Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Megjelent a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx Beta 2

A mai napon megjelent a várhatóan április 29-én megjelenő Kubuntu 10.04, kódnevén Lucid Lynx második bétakiadása. A kiadás kizárólag tesztelési és fejlesztési célokat szolgál, használata éles rendszeren nem ajánlott!

A Kubuntu 10.04 egy LTS, azaz hosszú távon támogatott kiadás lesz, ami azt jelenti, hogy asztali gépeken 3 évig biztosítanak hozzá biztonsági támogatást.

Újdonságok

Új Kubuntu logó

Ebben a kiadásban bemutatkozik az új Kubuntu logó, valamint a Plymouth képernyőt is lecserélték.

KDE Plasma Desktop 4.4.2

A Kubuntu 10.04 Beta 2 a KDE Plasma Desktopjának és alkalmazásainak legfrissebb kiadását tartalmazza. A KDE SC 4.4.2 újdonságairól részletesebben a magyar, illetve az angol nyelvű kiadási közleményekben lehet olvasni.

Kubuntu Netbook Remix

Hivatalosan is megjelenik a KDE Plasma Netbookjára épülő Kubuntu Netbook Remix, kilépve a technikai előzetes állapotból.

Amarok 2.3

A népszerű KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb stabil kiadása áll a felhasználók szolgálatára.

Diavetítés a telepítőben

A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.

Érintőtábla beállítások

A hordozható számítógépek érintőtábláinak viselkedése mostantól aprólékosan testre szabható a rendszerbeállítások között.

Javított rendszerértesítések

Az elérhető kodekekről, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetően az értesítések erőforrásigénye kisebb lett.

Firefox integráció a KDE környezetbe

A Firefox böngésző mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.

GNOME alkalmazások paneltálca integrációja

A GNOME tálcaikonok integrálásra kerültek a Plasma Desktopba, így azok a GNOME alkalmazások, melyek támogatják az integrációt, egységesen fognak megjelenni a KDE-s alkalmazásokkal.

Ismert hibák

Mivel ez még egy fejlesztői kiadás, nem mentes a komolyabb hibáktól. A hivatalos bejelentésben az alábbi hibákat sorolják fel:
  • #538136: az Üzenetjelző kisalkalmazás nem kerül át a panelről a rendszertálcára frissítés során.
  • #556376: a telepítő megakad az időzóna kiválasztásánál, ha nem mozdítják meg az egeret.

Visszajelzések

A fejlesztők várják a felhasználói visszajelzéseket a kiadással kapcsolatban, feltéve ha azok eleget tesznek az Ubuntu viselkedési szabályzatának. Ehhez elég hozzáadni az asztalhoz a Kubuntu Feedback plazmoidot, majd duplán rákattintani. Ezután csak néhány egyszerű kérdést kell megválaszolni, és leírni a véleményt.

A Kubuntu 10.04 Beta 2 beszerzése

A Kubuntu 10.04 Beta 2 letölthető a hivatalos tükörszerverről. Frissíteni is lehet a Kubuntu 9.10 Karmic Koala kiadásról, terminálban (Kickoff alkalmazásindító → Alkalmazások → Rendszer → Terminál (Konsole)) vagy a Parancsindítóban (Alt+F2) kiadva az
update-notifier-kde -d
parancsot.

Források

Hozzászólások (76)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A mai napon megjelent a várhatóan április 29-én megjelenő Kubuntu 10.04, kódnevén Lucid Lynx második bétakiadása. A kiadás kizárólag tesztelési és fejlesztési célokat szolgál, használata éles rendszeren nem ajánlott!

A Kubuntu 10.04 egy LTS, azaz hosszú távon támogatott kiadás lesz, ami azt jelenti, hogy asztali gépeken 3 évig biztosítanak hozzá biztonsági támogatást.

Újdonságok

Új Kubuntu logó

Ebben a kiadásban bemutatkozik az új Kubuntu logó, valamint a Plymouth képernyőt is lecserélték.

KDE Plasma Desktop 4.4.2

A Kubuntu 10.04 Beta 2 a KDE Plasma Desktopjának és alkalmazásainak legfrissebb kiadását tartalmazza. A KDE SC 4.4.2 újdonságairól részletesebben a magyar, illetve az angol nyelvű kiadási közleményekben lehet olvasni.

