Én sokmindenben a régivágású dolgokat szeretem. Anno DOS-szal kezdtem, és úgy a hatos SuSE idején hallottam először a Linuxról Amikor megláttam, hogy alapból karakteres felületű, egyből kipróbáltam. Aztán jött a SuSE 9.2, amiben ugyan kezdett kissé háttérbe szorulni a karakteres felület, de a mai napig különösen tetszik, hogy nem lett a karakteres felületből holmi sokadrangú alig használható parancssor. (Bár ugyanakkor tudom, hogy az átlag felhasználónak meg pont a grafikus felület az, ami kell, hogy minél több mindent onnan is be lehessen állítani. De épp ez a jó a Linuxban, hogy mindkettőre már van lehetőség. :-)) Ami még nagyon megfogott a Linuxban, az az alapértelmezetten jelen levő alkalmazások minősége. A KEdit, KWrite, GEdit (főleg utóbbi kettő) nagy meglepetés volt a Jegyzettömb után. :-) Nem is olyan rég új gépem lett, egyúttal a legfrissebb Linux is felkerült rá, ez volt az OpenSuSE 10.2. Emellett tanárommal az iskolában Ubuntut tanultunk, rendeltem is a Shipit-ről cd-t (6.06), bár a videokarit nem bírta, így megvártam a következő verziót, és az került fel a gépemre. Azóta jórészt folyamatosan használok Linuxot, bár néhány dolog miatt még a Win is megmaradt mellette, de jellemzőbb, hogy Linuxot használok. Gyakorlatilag ugyanazt meg lehet vele oldani, mint Windowsban. (Sőt.. pl. az aMSN nem pisztergál állandóan, hogy frissítsem, különben nem indul el...) Arról nem is beszélve, hogy pl. a digitális fényképezőt külön driver nélkül képes kezelni. És hogy eredetileg ki ajénlotta a Linuxot? Már nem tudom pontosan... lehet, hogy fősulis programozástanárom, de előtte már biztosan hallottam róla.
szeretem az ubuntu (i love ubuntu)
DcNdrewTavaly nyáron megpróbáltam egymás mellé felrakni az xp-t, ubit és solarist. Win és ubi felment probléma nélkül, aztán jött a solaris. A lelkem lezúzta az össszes partíciót, oprendszerekkel együtt. Na mondom ez így nem lesz jó, visszarakom az előzőz 2-t. Az xp telepítés félúton fagyott le, az ubi 98%-nál és amúgy is mindkettő nagyon lassú volt (~3 óra). Na mondom ennél szarabb már nem lehet, újrarakom a solarist, meglátjuk mi történik. Újraraktam, de akkor már az is csak konzolos módban volt hajlandó elindulni... na mondom ez így nem állapot, valamit csinálni kell, elkezdtem telepíteni az ubuntut (akkor még feisty volt). Simán felment, normális sebességgel. Na mondom halleluja, jöhet az xp. Felrakom az xp-t hát nem lerámolta szegény ubit?:D Na visszaraktam az ubit, azóta ez van, de én nem tudom mit csinált a solaris közben, de azóta is bootolás közben elég furcsa hibaüzenetek jönnek, plusz nem működik a dvd- és floppymeghajtóm.... Ez az egész művelet olyan 26 óráig tartott kb (najó közben 2,5 órát aludtam :P)
A megbízhatóságért szeretem leginkább. A működik kisebb-nagyobb szívások után, de ha már belőttél egy gépet rendesen, akkor le se lehet robbantani róla a linuxot (na jó azt talán igen). Utána minden működik, nem lassul be, megbízható, biztonságos, és használható. Azt szeretem, ha ritkán kell telepítéssel foglalkozni. Nem meglepő, hogy nekem az Ubuntuban az LTS tetszik. 2001 vége felé kezdtem el linuxot használni, mert elegem lett a gépünkön futó Win 98SE-ből, nagyon megbízhatatlan volt. Alternatívát kerestem. SuSE 7.3mal kezdtem, szerettem. Ismerősől kaptam a cdket, mivel még betárcsázós netem volt, nem akartam töltögetni. Aztán egy jó darabig SuSE, a 9-es még fent volt a gépen. Kipróbáltam az UHU-t, Debian is volt egy darabig, aztán többen ajánlották az Ubuntut, így lett Ubuntu 6.06, most meg a 8.04.
depNyugi nem fog belassulni, nincs neki miért, fájlrendszer nem töredezik, vírusok nem birizgálják, de mondjuk folyamatos netes jelenlét esetén nem árt egy tűzfal pld: Firestarter. Synaptic-ból telepíthető, van vagy két topic is ami foglalkozik vele, abból mindent megtudhatsz. Rootkitek ellen meg van rkhunter, chkrootkit, szintén tárolóból telepíthetőek, ezekről is van topic. Használd a keresőt.
