unicorn). https://launchpad.net/~xorg-edgers/+archive/ubuntu/ppa/ sudo apt-add-repository ppa: xorg-edgers sudo apt-get update sudo apt-get install xserver-xorg-video-sis ppa-purge Ez a PPA nem mindig stabil. - bocs :), az előző hsz-hez (ami Ubuntu 14.04-re van) még ez kellhet: sudo apt-get install unzip Még valami. Ha működik majd, akkor az lspci -k|grep -iA2 vga parancs kimenetében a Kernel driver in use: [modul_neve] sor végén ott lesz a modulja: []
KimariteSzia nagyon szépen köszönöm a segítséged és hogy foglalkoztál a kis problémámmal,de sajnos mint írtam kezdő vagyok és olvasva az írásod ,kissé elbizonytalanodtam :-)merjek-e neki állni,és esetlegesen annyi a rendszeremnek.Leírtad szépen de sajnos számomra ez sok ,és kérni már nem szeretném hogy szájbarágósan írd le,így valószínűleg nem jött el az ídő a linux megismerésére:-(Köszönöm hogy időt szántál rá.
karfikaNincs mit. Eléggé szájba rágósan írtam le :), gyakorlatilag egyenként bemásolsz parancssorokat és futtatod azokat. Ha valami furát tapasztalsz, nem jön vissza a prompt vagy hibaüzenet szerűt tapasztalsz, nem folytatod és a hibát bemásolod. Úgy is lehet, hogy bemásolsz egy parancsot terminal-ba, és a kimenetével együtt ide másolod a válaszodba. Az összes szöveget a terminal-ból: parancs és kimenet. Mi megmondjuk, hogy ez jó (vagy rossz). Ha azt mondjuk jó, jöhet a következő parancs. De az első lépés a Systemback-et telepíteni, és egy mentést, visszaállítási pontot készíteni a rendszeredről. Szerintem, nekifoghatsz bátran. A visszaálítási pontra bármikor visszaállíthatod a rendszert, ha elrontanál valamit.
KimariteSzia Kimarite ! Nagyo szépen köszönöm a sok segítséget amit nekem adtál,jelentem már normál:-) felbontásban,tanulmányozhatom immár super rendszerem.Ezért nem is írom már le mit írnak az általad kért parancsok,csak most volt időm megcsinálni a dolgokat az ünnep miatt. Mégegyszer nagyon köszönöm.