Nos olvasgatva az itteni hozzászólásokat és problémákat, hiányosságokat rájöttem, hogy nyugodtan telepíthetem éles rendszerre a dolgot. Többnyire a hiányosságok félreinformálódásból vannak és nem a rendszer hiányosságai...
Először a frissítéskezelővel nyomtam fel a 9.10-et frissítve:
- A panelek betöltése minimum +1 perc minden "indulás" után, de volt hogy több...
- Firefox meghalt, képtelen elindulni, viszont a chrome száguld...
- Evolution behal a mappák mentésénél...
Mivel erre senki sem panaszkodott, gondoltam a módszer rossz (amúgy sem szeretem az ilyet, csak egyszerűbbnek tűnt) felraktam tisztán:
- Csak a live mód betöltődése után tudom telepíteni, hiába választok mást akkor is a live módot hozza be erőszakosan.
- Bug a rendszer szerint van, sikít is, csak én nem érzékelem, hogy lenne, mert minden müxik :)
- Az indulási mizéria megmaradt...
- Gyorsabb a net, bár a Firefox sajna nem gyorsult ezzel arányosan
- Ergonómiailag és nem csak megszokás miatt baklövés az ablakgombok áthelyezése... nem véletlenül voltak azok a görgetősáv felett, ezt pár évtizede jól kitalálták okos emberek... ez így funkcionálisan rossz...
- Integráljuk az indicatorba a közösségi kérdést... ok... jól hangzik... DE! Akkor tegyük azt, és ne legyen még máshol egy nyamvadt boríték ami meg a funkciók másik felét kezeli. Egy dolgot miért két helyen kell intézni? Valami magyar önkormányzati ügyintéző van a fejlesztő csapatban, hogy egy dologgal két helyre kell mennem? Ha a nevem alatt van a közösség dolog, minden közösség dolog ott legyen, az értesítések és a csatlakozás is, ez így fél munka... A gwibber nem értesít... Vagy mert nem fut a háttérben, vagy mert hibás... A régebbi megoldásban szépen dolgozott a dolog... Igazán megoldhatnák azt is, hogy az evolution is tudjon a háttérben futni mint az empathy, mert így csak akkor értesít, ha megnyitom, akkor meg én is látom, a túrónak vinnyog olyankor az értesítéseivel... ismét fél munka... Így az a baj, hogy a fontosnak szánt újítások nem töltik be a funkcióikat, azaz feleslegesek mert nem automatizálják a folyamatokat tehát egy "be nem váltott ígéret" ami szintén nem segít a kényelemhez szokott konkurenciától idekacsintgató új felhasználók megyőzésében... Ne tegyünk semmit félig, mert többet árt mint használ. Vagy tegyük meg, vagy ne! Ez a marketing első szabályainak egyike... (másrészt a fenének bosszantanak engem "majdnem használható alkalmazásokkal". A csavarhúzóval vagy tudok csavarozni, vagy nem, de majdnem csavarozni az nem csavarozás...
Új design "szakmai szemmel" hamár képzőművészeti szakközépbe jártam, és hangsúlyozom ez nem tetszés vagy nem tetszés kérdése, egyszerű szakmai kérdés:
Nos dönteni tudni kell, amit az Artwork és a Marketing (hamár fél évtizedig a reklámiparban dolgoztam) csapat nem tett meg. Miért?
Mert az ablakkezelő színei baromira köszönő viszonyban sincsenek az új brand színeivel, és nem az ikonokra gondolok, bár az is hiba... szóval jó tarka izét kaptunk...
Először is van az az izé, hogy kompozíció ami nem csak formai, hanem színbeli több évezred alatt kialakult tudásrendszer, amit mindehol oktattak az én időmben, amit minden lehetséges módon megszeg az artwork. Ha a felület és a brand fő színvilága a háttér által meghatározott (nagyon helyesen 3 színből) színkompozíció, ebből kellene az ablakkezelő színeit is prezentálni egy egységes kép, felület kialakítása érdekében, ezzel ellentétben bent hagyták az előző design színvilágát (ami még valahol indokolható lenne technikai oldalon, de mindenképpen hiba) valamint az új ablakkezelő téma újabb az előző kettőtől idegen (mind színében mind hőmérsékeltében, mind fényében) színekkel sokasította az amúgy is már hibrid színvilágot.
Az ablakkezelő grafikai elemei is eklektikusak. Ha a motívum lényege a lágy "homokfújt" felület, az üveges folyamatjelző kilóg eléggé, vagy fordítva... Szilvásgombóc kovászos uborkával... A maga helyén mindegyik jó, de együtt...
Ezzel így az új brand építését marketing szempontból is elcseszték, hiszen az egységesség ilyen esetekben mindenek előtt, ugyanis csak az tudja az új befogadóknak a "kész, profi" benyomást közvetíteni. Ebben a win-től és az apple-től van mit tanulni...
Igaz hogy testre szabható a dolog, de az régen rossz, amikor valamit azért kell átszabnom mert rossz, és nem azért mert választhatok a jónál jobbat is, vagy mert játszadozni akarok... Óriási minőségbeli különbség, és ha valami első blikkre az amatőr benyomást kelti nem igazán fog új felhasználókat hozni, pláne nem a profibban kialakított konkurencia világából.
Tudom, béta1... Remélem gyógítják a hibákat a saját érdekükben is... Gondolom be akartak vezetni egy új vonalat, megvolt a kezdeti elhatározás a nagy ugráshoz, aztán a későbbiekben vagy a lendület, vagy az idő, vagy a bátorság fogyhatott el...
Nyilván közrejátszhatott, hogy a linux közösség talán a leg konzervatívabb közösség a nem technikai természetű újításokkal szemben (bár ott meg a leg liberálisabb - valamit valamiért) és nem merték nekünk egyben beadni a dolgot, inkább a több lépcsőt választották...
Mindenesetre a kritikáim ellenére elégedett vagyok, és 3 évig marad nálam előreláthatólag a 10.04 :) Sok sikert a munka befejezéséhez... Ha tudok majd segíteni, megpróbálok...