karmesterTéves. Az Ubi is, mint minden oprendszer képes lassulni. A rossz felhasználás eredményeképp. Soksok felesleges program, mind elindul automatikusan, Compiz tök feleslegesen, stb. Néha ezt sem árt kitakarítani. De a Winnel ellentétben van némi reális esély arra, hogy rájöjj, mit kell kitakarítanod. :D
DcNdrewJa persze, ha minden sz@rt telepít az ember. Én egy konstans állapotot tételeztem fel.
karmestervan valami takarito progi hozza? amugy a config,mindenkeppen kell,arra szukseg van :D 1,5 giga ram van aaz ocskavasba,ennyit csak elbir,ha nem kihaitom az ablakon nekem a windows xp max 2 hetet birja,aztan elkezdi a hujesegeit ,a vista az nagyon stabil volt 2 honapig is de ahoz nincs kamera driverem es bluetooth driver sem :(
[törölve]
depLassulni fog, de nem hatalmas mértékben. Mondjuk én pont az Ubuntu lassúsága miatt váltottam másik disztróra. Ez mondjuk felépítéstől is függ.
amironfogalmam sincs ,peddig vigyazok ra,faxa antivir,meg remek tuzfallal hasznalom.probaltam mar mindenfele xp-t,de hiaba mert a motor az ugyanaz mindeggyikben. az bizti hogy gyorsabb az ubuntunal a vista meg az xp-nel(64 bites, a 32 bites vistaval mindig volt valami baj,az nekem nem jott be eggyaltalan
Most olvastam A Linux nem Windows című, nem éppen apró, de nagyon hasznos irományt (fordítást), javaslom előbb pillants bele te is, ha eddig nem volt meg: http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2006/03/29/linux_nem_windows/ ...és az a helyzet, hogy kontroldé lett a vége, párszor vissza kell ugranom még ismételni... Annyira a helyén van, annyira helyrerak, ráébreszt, hogy igencsak meló lesz ez, de megér minden időráfordítást. Nem ott születik a valódi Ubi-szeretet, hogy "nem volt választásom", bár én is ebben a stádiumban vagyok most (Kábé az ubuntu.hu-s korom + 1-2 nap óta vallatom a "bonyolult OS-t"), dohogtam is itt, a fórumon, hogy hogy a francba van az, hogy nincs egy Ubuntu Studio-ban magától értetődő használatra kihegyezett környezet... Na most már értem. Hagynak nekem, nem bízzák a véletlenre. Persze továbbra is piszkál, hogy egy-két számomra fontos szoftvert vagy abbahagytak négy éve, vagy a lehetetlen manualból kéne kibányászni a bill. parancsokat, mert a menüben nem árulja el, mivel lesz fürgébb... Nyilván néha legszívesebben beolvasnék szegény, önzetlen coder-eknek, hogy tán letört volna a keze, ha tooltip-be másol a kiterjedt manualból két sort...? Tudom, hogy nincs igazam, és tudom, hogy még ma implementálhatám a fícsört, valszleg sok nyelv létezik, amiben könnyű eligazodni, amíg az ember három-négy tooltip-et szeretne üres sztringnél hosszabbra varázsolni... Ezzel viszont nem oldanám meg a "problémát": tényleg nem a win usereknek készítik ezeket a funkciógazdag, fürge és kezelhető cuccokat, senkinek sem hiányzik, hogy uralkodjon a Linux, és ömöljenek a fórumokra a láma kérdések. (Aaaj, kikötődött a cipőm, most mi lesz?) Szóval nagyon-nagyon rejtélyes a menyecske, de értő szem látja, hogy nagyon sokat fog mutatni még...:)
Nem is tudom nálam ez hol kezdődött de kalandos volt az biztos, azthiszem bátyám mutatta meg ezt a rendszert, aztán kicsit túlmisztifikálódott bennem a dolog hogy uhh linux meg hogy free meg ilyesmik persze akkoriban a játék érdekelt meg voltam vagy 13-14 éves és hát játékra akkoriban még nem voltak alkalmasak sem a vasak sem az oprendszerek. Aztán ez így el is halt nálam mert ugye gémelni nem lehetett rajta, más nem érdekelt, mindig felraktam persze egy két napra gyönöyrködni meg ilyenek de rájötem hogy ez nem nekem való falat... Aztán teltek múltak az évek összesen vagy 6-7 , elkezdtem médiatehcnológus asszisztensnek tanulni, akkor jöttek az igények a szabad szoftverekre, jó lenne egy free 3d-modellező (blender+yafray), jólenne egy free rajzprogi (gimp), jólenne egy valami webszerkesztőféle (gphpedit, sima ubi szövegszerkesztője), lampszerver mert kikéne próbálni ami csináltam (de ez ugye ingyenes win re is), meg azért