Azért blogbejegyzés lesz, mert némi körítés is jár a történethez, és mert amúgy sem tudom eldönteni, hogy hardver kérdés vagy szoftveres gyász.
Adott egy Amd K10 alapű gép integrált hanggal, nvidia GPU-val,ahogy illik. A sógoromék gépe az. Ők csak használni akarják. én pedig szállítom nekik az ubuntut, 7.10 óta, időnként karbantartok. Tökéletesen üzemel náluk, májam pedig hízott. Eddig. Jauntyjuk van most, ismétlem kifogástalanul ment. 3D hang, net, minden. Nagy stereo fülhallgatóval használták, az juttatta a hangot a hallójárataikon keresztül agykérgük megfelelő részébe. Én kitaláltam, hogy mivel van nekik házimozijuk és azon egy aux kimenet, mondom majd egy rca-->jack kábellel összekötöm a gépükkel és majd bömböltetjük a zenét jól. aha...
nem előregyártott kábelt vettünk mert falban kellett elvezetni ezért az rca végeket utólag forrasztottam rá. (nem árnyékolt zsinór volt bár olyan áron adták el de ez amúgy egy másik poszt témája is lehetne) lehet hogy nem is jól. mert mikor összedugtam akkor hang helyett, csak zúgás fogadott, olyan mint mikor szimplán rosszul dugod össze a hifit. semmi probléma vettünk rendes árnyékolt zsinórt, falba behúz, forraszt, örül. összedug. na ettől a ponttól kezdve SEMMILYEN hangja nem volt a gépnek....
fórumok, google, tippek végigjárása, betöltött modulok ellenőrzése pulseaudio letiltása alsa alapértelmezetté tevése, pulseaudio eltávolítása, esound telepítése, aztán alsamixergui, gnome-alsamixer, aumix, aumix-gtk telepítése állítgatások, egyébként látszólag MINDEN ok volt minden esetben(!) tehát az alapbeállításokkal is menni kellet volna, ahogy tette is azt nem is olyan rég. Gyakorlatilag semmilyen hang nincs, fülhallgatóban sem. Egyik kísérlet után sem.
adatmentés után a teljes home/user könyvtár törlése is megvolt, semmi.
a pofám egyre jobban ég, végső elkeseredésemben újratelepítés, éés semmi. csak liveCD használat a rendszer telepítése nélkül, nincs hang.
Már azon gondolkodom, hogy veszek valami linux által is támogatott pci-s hangkártyát biosban letiltom az alaplapit, berakom az újat és úgy. hátha összef@sta magát maga a hangcsip, amikor vélhetően rosszul kötöttem össze a házimozival.
Tehát elég tanácstalan vagyok, és bár nem mondják mert nem olyanok, hogy szaralinux, nem is akarom megvárni.
----------------------------
A körítés után a kérdésem a következő tisztelt ubuntu közöség: mi lehet itt? nem nézhettem át minden beállítást, vagy tényleg elcsesztem a hangjukat és hardveresen lehet megoldani.
Hasonlóba botlott e már valaki?
-----------------------------
Észrevételeket, tippeket köszönettel fogadom.
tisztelettel: duo