Most olvastam A Linux nem Windows című, nem éppen apró, de nagyon hasznos irományt (fordítást), javaslom előbb pillants bele te is, ha eddig nem volt meg:
http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2006/03/29/linux_nem_windows/
...és az a helyzet, hogy kontroldé lett a vége, párszor vissza kell ugranom még ismételni... Annyira a helyén van, annyira helyrerak, ráébreszt, hogy igencsak meló lesz ez, de megér minden időráfordítást. Nem ott születik a valódi Ubi-szeretet, hogy "nem volt választásom", bár én is ebben a stádiumban vagyok most (Kábé az ubuntu.hu-s korom + 1-2 nap óta vallatom a "bonyolult OS-t"), dohogtam is itt, a fórumon, hogy hogy a francba van az, hogy nincs egy Ubuntu Studio-ban magától értetődő használatra kihegyezett környezet... Na most már értem. Hagynak nekem, nem bízzák a véletlenre. Persze továbbra is piszkál, hogy egy-két számomra fontos szoftvert vagy abbahagytak négy éve, vagy a lehetetlen manualból kéne kibányászni a bill. parancsokat, mert a menüben nem árulja el, mivel lesz fürgébb... Nyilván néha legszívesebben beolvasnék szegény, önzetlen coder-eknek, hogy tán letört volna a keze, ha tooltip-be másol a kiterjedt manualból két sort...? Tudom, hogy nincs igazam, és tudom, hogy még ma implementálhatám a fícsört, valszleg sok nyelv létezik, amiben könnyű eligazodni, amíg az ember három-négy tooltip-et szeretne üres sztringnél hosszabbra varázsolni... Ezzel viszont nem oldanám meg a "problémát": tényleg nem a win usereknek készítik ezeket a funkciógazdag, fürge és kezelhető cuccokat, senkinek sem hiányzik, hogy uralkodjon a Linux, és ömöljenek a fórumokra a láma kérdések. (Aaaj, kikötődött a cipőm, most mi lesz?)
Szóval nagyon-nagyon rejtélyes a menyecske, de értő szem látja, hogy nagyon sokat fog mutatni még...:)