Kubuntu Netbook Remix

Hivatalosan is megjelenik a KDE Plasma Netbookjára épülő Kubuntu Netbook Remix, kilépve a technikai előzetes állapotból.

Amarok 2.3

A népszerű KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb stabil kiadása áll a felhasználók szolgálatára.

Diavetítés a telepítőben

A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.

Érintőtábla beállítások

A hordozható számítógépek érintőtábláinak viselkedése mostantól aprólékosan testre szabható a rendszerbeállítások között.

Javított rendszerértesítések

Az elérhető kodekekről, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetően az értesítések erőforrásigénye kisebb lett.

Firefox integráció a KDE környezetbe

A Firefox böngésző mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.

GNOME alkalmazások paneltálca integrációja

A GNOME tálcaikonok integrálásra kerültek a Plasma Desktopba, így azok a GNOME alkalmazások, melyek támogatják az integrációt, egységesen fognak megjelenni a KDE-s alkalmazásokkal.

Ismert hibák

Mivel ez még egy fejlesztői kiadás, nem mentes a komolyabb hibáktól. A hivatalos bejelentésben az alábbi hibákat sorolják fel:
  • #538136: az Üzenetjelző kisalkalmazás nem kerül át a panelről a rendszertálcára frissítés során.
  • #556376: a telepítő megakad az időzóna kiválasztásánál, ha nem mozdítják meg az egeret.

Visszajelzések

A fejlesztők várják a felhasználói visszajelzéseket a kiadással kapcsolatban, feltéve ha azok eleget tesznek az Ubuntu viselkedési szabályzatának. Ehhez elég hozzáadni az asztalhoz a Kubuntu Feedback plazmoidot, majd duplán rákattintani. Ezután csak néhány egyszerű kérdést kell megválaszolni, és leírni a véleményt.

A Kubuntu 10.04 Beta 2 beszerzése

A Kubuntu 10.04 Beta 2 letölthető a hivatalos tükörszerverről. Frissíteni is lehet a Kubuntu 9.10 Karmic Koala kiadásról, terminálban (Kickoff alkalmazásindító → Alkalmazások → Rendszer → Terminál (Konsole)) vagy a Parancsindítóban (Alt+F2) kiadva az
update-notifier-kde -d
parancsot.

Források

nekem wifi gondjaim is vannak vele a wfi csatlakozik de de mégsem... LAN-ról frissítem utána reset, és minden szuperül megy rajta, ezen kívűl más hibát nem igen találtam

adams-1986a Kubuntu hatalmasat fejlődött! én egy éve tettem fel egy akkori Kubuntut és pár nap után meguntam hogy azt csinál amit akar a fájlkezelő meg a érdekes a network-manager... most telepítettem egy 9.10-et virtuális gépben és csak ámultam! a magyar lokalizáció előtt le a kalappal (köszönet érte a dolgos Kubuntus kezeknek!), szép, jó és megy! :) találtam egy engem is érintő BUG-ot a network-managerben vpnc kapcsolat felépítésénél, de állítólag ebben a kiadásban azt is javítani fogják... erősen elgondolkoztam hogy Kubuntut fogok használni a rendes gépen! most megvárom a kiadás után a pár hetet míg ez stabil lesz, főpróba és ha minden olyan jó mint amit eddig láttam akkor go! :)

Én már nagyon várom az új Kubuntut, mert a 9.10 van fenn kb 1 hónapja újra, és valamennyi kicsi, de annál idegesítőbb hibát sikerült javítanom, többek között az itteni Kubuntusok segítségével, amiért persze nem győzök hálás lenni... Csak lenne már egy jó ati driver...:D És remélem a notis gyorsbillentyűket (Fn+Fx) javítják...:P

A Kubuntu 10.04-ből kikerült az Ayatana értesítési rendszer, ami sokkal szebb mint a KDE saját értesítési rendszere. Szerencsére az Ayatana készítője elkészítette a Colibrit, ami külön alkalmazás, szemben az Ayatanaval, amihez módosítani kellett az alaprendszert. A legfrissebb Colibri csomag telepíthető a universe tárolóból. Ahogy a kde.hu-n is írják, ki kell kapcsolni az alapértelmezett értesítési rendszert.

fulopra knetworkmanagerben igazán javíthatnák azt hogy nem lehet rejtett hálózatokhoz csatlakozni igaz ez nem konkrétan kubuntus probléma hanem kde-s de elég idegesítő...

