booker89na várjál, ha hazaérek majd válaszolok erre itt este:
Nos, azt gondolom, hogy ha arról beszélünk, hogy kiváltás, akkor az mindenki számára legyen vili, hogy a kiváltó program sosem lesz olyan, mint az eredeti, ami helyett keressük. Bár van, amikor jobb is lehet. Én általában ilyen irodai + internetes használatra tudok használható dolgokat:
- 7-Zip (WinRAR, WinZIP helyett)
- Adobe Reader, Flash Player, Sockwave Player (PDF-hez és internethez)
- Audacity + LAME (hangszerkesztő - wav, mp3 - rögzítés, szerkesztés, egyszerű, praktikus)
- Avast! Antivirus Home Free (ingyenes otthoni felhasználásra, cserébe regisztrálni kell csak)
- Karen's Replicator (biztonsági mentések automatizálása - angol)
- BullZIP + gslite (PDF fájl nyomtató - PDF bármiből, 10 gépig ingyenes, reklám nélkül)
- CCleaner (rendszer karbantartáshoz)
- CDBurnerXP + Microsoft .NET3.5 (CD/DVD írás)
- Daemon-Tools (virtuális CD/DVD meghajtókat hoz létre)
- FFDShow (kodek csomag)
- File Zilla Client (FTP kliens)
- FreeCommander (Total Commander helyett)
- Gimp (képszerkesztő)
- Inkscape (vektorgrafikus képszerkesztő)
- IZArc (WinRAR, WinZIP helyett - még több formátumot ismer, mint a 7-Zip)
- Java (internethez, más programokhoz)
- Microsoft Power Point Player
- Mozilla Firefox (böngésző, nálunk ez a nyerő)
- NetWorx (internetes adatforgalom mérés és statisztika nagyon jó pontossággal)
- OpenOffice.org (Microsoft Office helyett)
- PSPad (notepad helyett, de annál sokkal, de sokkal többet tud, weblapok szerkesztéséhez tökéletes)
- QuickTime (ritkán rakom fel, mert a VLC is lejátsza a MOV fájlokat)
- RocketDock (tuti kis dokkoló, hasonló MAC-éhez)
- Scribus (kiadványszerkesztő, bár körülményes szerintem, és ezért nem vagyunk még barátok, de várom a fejlesztéseit, mert alapvetően az elgondolás nagyon jó)
- Skype (ezt nem kell bemutatni)
- IOBIT SmartDefrag (defragmentáló, gyorsabb és jobb munkát végez, mint a beépített Windowsos)
- Spybot Search & Destroy (kémprogram kereső, sok régebbi gépnél iszonyatosan lassít a rendszeren, sőt néha az újaknál is)
- TagScan (mp3 ID tag-ek szerkesztése kis internetes segítséggel)
- uTorrent (kicsi és jó torrent kliens)
- VirtualBox (virtuális gép)
- VLC Player (sok multimédiás formátumot kezel +kodekek nélkül, pld. céges minden tiltással rendelkező gépen is le tud játszani telepítés nélkül DVD-t :D)
- UltraVNC + NO-IP (VNC kliens/szerver fájlküldéssel)
- WampServer (Apache+PHP+MySQL+PHPMYADMIN egyszerűen)
- WinAMP (klasszikus)
- Windows Live (ebből csak a Messengert, Mailt, ill. Movie Makert érdemes felrakni meg a Silverlightot)
- XnView (képnézegető)
Biztos vagyok benne, hogy még ezer más problémára van minimum két ingyenes megoldás az Interneten, csak keresni kell, kipróbálni, és dönteni, hogy megfelel-e nekem arra, amire használni akarom, vagy sem. Ha ma nincs, holnap már lehet lesz.
Ezekkel a programokkal sok minden elvégezhető. Az tuti, hogy pld. az említett Pinnacle helyett nincs ingyenes alternatíva olyan hatalmas tudással, mint ahogyan az Adobe Fireworks helyett sem. Az Adobe Elements egy-két fénykép szerkesztési dolgot halál egyszerűen automatizálva megcsinál, bár pld. Gimpel is meg lehet oldani ugyan azt, csak nem 1 kattintással. Akkor még ott van a Capella Professional, amit az ingyenes dolgok meg se közelítenek szerintem, vagy ha tudásra igen, akkor használatra pont az ellenkező irányba csúszik el a dolog. Steinberg Cubase? Cakewalk? Szóval mindenki sorolhatná a saját szempontjai alapján.
Viszont ez nem jelenti azt automatikusan, hogy lopd el. Cipőt is így veszel? Drága nem drága, ha kell, vedd meg, ha nincs rá pénz, akkor meg próbáld ki 30 napig, vagy ameddig engedi és döntsd el, hogy spórolsz rá, vagy rákényszerülsz pld. egy ingyenes/vagy olcsóbb, de körülményesebb használatú program használatára.
Eljutunk aztán ismét a Linux világához, ahol majdnem minden disztribúció honlapján ingyenességet ígérnek. Meg választ a felvetésedre, hogy ŐK vannak reális alternatívaként a Windowsos operációs rendszerek helyett. A fenti dolgokra kb. 90%-ban találtam Ubuntu alá kiváltást, ill. pont ugyan azt. Egyedül a hardveres problémáim aggasztanak, amiket remélem, hogy az idő múlásával a frissítések megoldanak. Mivel nem fizetek, nem is várok el annyit, mint azoktól a dolgoktól, amikért keményen pengetni kell.
"Egyebet nem tudok elmondani..."