zltValótlan dolgokat nem igen szoktam mondani. Nem egy gép van közvetlen közelemben, amin csak Linux alapú rendszer fut. Nekem most speciál egész jól megy a 9.10-es Ubuntu (leszámítva, hogy random gondol egyet és nem lehet ablakokat mozgatni, se bezárni őket egérrel, viszont billentyűzettel meg működik a gép, de ha úgy hagyom, hogy menjen kb 4-5 perc múlva megint működik az egér is :D) , de a haverom gépén (jelzem, hogy a frissítéseket leszámítva semmit se telepített a gépére) és egyszer csak nem indult el a rendszere, de még hibát se írt ki, se kép se hang szó szerint. A hardver jó, Lenovo laptopja van és a régebbi Ubuntuval nem volt ilyen gondja. Akkor hogy is van ez a valótlan dolog? Én meg inkább azt bírom, hogy az első 1-2 hónapban szinte mást se lehet olvasni, hogy így-úgy nem jó ez meg az a rendszeren, de utána már sokkal kevesebb a probléma. Biztos akkor tökéletes a 6 hónapos kiadási ciklus és cseppet se kéne ezen változtatni, végülis kiadunk egy félkész rendszert sok buggal, majd kijavítjuk őket valamikorra. :D De legalább az LTS verziókra odafigyelnek, azokat én is nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek.
Igenis jót tesz a hosszabb kiadási ciklus, az OpenSuSE 11.2 sokkal jobban össze van rakva, mint az Ubuntu 9.10 vagy a Mandriva 2010. Érdekes módon ott még a KDE is jól megy, nem úgy mint a Kubuntuban és amikor Gnome-t telepítettem ott nem állt be így az egerem se. Persze lehet a fanboyok magyarázzák ezt be és én meg halucináltam közben. Csak ugye a megszokás kérdése. Tervezem a KDE-re váltást a közeljövőben, nem kérdéses hogy melyiket választom...
De nem vagyok az Ubuntu ellen, tény, hogy pl. az Ubuntu One nem működik nálam (és sok más embernél se) tény, hogy az egerem néha beáll és egy killall metacity majd sima metacity parancs után azonnal jó, vagy várok öt percet kb, tény hogy laptopom fényerejét már a hardveres gombokkal nem tudom állítani de mindezek ellenére még ezt használom, mert ezt szoktam meg. Biztosan jó lesz az új Ubuntu, mert LTS lesz és azokat jobban összeszedik, de mivel amúgy is szeretnék KDE-re (vissza) váltani, ezért elhagyom az Ubuntu vonalat. No meg jó az LTS, de 2 évente frissíteni, hogy tényleg megbízható rendszert kapjak nem látom most sok értelmét, így hogy máshol 8 havonta megtudom ezt tenni és ugyanazt a stabilitást hozza csak frissebb csomagokkal. (tapasztalatim szerint!)