Sziasztok! Nem tud valaki nekem segíteni?! Szövegszerkesztőben megírom a forráskódot, de nem tudom hogyan lehet lefordítani!!! Ubuntura nem találtam c++-os fordítót. Még kezdő vagyok, de azért szeretnék ezzel foglalkozni!!! Írjatok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

g++ fájlnév.cpp de érdemesebb felrakni valami fejlesztőkörnyezetet, ami ezt (is) megcsinálja helyetted.

Elég egy helyen feltenni, a kérdést. Javaslom az oldal szélén található keresőbe írd be a c++ kifejezést és válogass, de javaslom még a Full Circle magazin 17. számát http://ubuntu.hu/node/6839 Üdv

ez a felkiáltójelezés undorító szokás

simzerAgyúval verébre? Honnan tudod, h nem e csak egy hello world-öt akar lefordítani? Egyébként, h olyan néven fordítsa ahogy szeretnéd inkább próbáld így: g++ fájlnév.cpp -o fájlnév

AlPhA9DoGmegérzés... ;) Még kezdő vagyok, de azért szeretnék ezzel foglalkozni!!! Úgy érzed, nem kellett volna ajánlani a fejlesztőkörnyezet használatát?

én virtualboxon nyomom a c-t de nekünk kötelező visual studioba dolgozni, szóval nem is tudnék open source programot használni, az a felkiáltójel engem is irritál :P

• maat válaszolt erre.

simzerIgen mert ha kezdő akkor sokkal jobban jár ha az elején kézzel fordítgat.

simzerSzerintem, amíg valaki még csak programozni tanul, ne használjon fejlesztő környezetet... először tanuljon meg csak szépen parancssorból fordítani, s szerintem így még könnyebb (egyértelműbb) is a feladat. Pusztán az egérhúzogatós, ide-oda klikkelgetős programok használatával úgy sem lehet megúszni a programozni tanulást. ;)

RitanaVégülis, ha már nekivág a C++-nak, egy kis make nem lehet akadály. Egyébként szerintem gond nélkül meg lehet tanulni programozni kizárólag IDE-t használva anélkül, hogy tudna az ember parancssorból fordítani vagy fordítási környezetet összerakni magának.

Ennyivel később: 6 nap

simzerPersze hogy meg lehet úgy is tanulni, de ha csak annyi a célja, akkor már inkább kezdjen rögtön Ms Visual C++ -al. Többre megy vele.

g++ és libstdc++ csomagok kellenek. Egyetlen forrásfájlból legyegyszerűbben make-kel fordíthatsz. Makefile nélkül így:

maat@aladar:~/temp/20100317$ ls
              asd.cpp
              maat@aladar:~/temp/20100317$ cat asd.cpp
              #include <iostream>
              int main()
              {
                  std::cout << "hello" << std::endl;
                  return 0;
              }
              maat@aladar:~/temp/20100317$ make asd
              g++     asd.cpp   -o asd
              maat@aladar:~/temp/20100317$ ./asd
              hello
              maat@aladar:~/temp/20100317$ 

Én személy szerint mindenkinek ajánlom a NetBeans programot. A telepítés nagyon egyszerű annyit kell mindössze tenned, hogy a hivatalos oldalról letöltöd, de előtte installálnod kell a gcc-t ami tartalmaz C és C++ headert és fordítót ( $ sudo apt-get install gcc build-essential ), ha ezzel megvagy akkor feltelepíted a NetBeans C/C++ verziót és már használatod is, semmi babrálással. Amint megírtad a programot annyit kell tenned, hogy a kis zöld nyílra rákattolsz és, ha hibás a program kiírja sor szerint, ha minden rendben akkor lefut a program.

simzerÉs így vannak olyan sokadéves mérnök informatikusok, akiknek halvány fogalmuk sincs a fordítás menetéről.

maatMondjuk többéves szakirányú képzés alatt már tényleg illene eljutni addíg...

• maat válaszolt erre.

simzerSzerintem egy félév C-programozás után is illene tudni, hogy mondjuk egy külső könyvtár nem az #include miatt fog linkelődni, vagy hogy nem kell fordítani a header fájlt.

adams-1986Szíínvonalas hely lehet, ahol egy (széles körben elismerten és régóta) szabványosított nyelvet IDE-specifikusan tanítanak.

maathát, ha azt tanítják, hogy kell MSVC-ben összelegózni a projektet, és nem magyarázzák el, hogy mi folyik a háttérben, akkor sajnos nem fogják tudni.

Ennyivel később: 4 év

Hali!Egy kis segítségre lenne szükségem aki jó angolos az megmondaná nekem hogy ez mit jelent: Round up to power of two Előre is köszi!