Andapapa!
Egy tegnapi sörözőbeli kiadós rendszertelepítés után eljutottam az Andromeda Linux RC2-ig, és ki is próbáltam.
Tényleg szép, alkalmazások tömkelege, szinte már nem is tudja az ember, hogy egy adott célra melyiket is használja. Nem baj az, ha ennyi program benne van a disztribúcióban, mert ugyebár amíg van két dolog, addig válogathatunk. Ami meg nem kell, azt akár le is törölhetjük. Nem mondom, hogy ezek az alkalmazások mindenki igényét kielégítik, és nem kell hozzáadni már egyet sem, mert különbözőek vagyunk, és az ízlésünk, illetve az igényeink sem egyformák, így csak a saját nevemben tudok nyilatkozni.
A tapasztalapom az Andromeda-val kapcsolatban(cirka egy órai live használat után):
Már a boot képernyő is sokat sejtet, igen tetszetősre sikeredett, bár mint ahogy többen is írták, egy kissé tényleg sötét az Andromeda színösszeállítása, ez megint mindenki maga átvariálhatja. Live rendszerként nekem lassan bootolt, kb 3 perc, de mivel nem éles rendszer, ez sem lehet probléma, efsanyi kolléga is jelezt, hogy ezt ő is tapasztalta, de telepítve sokkal gyorsabb, már-már szuperlatívuszokban mesélt a rendszerről.
Majd, amikor felállt a rendszer, akkor láttam, hogy nincs egy darab panel sem! Na, ez nem így működik, nekem kell panel!Csináltam egy újraindítást, és láss csodát, lett panel!
De csak egy darab. Szokatlan volt számomra, hogy nincs alsó panel. Sokáig nem lett volna, mert az egyik első dolog, amit törlök, én nem szeretem szegényt. Kicsit barátkozni kellett a panellel, mert nem úgy működik, mint azt megszoktuk a gyári kiadásnál, de ez is nagyon könnyen megtanulható.
Átnéztem az alkalmazásokat, amitől rámtört a bőség zavara. Minden megy flottul, úgy ahogy kell.
És nem lassú!!
Meg benne van a nautilus kétpaneles üzemmódja is, amit nagyon csippantok.
Neki álltam compizt macerálni.
Asszongya, hogy nem talál zárt meghajtót, holott létezik nvidia gforce fx5200-hoz! Ez hülye! De akkor sem.
Ez viszont nem andapapa hibája, de nem is tudom miért van. Nem foglalkoztam sokat a jelenséggel, mert ettől még megy a rendszer frankón.
Azért itt van egy képa live Andromeda-ról, hogy nincs zárt meghajtó, meg egy másik az éles rendszerről, hogy van.
Ezért is nem tudtam kipróbálni az AWN-t, helyette felraktam a Cairo-dock-ot, az viszont, leszámítva, hogy nem volt compiz, gyönyörűen ment! Nagyon örülnék, ha ez is belekerülne a végleges kiadásba, olyan jó lenne!
Most viszont leírom, hogy mi az, amit hiányolok, illetve nem megy:
A network manager ugyanúgy nem kezeli a kapcsolatokat, mint az eredeti Ubuntu 9.10-ben. Igaz, én csak a dsl lehetőségről tudok nyilatkozni, mivel Digi start-netem van. Ennek beállítása nekem ugyan nem jelent problémát, de lehet olyan kezdő felhasználó, aki először találákozik ilyen rendszerrel, az meg azt mondja kapásból, hogy "szaralinuksznem megyrajtaanet!"
Aki ismeri a helyzetet, az tudja, hogy nem a te hibád, mert a network-manager lett olyan, amilyen. Ha javasolhatom, és még nem foglalkoztál ezzel a hibával, akkor a sources.list-be vedd fel ezen leírás alapjána network-manager tárolóját. Azzal megy rendesen a hálózat kezelés.
A panel nem ajánlotta fel a lehetőségét annak,hogy bármit is hozzáadjak, na ezt viszont tényleg nem tudom, mitől van.
Valamint, amikor egy ablak fullscreen-ben van, akkor a panel feliratai lecserélődnek az ablak nevére, erről is egy kép, remélem, hogy érthető vagyok.
Ez egy nagyon jó rendszer, remélem, hamar megjelenik a végleges kiadás. Ha szabad egy javaslattal élnem, akkor az a 10.04-re épüljön, ha már új disztró van születőben!
Ezen írásomat nem kritikául szánom, pusztán csak leírtam, ami feljött bennem.Az anyját, ez nem lett rövid!
Köszi, Andapapa, nagy vagy!