raczviktorIgen ez komoly. A fizetni kell érte, ez nem azt jelenti, hogy magáért az operációs rendszerért fizetsz, hanem az ahhoz adott komoly fejlesztésekért fizetsz. Mire gondolok itt? Az X/K/Ubuntu világában ismeretlenek alaptelepítésben azok a dolgok, ami az Enterprise SUSE-ben benne van. (Ez nem hátrány, csak tény). Ilyen fejlesztések pl a Novell legendás korszakából átmentett eszközök, mint az eDirectory, vagy NDPS, és még lehetne sorolni, való kompatibilitása. Aztán a vállalati támogatás, ami annyit jelent, hogyha baj van, akkor megy a Novell szakembergárdája és megoldja, persze a megfelelő ellentételezésért.
ENNEK ÁRA VAN. Ezek a programok egy sima ingyenes Desktop rendszerben alaphelyzetben nincs benn, és "belevarázsolni" sem egyszerű.
A Másik oldal pedig az Active Directory magas szintű támogatása, ami egy sima ingyenes Linuxben nincs benne, vagy csak olyan szinten, amilyen módon benne van az ubuntu családban, ami megint nem hátrány, hanem tény. (nem véletlenül van az, hogy amíg az Ubuntu újdonságai között minden új verzió brossúrájában benne van, hogy javított AD támogatás, na ez a Red Hat, SUSE Enterprise-ban alapban benne van és működik is)
De hogy mondjak még egy furcsa dolgot, nem csak a Mandrake ÓÓÓ Bocsánat én vén ló, Mandriva-nak vannak fizetős változatai, hanem a RedHat olyannyira eltávolodott, hogy nincs is ingyenes Linux változata csak Enterprise. Azaz fizetős. És ez megint nem teljesen igaz, mert ott a Fedora (Ami nem más mint a RedHat OpenSuse-ja), de hivatalosan a RedHat nem ismeri el hogy köze lenne hozzá, ami azért is vicces, mert hivatalosan a legnagyobb ingyenes közösség a Fedora mögött van világszinten (felmérés szerint). És aki telepített Red Hat EnterPrise Linuxot, az könnyen észreveszi, hogy a kék színen kívül nem sokban különbözik a RedHat telepítésétől, ami pedig Piros :).
A Harmadik nagyon fontos különbség, hogy mindkét nagy Cég tart fenn Certificate tanfolyamokat, azaz, Lehet RedHat, vagy Novell SUSE rendszermérnök is. Azaz van mögötte komoly oktatási infrastruktúra is amit el is ismernek tőlünk nyugatabbra.
Ez persze nem von le semmit az Ubuntu/Debian érdemeiből, mert a LPIC képzéseken pont a Debiant/Ubuntut tartják szem előtt...
Na de abba is hagyom a filozófálgatást. Letöltök én is egy OpenSUSE Linuxot megnézem mit tud én is egy SUSE 7.3-al kezdtem komolyabban foglalkozni a Linux-al, és nem fog megártani, mert az OpenSUSE az egyik legkomolyabb supporttal rendelkező Linux. Megnézem mit tud, ha tettszik marad, az Ubuntu mellett. Miért is ne...
Remélem választ kaptál a kérdésedre... :)