valjuk be elég jó progik vannak linuxhoz, és hát maga a linux is nagyon fajintos :D Ingyenes, ötletes, és ha ügyesebb egy kicsit az ember akkor simán a keze alá dolgozik nem úgy mint a win, ha jó bevan állítva akkor atombiztos, jó kicsit érzékeny nem szereti a hirtelen megvonjuk tőle az áramot, meg nem szereti hogyha 900millió dolgot rakunk fel amiből 2 ő van használva meg 200 db levettünk mert mégse kell, de szép és jó és nagyon szeretem :D persze jönnek a kritikák is sorba hogy jajj a gimp az egy szar mert nem photoshop hát kérem ha valaki photoshopon kezdett akkor nehéz is lessz átszellemülni gimp re az tuti emelett lehet nem fotósboltnak szánták de kicsit hosszabban ugye elérhetők vele ugyan azok a hatások mint ps-el, istenítik a 3dSmax ot is sztem az egy szar progi, hülye átgondolatlan kezelőfelület és azt sem értem igazán hogy miért nem mutatja meg ezeknek a prő animátoroknak valaki a blendert, lehet leesne az álluk egy picit (két film is készült blenderrel igaz nem egy shrek de atomjó, a BigBuck Bunny és a másik nem tudom de valami Emo nevű fazon van benne és ilyen telefonpóznás dolog) Szervernek is ezt használom :) és ez így van game szerveremen is ubi fut meg arról megy egy kissebb webszeró is tökéletes és így végszónak annyit Eastpark után szabadon hogy "Tiltsák be a windózt"
Ampersandmegint tüntetés van? ... és mi a célja tüntetésnek? ... ha vannak eredeti és sikeres dolgok, akkor annak ne lehessen megcsinálni a ratyis magyar változatát! ... a tüntetők harmadik követelését egyelőre egy filozófusokból és jogászokból álló csoport elemzi :) betiltották a vindózt: a titkárnők országos szervezete hivatalos nyilatkozatban adott hangot aggályának: mi lesz így a pasziánsszal? go east!
én a végéröl kezdem :) öcsém ajánlotta, a már 90-es évek elsö felében. neki a debian lett a favorit. én jobban szerettem játszani (nfs-1, wolf3D, doom) és a 90-es években végbement tudathasadásom eredményeképp kiszálltam a sulizenekarbol, mert baromira érdekelt, hogy mit tudok kihozni pl. egy metallica számbol, ha techno alapokra helyezem... impulse tracker, majd mod plug... szeretek komponálni :) évek mulnak, szokás rögzül, bsa csenget... ok, ez utobbit nem vártam meg :) a váltás oka: igy 30 felett kiváncsi voltam mi igaz abbol, hogy a linux "felnött". az ingyenesség további nem elhanyagolhato tényezö volt, de mondjuk ha 5ezerért kapok xp-t (kevésbé szigoru feltételekkel, mint a jelenlegi eula), office-t és minden egyebet amire szükségem van, biztos nem váltottam volna. kritérium a disztro keresése folyamán: "windows-al egyenértékü" egyszerüség, lehetöleg debian alapon. ne nevess, egy elbaltázott gyerekkori probálkozás a programozás felé azt eredményezte, hogy máig azonnal kirohanok a lakásbol, ha terminált kell vmihez használni. 2006 - DSL (itt jöttem rá, hogy legyen automatice ntfs r/w támogatás is) 2007 - Ubi 7.10 -> distrowatch alapján 2008 - Ubi 8.04 - 2 honapja a Studio verzio, bár most nagyon nincs idöm zenélni. a win-röl (alapvetöen xp): - évekig eszembe sem jutott (98-ig), hogy ez fizetös volna. tényleg. - 15+ év alatt kb 5x volt virus/trojai, stb., 2006-tol nem is nagyon használtam irtot. megtanultam biztonságosan netezni. - az xp_sp2-m sok esetben most is gyorsabb, mint az Ubi. (nem sokkal, de P3-866/512sdram mindent megérez.) de karácsonyra meglepem magam egy modern laptoppal, ujra elökapom a gitárt és lesz ám "tux'n'roll" :) - fagyás átlag 4-8 havonta, reinstall igény 1-2 évente szerintem akiknek mint átlagos end-juzer problémája van a win-el, azok pont azok az emberek, akik azt hiszik, hogy az autozás is csak abbol áll, hogy van kormány, válto, pedál, oszt hadd szoljon... pedig nagyon nem mindegy, hogy a hardver mennire müxik együtt a win-el és a többi hardverrel valamint a szükséges szoftverek hogy viszonyulnak. csakhát gépvásárlás elött ennek utánajárni kb annyi melo, mint a szükséges linux alapokat megtanulni. az emberek ezt nem nagyon képesek felfogni.