Blogom célja, hogy leírjam én mit tapasztaltam a két változat között:
Sokan azt mondják, hogy az UBUNTU és a KUBUNTU között csak a kezelő felület a különbség KDE vs GNOME? Hát ez nem egészen így van. Rendesen belemerültem a KUBUNTU-ba. Most egy hétig csak ezt teszteltem 9.10. Számtalan eltérés van nem csak felület terén, ahogy sokan hiszik, parancsok kiosztása programok terén is.
Ami nagyon tetszett benne:
Látványosabb sok helyen mint az UBUNTU, nagyon szép letisztult felület áttűnés bejelentkezéskor, egyszerűen lehet rá témát telepíteni, ikonokat, vagy asztalháttér változtató rajta alapból (% percenként vált). Raktam rá egy WIN7 glass-hoz hasonló témát, alpha elmosással 1ütt, nem kellett semmilyen meta babrálást csinálni hozzá, vagy speciális úton telepíteni, nem vágta le a compizomat sem, mint a bonyibb témák általában. Szépen összemosták az alsó tálcát, és a gnomos felső panelt egyre, hogy elférjen rajta minden. + Akár több ablak megnyitása is gond nélkül kifér mert csökkenti saját méretét több nyitott ablak esetén, ez Ubuntuban is benne van tudom, de itt mégis esztétikusabb lett. Valahogy az egésznek olyan barátságosabb a kinézete mint GNOME felület
Ubuntu nálam csinált olyat: Ha valamit letörlök pendrivéről akkor az eltűnik onnét, de nem törlődik le ugyan úgy foglalja a helyet csak átrakja egy .trash nevű mappába pendrivén. Azt tűnt fel hogy üres a pendrivém de mégsem tudok rá másolni egyetemen. Akkor láttam hogy a TARSH-ban benne van minden törölt dolgom. Miért? Ugyan ezt Kubuntu alatt nem csinálta.
Kicsit szokni kellett 2 éve Ubuntu után, de ez még a kisebbik gond volt csak most jönnek a számtalan kis bosszantó dolgok.
Bosszantó
Telepítése jóval több időt vett igénybe mint UBUNTU esetében. Telepítés alatt a GRUB beállításokat valami botrányos lassúsággal intézte: csinálok egy 40 Gb helyemen egy 12Gb "/" Ext4 ben JÓ PÁR PERC töltögetés miután elkészült partíció beolvasása megint jó pár perc töltögetés, egymás után jó pár percig így kb 6-7 perc egy rész, és így tovább a "home" "swap" résznél is.
Belépéskor WIFI sehogy sem ment... felismerte minden "adamswebdesign.hu" hálóztat TCIP SSID jelszó minden belőve net még sincsen Olvasom fórumban LAN-ról kell frissíteni a distrót utána lesz WIFI rendesen. Átszáguldok a mások szobába router ki LAN-ban egyből volt netem frissítettem az OP-rendszert, szintén jóval több idő igénybevételével mint az UBUNTUNÁL, egymá sután többszöri frissítés kereséskor MINDIG talált valami új frissítést, de sebaj. Most már végre van net szedhetem le a szokásos prgoramokat.
Telepítem OPERÁT, Firefoxot, Bluefisht. Kitesz az asztalra egy ikont "Firefox browser" Hát nekem ez így nem tetszik nevezzük át sima "Firefox"-ra. Átnevezés után (csak a nevet írtam át) enter leütése után az opera ikonja eltűnik helyette csak nagy fehérség az ikon látszik, úgy virít tovább az asztalon, helyette a menüben lett egy ISMERETLEN mappa amibe belekerült az átnevezett ikonom, a dologhoz hozzá jár hogy a netes alkalmazásokból is eltünt az OPERÁM. Gondoltam hátha én rontottam el valami PRÓBÁLJUK KI LIVE CD-n nincs e a hiba, ott is átneveztem pár dolgot amit kipakoltam az asztalra DETTÓ bug megvolt. Nem hiszem hogy ilyet szándékosan benne hagynának
Kép az ikonokról: http://adamswebdesign.hu/images/img/01.png
Kép az ismeretlen mappáról: http://adamswebdesign.hu/images/img/02.png
Ismeretlen mappában: http://adamswebdesign.hu/images/img/03.png
Compiz (helyesbítek kwin köszi:zlt)nem annyira látványos nincsenek annyi beállítások, ami jó, hogy van hóesés, de kb ennyi a cube effekt messze nem olyan szép mint ubuntu alatt. Nem annyira dinamikus a wubi effekt sem.
Mindképpen aki windows-ról "átszoktatóban" van az opensource rendszerre (elég nagy agymosás után :D), annak barátságosabb a KUBUNTU, de a számtalan bosszantó hibája miatt, én nem fogom használni És itt nem kwin hiányairól van szó, mert az mellékes, hanem a sok felsorolt apróság miatt. Amúgy ha ezek a hibák nem lennének ezzel ius lehúznék 2 évet minden gond nélkül :)
Ha esetleg tudtok a problémákra megoldást akkor várom szívesen :) és köszi hogy elolvastad, remélem sokaknak hasznos akik vacillálnak.