Ha olyan géped van, amiben az F10, F11, vagy ESC billentyűvel ( típusfüggő, ill. alaplaptól függ, melyik billentyű ) induláskor elő lehet csalni azt a menüt, melyik meghajtóról induljon, akkor így jó lesz, mert mutatni fogja a meghajtókat, és arra lépsz rá, amelyikre akarsz... sőt Pendrive-ről is innen indíthatók. P.IV-es masinákból a régebbiek még nem tudják, az újabb, pár évesek már többnyire. Ha nem ilyen a géped, akkor az én tudásom szerint marad az újratelepítés. Nem kell félni, particionáláskor válaszd a kézi lehetőséget, ott megmutatja a winchestereket, és ügyelni kell, melyikre teszed. Újraindítás után be fog jönni a kettős indítómenü.
Vagy egy kissé buherálós megoldás : Beszerzel egy hordozható rack-et, számítógépes boltokban 1-2 ezer Ft. Belerakod az XP-t, ügyelve hogy primary master-re legyen jumperelve. Secondary masterként beleteszed ezt az ubuntus Winchestered. Indításkor, ha benne van a rack-ben, be fog jönni az XP. Ha kilépsz, kiveszed a rack-ből az XP -s winchestert, és úgy indítasz, be fog jönni az ubuntu,: Nálam egy P.III-as működik így. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy az XP-s particiót nem látod az ubuntu alól, nyilván, mert ugye nincs is benne.
És most látom, az előző hozzászóló is hasonló megoldást írt... igen szoros volt itt az idő... de amit én írtam, így meg nem forog a vinyó feleslegesen..viszont gyenge pontjuk a rack-eknek az érintkezés... sok ki-be dugdosás nem tesz jót néha..szívtam már vele...