@tyusÍrod: "Ha én ilyen okos és képzett lennék, akkor "csodákat" tennék az Ubuntuért/val".
Amikor véletlenül először oktatási feladatot kaptam, munkámat azzal kezdtem, hogy visszamentem időben, milyen kérdéseim voltak nekem, amikor a tárgy új volt számomra. Továbbá azt akartam megérteni, növendékeim számára miért nem egyértelmű, amit "tudniuk kellene".
Oktatási segédeszközt is akartam használni (ez a hetvenes évek közepén volt), így jutottam el a számítógépek őseihez, a bináris logikához, és, amíg ezeket megtanultam, az oktatás legfontosabb alapelvét, a következetességet is megismertem (ami azt jelenti, hogy amit az első nap megtanulunk, az igaz kell legyen a századikon is).
Az igaz-hamis (bináris) kiválasztásának vizuális hagyományos megjelenítése egy jelölőnégyzet (illetve néha a jelölőnégyzet nélküli pipa) volt, nem csak a windowsban, hanem még az Ubuntu igen sok alkalmazásában is. Amikor a Syinapticban a zöld jelölőnégyzetet nem értettem, természetesen jobb-klikkeltem, és onnan kiválasztottam, amit akartam - tehát a "problémát megoldottam". Minthogy ez szerintem következetlen, meg mertem említeni, a közösség tagjainak többsége vagy lehülyézett, hogy "aki nem ismeri a jobbklikket, annak nem is való a Linux" vagy pedig azt mondják, hogy a rossz beidegződésről könnyen le lehet szokni. Ez igaz persze, ha soha többé nem használjuk az Igaz-Hamis pipát. De az Ubuntu igen sok helyen még a "rossz beidegződés" alapján ajánlja fel a választás lehetőségét.
Na, most már sikerült a nagy pedagógus egómat érvényesíteni. És azért itt, mert sehol máshol nem sikerülne.