Mennyivel nagyobb a gépigénye a sima ubuntunál? Azon gondolkoztam, hogy elnyerte tetszésemet a kubuntu. Jelenleg xubuntut használok, de már meguntam, és nem lehet rányomni extra style-t, max a compiz segítségével. Utánna merült fel bennem, hogy ubira cserélem, amikor meg fog jelenni a végső 10.04. De amikor ránéztem erre a Kubuntura, "szerelem első látásra". Megéri lecserélni? jól fog futni a gépemen?? 896mb ram 128 videókari 30giga vinyó (+320 giga) 2,2es proci.

raiderv8maradnék xubuntun vagy inkább lxde-n gnome-hoz képest kb ugyanaz. Egyesek ezt mondják, mások azt de ha kipróbáltad, miért kérdezel?

raiderv8Egy kicsivel gyengébb Acer laptopon (AMD Turion64 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Xpress X200M 256 MB rendszermemóriából lefoglalt memóriával és nyílt meghajtóval) nagyon szépen futott, a nagyobb felbontású (720p-s) filmek sem okoztak neki gondot.

Talán kicsit túl bátran, de éles rendszerként tettem fel. Frissitettem, a restricted-extras csomagokat feltettem. Benyomás: 1. Kinézet: szép, elegáns, letisztult felület. 2. Működés: több újrainditás után remekül megy még mindig. A régi hardvereim is tökéletesen kezeltek, a régi ATI 9200 pro bírja a compiz működését (!); a konqueror sokat javult gyorsasságban; az időjárás-jelentes a plasmoidok közül végre megtalálja Budapestet; 3. Gyorsaság: nem panaszkodom, a 40-50 mp bootolás nekem megfelel. 4. Internet: t-mobilos, gyorsan megtalálta a ZTE MF637 modemet (nem volt ZeroCD, azonnal modemként kezelte) Ui.: ez valóban béta verzió??? Túl jó, hogy az legyen. :)

X-PadavanHa csak te magad nem telepítetted, akkor biztosan nincs Compiz, mivel a KDE saját ablakkezelőt használ, a Kwint.

Hat ez a Lucyd,eleg gyorsan es jol mukodik,indulas es kikapcsolas egetrengetoen gyors,kikapcsol 3 masadperc alatt ha billentyuzeten megnyomom a kikapcs gombot,bekapcsolast meg nem mertem de gyors azis persze nem 3 masadperc :D Nallam 2 napja hiba nelkul megy.

• bji válaszolt erre.

UlyssesIgazad van, nem a Compiz. Az asztali effektek működnek azért írtam a Compiz-t, kicsit elragadott a lendület.

bjiBocs a 3 masadperc az 6 :D elirtam. naponta kb 3 szor.de nagyon fontos hogy ez gyorsan tortenjen,mert nincs turelmem :D

X-PadavanNem, azért írtál compizt, mert azt szoktad meg...:) Én is kompizoztam egy ideig, aztán jött a kwin! ;)

Nálam néha-néha befagy az X - pontosabban olyat kressel, hogy majdnem leesek a székről: egyszerűen becsíkozódik a képernyő, miután az egér befagyott. Sajnos jelenteni sem tudom, mert nem kínálja fel a crash kezelő cucc, lévén, hogy nem tud elindulni...

bji+1 a kérdés jó... az oprendszer világban igen fontos lett ez az egyre gyorsabb boot, az ubi nagyon büszke rá, én meg pont leszarom és szerintem marhára nem ez a legfontosabb a 10.04-ben (amit hetek óta élesben használok, és kizárólagosan), hogy 1-2 vagy 5 perc a bootolás... nyilván máshol ez fontosabb, de szerintem másodpercken (ha nem az intenzívosztály szívvezérlőjéről van szó) rohadtul semmi nem múlik... szánalmas a bootverseny...