Kipróbáltam én is még péntek este.
Ha nagyon kritikus akarok lenni akkor azt kell mondjam hogy ez közel se béta hanem még nagyon alpha!
Eddig a 9.04-et merészeltem kipróbálni béta változatban mikor kijött....
Nos azzal össze hasonlítva jutottam erre a megállapításra.
Ami egy átlag embernek idegesítő lesz az az hogy induláskor nem ajánlja fel a nyelvválasztást mint ugye eddig. Konkrétan ha már ergonómia és egyszerű felhasználó kegyét keressük ugye.... no ez szarvashiba és baromság!
Egyébként az Opensuse-ből emlékszem hogy F2-őt nyomok előjön a nyelvválasztó képernyő.
Itt is működik, de ugye a híres új betöltő képernyő ezt a funkciót feláldozta a disegn oltárán.
Talán a végleges kiadásban másképp lesz gondolom. Ez apróság, de ugye nem mindenki fog rájönni erre majd aki csak úgy veszi a bátorságot és bedobja a live CD-ét.
Kicsit kínosan indult el nálam, olyan Fedórásan szerencsétlenkedett mire volt desktop.
Nem tudom miért, de nekem automatikusan elindult a Synaptic! :D
A hang, képernyő felbontás korrekt azonnal.
A kinézet nekem kicsit túl lila, olyan bíboros fílingem volt tőle :)
Egyébként elegáns, és sokkal szebb mint eddig bármelyik téma.
A gombok elhelyezése miatt először nem azt sikerült csinálni amit akartam :D
De egyébként megszokható, némi odafigyelés után nem nyúl mellé az ember.
Nem új dolog ez, van már ilyen Ubuntu ezer éve! Úgy hívják GOS Ubuntu.
Ott pont ilyen a gombok helyzete. Innen álmodta meg a fő Ubuntu guru szerintem.
Live módban indítottam a telepítést, ekkor jött a következő meglepetés a számomra!
Mivel nem találtam nyelv választót gondoltam majd telepítés közben beállítom magyarra.
A telepítés indításakor a Synaptic nekem újra beindult automatikusan! :D Nem értem mit akarhatott tőlem! :D Tehát a nyelvválasztás után van a próba lehetőség a billentyűzet kiosztást kipróbálni, mindig szoktam ellenőrizni: yz@&űáúőóü betűket.
Most jött a meglepetés! Hiába volt minden angol maradt a beállítás!
Ekkor meg szakítottam a telepítést, kiléptem, majd F2 és magyar kiválasztás után tudtam a telepítőben boldogulni végre. No erről beszéltem hogy szarvashiba hogy nincs jó láthatóan kiírva a nyelvválasztás lehetősége!
A telepítés nekem úgy tűnik lassabb lett mint eddig volt.
Viszont itt tapasztaltam meg hogy mi lesz az értelme a grub2-nek!
Sokkal egyszerűbb több rendszert egymás mellé tenni vele. Persze ez csak akkor igaz ha mindenki grub2-őt használ majd.
Utána csak kellemesen csalódtam, szépen flottul stabilan futott.
Hang volt, Nvidia meghajtó tökéletes volt.
Próbából feltettem a legfrissebb Skype-ot, no attól elszált az egész hangrendszer ami addig tökéletesen működött. Újabb fekete pont a Skype fejlesztőknek!!!!!!
Akkor volt csak bajom a rendszerrel mikor felfrissítettem és eltűnt a két panel teljesen.
Később olvastam itt a megoldást hogy javították azóta, de addigra már töröltem az egészet.
Amit viszont butaságnak tartok, az a panelen ez az új "kivagyokénchatfacebooktwitteraplet"
vagy mi.... szerintem fölösleges erre ekkora hangsúlyt fektetni, és sok helyet lefoglal, és csak eszi az erőforrást.
Összességében ha a hátralévő időben nem az ilyen hiábavaló applet fejlesztéssel töltik az időt van rá esély hogy ne olyan szánalmas kiadás legyen mint a 9.10 volt a kiadása pilanatában!