Üdvözlök Mindenkit!
A furcsa cím tartalmazza a lényeget (verziószám, hónapok sorszáma stb.) a bejegyzés tartalmát illetően. Igen ez a kismilliomodik bejegyzés a Kármikus Eukaliptusz Függőről.
Az elmúlt 1 hónapban volt szerencsém végig próbálni a következő 9.10 változatokat:
- Kubuntu Netbook Edition
- Ubuntu Netbook Remix
- Xubuntu Desktop
Tévedések elkerülése végett ez nálam nem valami furcsa pervezió, inkább csak elkapott a "hév". :) Az elmúlt hetek teljesen tudománytalan tesztelésének az eredményeit összegezném, hátha használható lesz valakinek.
A tesztek nagyobbik része 1 Toshiba NB-100 10X netbookon zajlott, amiben 1 Gb RAM leledzik.
A Kubuntu Netbook Edition volt a legrövidebb ideig a gépen, nagyjából jött és ment is. Ennek az oka az volt, hogy hihetetlenül lassú volt, már a telepítésnél is (nagyjából 1,5 órát vett el az életemből csak a telepítés, a finom hangolás meg kábé négyet). Aztán a működtetésnél jöttek elő a váratlanabbnál-váratlanabb események (beállítási lehetőségek hiánya elsősorban), amik tökéletesen elvették a kedvemet a rendszertől. Egy szó, mint száz nem jött be Nekem.
A következő versenyző az UNR 9.10 volt (és ebből már sejthető is a szomorú vég). A 9.04essel tökéletesen meg voltam/vagyok elégedve és reméltem, hogy ebben se fogok csalatkozni. A problémák azzal kezdődtek, hogy az elsőtelepítés után néhány (főleg Javás) alkalmazásnál csontra fagyott a gép se előre, se hátra. Eleinte a Tűzrókára gyanakodtam, mert már régebben is volt hasonló dolog még XP alatt, amit az FF idézett elő. Ennek örömére megmerítkeztem a böngészőkben (Opera, Chrome, Chromium). Végül az utóbbi maradt, de ekkor jött egy újabb fordulat, mert kiderült a Chromium és a Totem beépülő nem úgy szeretik egymást, ahogy azt én elvárnám. Úgy hogy kénytelen kelletlen visszaléptem a zárt forráskódú Chromehoz. Ez tökéletes muzsikált egészen az első frissítéséig, amikor is ismét a Totem beépülő intett be, hogy márpedig ő nem megy. Közben ismét előjött az eredeti probléma a fagyás. No mondom biztos én csesztem el valamit, teljes újra húzás mellett döntöttem. Ezzel nagyjából annyit sikerült elérnem, hogy nem fagyott csontra a rendszer csak néhány ablak adta meg magát, amiket nem sikerült bezárnom és kint felejtették magukat a kijelzőn. Továbbá a naplófájlokból kiderült, hogy a gdm-nek hiányzik a custom.conf nevű fájl. No ennek a dolognak az orvoslása már nagyon meghaladta a képességeimet, így úgy döntöttem, hogy az UNR 9.10 nálam nem marad a gépen. Igazságtalan lennék azonban, ha nem emlékeznék meg az UNR 9.10 általam pozítívnak vélt tulajdonságairól. A boot, a telepítés iszonyatosan gyors volt (az előbbi rendre 35-45 sec között volt, az utóbbi pedig mindennel együtt volt 35-37 perc, lsd. még a KNE hasonló adatait). Az új kinézet elbűvölő és nagyon áttekinthető. Kábé ennyi.
Szóval nagyjából itt tartottam november 20.-a körül. Ekkoriban telepítettem a netbookomra a Virtualboxot érdeklődés jelleggel, amiben Sevoir alkotását próbálgattam. Aztán próbaképpen felraktam az asztali masinámra (AMD Athlon 64+, 1 GB RAM, ATI Radeon X1600) is, ahol valami oknál fogva megnéztem a Xubuntu 9.10et. Valahogy, valamiért megfogott a drága majd két napnyi rágódás után kiírtam USB-re és előbb live-ban kipróbáltam, majd telepítettem is a netbookra.
A Xubuntu 9.10 1 hete van a gépemen nagyjából, még nem fagyott le az UNR 9.10hez képest ez már előre lépés számomra:). Az asztali felületét viszonylag hamar sikerült a 8.9"es kijelzőm lehetőségeihez faragnom. A telepített alkalmazásokat (OpenOffice, Google Earth, stb.) szintén sikerült a kijelzőmhöz igazítani. A korábbi problémák közül ismét előjött a Totem beépülő szerencsétlenkedése. Új kihívásként jelentkezett a Gigolo, amivel elvileg a fel-, lecsatolásokat lehetne intézni. Továbbá a menü szerkesztésének a hiánya. Az előbbi végül a Gnome megfelelő alkalmazásával oldottam meg. (Ide kapcsolódik az a tapasztalatom is, hogy csak olyan Gnome cuccot telepítsek, aminek max 1 függősége van. :)) Az utóbbi problémára viszont nem találtam meg a megoldást még, aki tudja az esetleg ossza meg velem! A Totem beépülő nem hajlandó megnyitni a .wmw fájlokat, erre szintén nem találtam még megoldást, de legalább már pontosabban megtudom határozni azt.
Összességében a Xubuntun elért "eredményeim" sarkalltak arra, hogy tegnap telepítettem végül az asztali gépre is. És bizony itt ért a legkellemesebb meglepetés, mely az volt, hogy a TP-link Usb wifi kártyámat "out-of-the box" kezeli. Ez számomra azért jó, mert így nem kell szenvednem tovább a régi D-Link kártyámmal.
A végső tanulság? Hát talán annyi, hogy a kezdeti ellenérzéseimet sikerült lecsillapítani. A KDE, a GNOME felületekben csalatkoztam, de az XFCE helyre hozta ezt. A 9.10 nem lett az a verzió, amit majd még az unokáim is használni fognak, de az újításai és a nagyobb hardver támogatottsága szerintem jó előjel a 10.04 megjelenése előtt.