bartasziliEzt a hasonló cipőben járóknak írom, hátha segít valamiben.
Szóval, a ghost-ot nyugdíjaztam, és lecseréltem clonezilla-ra. Jobb. Kicsit tartottam tőle, de az útmutatót átnéztem a honlapján és nem ért meglepetés. Egyedül az volt vele a "bibi?", hogy kiírta, nem tud simán képet készíteni, megpróbálkozhat másik módszerrel? Válaszoltam, hogy igen, bár ott volt megjegyzésben, hogy az nem biztos, hogy olyan jó lesz, de hát nincs más választásom, így vagy úgy kellenek az adataim. A változás az lett - miután visszaraktam a Windowst, majd visszaállítottam az Ubuntus partíciókat - hogy most RAW partíciónak ismeri fel a Windows az Ubuntus részeket. Gondolom ezt takarta az a kis figyelmeztetés. Ez olyan szempontból veszélyes a Windowson belül, hogy ha kétszer kattintasz a meghajtóra, felkínálja a formázását, mert szerinte üres. Ha minden jól megy. Most elmentem clonezilla-val az első partíciót, és megpróbálom újrarakni a grub2-t. Hátha működik majd. Aztán valami remastersys és társaival szeretném úgy újrarakni az Ubuntut, hogy a Windows ne lássa, még véletlenül se piszkálja.
Végezetül el kell mondjam, hogy megtetszett a testdisk és a clonezilla. A fizetős Windowsos programok nem tudtak mihez kezdeni az EXT4-re formázott partícióval (inkább rontottak a helyzeten - de az is a user hibája, mert hát mi vagyunk azok, akik kattintgatunk kétségbeesésünkben és megengedjük egy programnak, hogy csináljon EXT3-at az EXT4-ből... ez én voltam)
Valamilyen oknál fogva, amikor mindent kimentettem és meg akartam formázni újra a teljes vinyót, az Ubuntu Gpartedje nem boldogult vele. Egyszerűen kénytelen voltam DOS-os Partition Magic-el nekilátni. De nem tudom miért nem. Csatolva sem volt, hisz nem volt mit. Csináltattam vele egy új partíciós táblát, nyomtam egy ALKALMAZ gombot, azt bevette. Aztán létrehoztam a sok-sok partíciót, nyomtam egy alkalmaz gombot, és azonnal hibát dobott, hogy ő nem tudja végrehajtani a parancsot, mert nem fér hozzá a lemezhez. MÉGSE. És mit látok? 2 partíció kész. Eljutott a SWAP létrehozásáig. Próbáltam őket törölni, de a SWAP-et valahogy mountolta és nem engedte el. Semmit sem engedett ezután. No így jött a képbe a PQMagic. Az engedett mindent, bár nem annyira csipázom, mert szokott ilyen 8MB-os üres helyeket hagyni.