Sziasztok!
Hosszú leszek, ezt nézzétek el, de muszály leírnom a tapasztalataimat, meg szeretném felvezetni a problémámat is.
Jómagam néhány hónapja kacérkodok, hogy a WinXp-ről Linuxra váltsak. A Win-t is csak alapfelhasználóként "üzemeltettem", ami abból állt, hogy net (levelezés, böngészés, néhány doksi letöltése), zenehallgatás, filmnézés és szövegszerkesztés a suli miatt. Öcsém pedig már egy ideje Linuxot használ (először SuSe-t, majd Ubuntu 7.10-est) felezve a Win-nel, de mostanában azt láttam, hogy az Ubuntu 7.10 egy hete tök simán megy nála és az Xp-hez hozzá sem nyúlt (megy nála a zene, a film, a flash, a cd és dvd-írás, torrentezés...). Szóval kedvet kaptam én is. Persze előtte elolvastam sok cikket arról, hogy a Linux nem Windows és hogy ez egy teljesen más nézőpontot igényel. Az sem volt utolsó szempont, hogy nem akarom a leendő új gépem árának harmadát-felét csak operációs rendszerre meg Office-ra költeni...
Meg persze olvastam egy csomó meddő vitát a három OPrendszer híveitől. De ezek a viták teljesen értelmetlenek: olyan, mintha egy pingvint, egy ablakot és egy almát hasonlítanánk össze egymással... Mindegyik másra jó és ezért mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt.
Nosza feltelepítettük az Ubuntu 7.10-et a saját gépemre is, aki nem mondható egy erőművésznek: P-III 600 MHz, 40 GB SATA, 128 MB RAM (néhány héten belül bővítem 512-re), Xp Pro sp2.
Mondanom sem kell: semmit nem tudok még a konzolos kezelésről, mert csak a Win színes-szagos grafikus felületét hesználtam eddig is (a másolásokat ott is áthúzás technikával oldottam meg...). De az öcsém már ellátott egy halom linkkel, meg használati utasítással.
Az Ubuntu Gusty szépen fut már három-négy napja a gépemen, ötödannyi idő alatt tölti be magát, mint az Xp. Amit tudtam beállítottam rajta: pl. az Operát már az Xp-n megszerettem, úgyhogy ezzel böngészek itt is.
Grafikusan nagyon szép az egész rendszer, képkezelése remek, nagyon jól testre lehet szabni, gyorsan reagál.
Ne haragudjatok a hosszú felvezetésért, de ugye a kezdeti lelkesedés...
DE:
És itt jönnek a gondok.
Hiába a sok frissítés és a napi állítgatás a Hozzáadásokban, sajna vannak állandó problémák.
Ezek azonban mind olyan problémák, amelyek az öcsém gépén nem fordulnak elő, pedig ő is Ubuntu 7.10-et használ, viszont még ő sem tudta az én gépemen megoldani ezeket.
Felsorolás-szinten:
- Flasht egyáltalán nem ismer fel, tehát nem tudok Youtube-os, illetve egyéb videókat nézegetni.
- mp3-at nem képes lejátszani egyik lejátszó sem, pedig mindet kipróbáltam (a GStreamer verziókat is letöltöttem-visszatettem, de semmi)
- ugyanígy semmilyen mozgókép-formát nem ismer és nem játszik le
- az OpenOffice Szövegszerkesztőben sikerült bőviteni windowsos TrueType-okkal a betűkészletet egy letöltésnek köszönhetően és minden funkció jól működik, viszont nem hajlandó ikonos formában mutatni az eszközöket, hiába állítgatom be oda-vissza: csakis szöveges billentyűket hajlandó feltüntetni. A funkciókkal nincs probléma, csak a külalakkal...
- apróság: van ugye a Cairo-óra, amit ki lehet akasztani az asztalra. Öcsém gépén ugyanez van (0.2.3-as) és nála az óra körül már maga az asztal látható, az enyémen viszont (0.3.2) az órát körülveszi négyzetalakban egy fekete háttér, amit sehogy sem tudok eltüntetni.
Amúgy levettem minden grafikus hókuszpókuszt, amit a gépem amúgy sem tudna rendesen végrehajtani, mert gyenge: nincs több asztal, csak egy, nincsenek kocsonyásan mozgatható ablakok, mert minek (majd ha lesz egy erősebb cuccom, azon azért mindent teljesen kihasználok majd).
Hát ennyi. Bocsi, hogy próbára tettem a türelmeteket, remélem a problémáimra tudtok valami ötletet (de ha nem, az sem baj).