Először is kellemes karácsonyt és boldog ú jévet mindenkinek!
Lehet ki fogjátok moderálni (legalább az első sort hagyjátok meg), de szeretnék én is véleményt nyilvánítani (kaptam az utóbbi időben a felhasználóktól is véleményt + van sajnos személyes tapasztalatom is.)
Őrületesen vártam a 9.10-et. Béta, shipit, meg minden. Kb akkora csalódás volt, mint a Vista. Egy instabil tisztabug **** (Megtisztellek benneteket azzal, hogy nem írom ide). Nem szabadott volna kiadni. Röviden tömören. A Look-like a boot-ig szép, de semmi extra. Gyors, valóban, van összehasonlítási alapom, sajnos a konkurens oprendszer ugyanígy teljesít (indításnál és leállításnál is).
Pár dolog, amit nem tud elődeivel szemben (esetleg az elődök sem tudták, de akkor eleve rossz helyen vagyok):
-samba használat + wmvare = lassú, akadozó működés, használhatatlan virtualizáció.
-samba használat + virtualbox (naponta kékhalál a virtualizált rendszerben)
-AMD még mindig gagyin van kezelve (5200+-os X2-es Black edition... tiszta rossz :) sajnos nem csak egy gépen tapasztaltam)
-hálózatkezelés borzalmas (lassú, akadozik, nem megfelelő jelszint... stb.)
-Ubuntura rakj fel kubuntu-desktop csomagot (miért ne tenném? Kinyírta 2x a rendszert, nem kell megmagyarázni miért, nagyon nem érdekel, ezelőtt ez működött)
-ext4 korszerű, meg minden, de ne kapj áramszünetet, mert pápá visszaállíthatatlanul az adataidnak (f*s ntfs-en azért valahogy csak vissza tudod egy részét buherálni...)
-Korszerű? Hol? Még mindig rengeteget kell azokat a hardvereket heggesztgetni (jó eséllyel ezután sem fognak működni pl Genius VideoCam Look), amit nem támogat alapból a rendszer. Tudom, ez nem a linux hibája, de én akkor is használni szeretném a nyűves gépemet, gondolom ezzel Te is így vagy.
-irtózatos néha a turkálás és a googlizás mennyisége egy egyszerűnek tűnő dolog megoldásához.
-az innovatív (?!) felület egyre idegesítőbb, lehetne már egy egységes grafikai koncepció, ami (vagy gnome, vagy Canonical részéről meghatározva) néz is ki végre valahogy. A KDE tetszene, de már herótom volt az összeomlásaitól (nem hardver hiba).
-nem bírom ki, de nektek gyors a firefox? Nálam mindig tök lassan tölt be. Nem, nem akarom buherálni...
Nekem sajnos átköltözött gépről virtualba, azért érdekes ez a történet, mert ubuntu alól virtualizált xp lassú, nagyon gázul használható, win7 egyenesen katasztrófa, win2k szerver a sambáról történő másoláskor használhatatlan (utánaolvastam 4-5 órát, nincs igazából rá jó megoldás), ugyanezen a gépen Win7 (legális) alól virtualizálva (Virtualbox) ubuntu teljesen jó sebességgel működött.
Szóval nagy csalódás, a 10.04-et kíváncsian várom, az irány most nem jó, remélem a 10.04 legalább olyan jó lesz, mint a vista után a win7 lett. Ha nem, akkor Debian. Ne legyen csicsamicsa, csak működjön, tudjam azokat a dolgokat rajta használni, amik nekem kellenek.
A 8.04.2 LTS volt eddig a legjobb kiadás.
Kövezzetek meg, hogy szemét vagyok, természetesen látogatom az oldalt és ha tudok besegítek, de lebeszélem az általam rávezetett embereket a 9.10-ről. Még nem sok olyan hely volt, ahol telepítettem és ne lett volna vele probléma (vegyes hardverkörnyezet). Az utolsó hely a szeghalmi tűzoltóság volt, a változatosság kedvéért a szkennerük nem ment és a hálózatuk nagyon lassú. Ez van. Szkenner megoldva, de csak root Xsane esetén tud szkennelni. Magyarázd el egy tűzoltónak hogyan kell ezt csinálni....
Ettől függetlenül további hasznos munkát a fejlesztőknek, remélem a következő kiadásnál az lesz az érzésem, mint a 8.04-nél: a rendszer minden porcikája egyben van.
Győzz meg bárkit, hogy itt van ingyen ez a nagyszerű rendszer, lehet kicsit hernyózni kell ezzel-azzal, esetleg szkennert, vagy webkamerát, pechesebb esetben alaplapot kell cserélnie, nem fognak futni a wines játékai, vagy görcsöl vele néhány órát és akkor talán. Ebből nem lesz tömeges új felhasználók idevándorlása.
Előre is bocsánatot kérek, senkit nem kívántam megbántani, megsérteni. Nekem saja a 9.10 ilyen gondolatokat keltett.
Maxüdv: Szeemee