Tudom, kegyetlen leszek:
>csak alap szinten tudom kezelni a számítógépem
helyesen:
>csak alap szinten tudom kezelni a windowsom
A kettő között óriási a különbség.
Tény: senki sem született Linux/Windows/Mac guruként.
A PC-n lévő oprendszert minden esetben meg kell tanulni kezelni, függetlenül a típusától. pl: a nagyinak még eleinte a TV távirányítójának a gonb erdeje is totálisan káosz volt, holott főnővér volt annó egy kórházban (tud/tudott legalább annyit mint egy orvos).
Az Apple elég fura jószág: fix hardverhez gyártanak fix oprendszert, ezért mehet ott minden zökkenőmentesebben ~ egyszerre készítik a hardware-t és a software-t eggyazon oprendszerhez... Az már más kérdés, hogy totálisan hülyének nézik a vevőiket.
A Windowsnál meg mindenki ismeri a történetet: MicroSoft lepénzel mindenkit, hogy csakéskizárólagosság, zártság. Hibáknál meg picsognak, hogy ki-mikor-hol tolhatott el valamit.
Nem feltétlenül a te hibád, hogy nem tudsz valamit.
Hanem másoké: miért csak ON/OFF vagy kiskarikatetejétátmetszőfüggőlegesvonallal ... "Huhh? Ez meg miez?" Kérdezheti egy csak Magyarul tudó enbör. Mert konkrétan sehol sem tanítja senki sem ezeket a szimbólumokat, csak magunktól jövünk rá az összefüggésekre. (egyeseknél márhaegyálltalán)
Vagy vegyünk egy másik példát: autó.
Ahhoz, hogy a közúti forgalomba (biztonságosan/balesetmentesen) kimehess, kell a jogosítvány, mely 98,37%-ban arról tanúskodik, hogy tudod irányítani a kocsidat (és nem fogsz a szembesávban frontálisanösszeütközni másokkal). Mert azt is meg kell ám tanulni, meg persze a KRESZ-t (hogy tudd mire számíthatsz egy adott útszakaszon, és mit vár el a többi forgalomban lévő vezető tőled).
Hiányos ismeretekkel ne is csodálkozz, ha nem értesz valamit. Pölö a jobb oldali a gáz, a bal meg a fék, a középső meg a kuplung. Ha nemtudod, és csak random pedálozgatsz, ne csodálkozz, hogyha a szomszéd nappalijában találod magadat, autóstul. Vagy jobbik esetben el sem indul semerresenem az autó.
Az autó már elég álltalános, ami álltal már kisgyerek korunk óta figyelmezhetjük az összefüggéseket a kezelésével, meg a közlekedéssel kapcsolatban.
Iskolákban kötelezően muszály volna tanítani a KRESZ-t. Gondolj csak bele, hogy mennyi baleset elkerülhető lenne ez álltal. Mert igenis sok baleset abból adódik, hogy a gyalogosnak/biciglistának fingja sincs a KRESZ-ről, és elkenődött arccal, értetlenül bambulnak a motorháztetőn, hogy most miért is csapott el ez a K*CS*G kocsis. Azzal persze sokan nem foglalkoznak, hogy egy személygépkocsi átlagosan 2 tonnát nyom, és ötvenkilóméterperóráról eltart egy darabig, mire megáll. Ehhez még hozzájön a vezető reakcióideje is, mely nagyban függ a kortól, halmazállapottól, és idegállapottól. (halmazállapot = reggel:álmos; este:fárdt; napközben:idegbeteg:stresszes:szétszórtság; etc)
Az valóban bosszantó, hogy ha valami nem megy pöccre. Én is téptem már a hajamat jópárszor. Eddig naggyából mindenre találtam megoldást kérdezés nélkül, csak jól kell rákeresni kulcsszavakra. (persze ehhez tudni kell, hogy pontosan mit is keres az enberfia) Vannak persze dolgok, melyek még váratnak magukra, mivel leginkább elfeledkeztem róluk.
Amúgymeg pont ezért van ez a fórum is: kérdezzünk bátran ami nem megy, vagy nem érthető! Úgyis anonimitásban tesszük ezt...
Szerkesztve: tök jó, hogy a linkek nem működnek/látszódnak. :/
Voltam BANNOLTUK/törölthozzászólás előtt.