hansjürgenhansegyet is értek, meg nem is. rögtön az elején: az átlagfelhasználo. manapság ez egyre kevesebbet jelent, szerintem nem én lennék az egyedüli, aki azt mondaná, hogy ezen emberek hozzáértése nagyjábol a nullával egyenlö. 10 év ez még nem igy volt. 15 éve meg pláne... de nem is ez a lényeg.
hanem az ellentmondás, amit felfedezni véltem nálad. mert az az ember, akinek hatalmas a lexikális tudása, az az esetek 80%-ában folyamatosan olyan informáciokkal tömi magát, ami számára lehet, hogy pillanatnyilag nem fontos, viszont késöbb hasznát veheti.
azok az emberek, akik alapvetöen csak lexikális tudással rendelkeznek, élöszoban nagyon nehezen fejezik ki magukat. (irásban van lehetöség többször átfogalmazni) ugyanakkor "ismernek" bizonyos fogalmakat, lehet, hogy nem mélyrehatoan, de mindenképp tisztában vannak az összefüggésekkel.
éppen ezért a "lexikális" ember tudja, hogy ö is csak akkor tud válaszolni bármire, ha használhato a kérdés, ergo mindent megtesz, hogy helyesen kérdezzen. szerencsére jelen topik nem ezekröl az emberekröl szol.
(tegnap volt kép, ma nincs. - valljuk be, többszáz oldalt lehetne irni ezen kérdés megválaszolására ennyi infobol kiindulva. és ezt tudja miszter lexikális is.)
azzal mindenképp egyetértek, hogy senki nem ugy születik, de vazze, erre valo az "itt kezdd mielött kérdeznél", és társai. kb 5 perc elolvasni, és semmi olyan nincs benne, amihez 3 általánosnál többre lenne szükség.
ez egy kb 8 éves gyerek szintje ugye. ha hamarabb tanul meg rendesen olvasni és értelmezni annak csak örülök én is :)
felvetem a költöi kérdést - immáron általánosságban -, hogy lehetne-e ugy alakitani a forumot, hogy legyen "kérdezni nem tudok" és "kérdezni tudok" része?
nyilván irdatlan munka lenne az adminoknak, de szerintem érdekes, és tanulságos eredmény születne belöle, ha csak egy honapig szortiroznák a két osztályba sorolhato topikokat.
azzal is egyetértek, hogy mindenkinek joga van kérdezni.
de az oldalnak van egy szabályzta, egy irányelv, etikett, amit minimum illik betartani, föleg ha valaki kezdö vagy hozzánemértö.
és itt van a legnagyobb probléma. igazán szeretnék egy listát, hogy akik nulla infos kérdéseket tetsznek fel, és utána háborognak, hányan olvasták az oldal ide vonatkozo részeit? és ha igen, miért nem képesek azt a minimális tiszteletet megadni, hogy be is tartsák? és milyen álszent undorito dolog ezek után az Ubuntu szlogenjével dobálodzni, gunyolodni?!
nem az ovodában vagyunk, és nem az a dolgunk, hogy ezeket az embereket megtanitsuk arra, amire se a szüleiktöl, se az iskolában, se a baráti körükben nem voltak képesek/hajlandok megtanulni.
ha valaki meg tényleg annyira kakukk a pc-hez (akár win, os, linux, stb), az vállalja fel, hivjon szakembert drága pénzért, az nem fogja oltani.
azt mondom, a linux nincs ingyen. más, kérdés, hogy nem pénzzel fizetünk érte.