Félreértés ne essék, nem direkt reklámról van szó, csupán egy élménybeszámolót gépelek ide:
Egyik barátom megkért, szerezzek neki egy olcsó netbookot, mert külföldre utazik és a kapcsolattartáshoz szeretne egy könnyen kezelhető kis gépet. Az ár mellett elvárás volt, hogy ne 8,9 colos legyen a képátló, mert az nagyon kicsi lenne, így 10,2-est kerestem. Körbejártam és telefonáltam a pécsi boltokat, majd ezt kiválasztottam. Ezt a gépet nem tudtuk megvenni, mert nem sikerült pénteken zárás előtt az üzletbe érni. A gép beszerzését viszont nem lehetett hétfőre halasztani, mert szombat délután volt esedékes az utazás. Elkezdtem hívogatni még a multikat, ahol elvétve lehet ilyen gépeket kapni, de sajnos egyik helyen sem találtam megfelelőt, míg végül a Tesco-ban közölték, hogy most kiárusítást tartanak egy modell esetében, mert eddig egy darabot sem adtak el. Kérdeztem, hogy milyen gépről lenne szó és kiderült, hogy a kiszemelt masinához hasonló, csupán pár alkatrész esetében volt szerényebb a teszkós. Ekkor azt mondta az eladó, hogy ezt nem ajánlja nekem, mert Linux fut rajta és azért nem veszik az emberek, mert ha letörlik a rendszert, akkor elesnek a 2 éves garanciától. Egyből kérdeztem, hogy milyen rendszerről van szó és rávágta, hogy Ubuntu. Más se kellett nekem, szombat délelőtt rohantam ki és nem hittem a szememnek. Gyári Ubuntu matricával ellátott, magyar klaviatúrás gép, 160 GB-os vincseszterrel, 1,3-as webkamera, és a lényeg, hogy előtelepített Ubuntuval. A biztonság kedvéért vittem pendrive-on a 10.04 RC-t, hogy letesztelhessem, de nem jött össze, mert nem tudtam rájönni, miként lehetne beállítani, hogy USB-ről induljon (sajna F11-re nem lehetett kiválasztani, pedig a kiskönyv ezt írta, BIOS buherálással sem ment). Viszont egy számomra kedves rendszer, a 9.04 Remix futott a masinán. A 2 GB rammal pedig fürgén is indulnak a programok. Sajna a gép csak két órát lehetett a kezem között, így az új kiadásra való frissítést nem mertem bevállalni, csak a kiadáshoz érkező frissítéseket telepítettem. A gép nagyon jól ment, egyszer sem volt fagyás. Könnyű, és szép. Ha valaki esetleg ilyet keres, akkor érdemes most megvenni, mert az árát 70 ezerről 46 893 Ft-ra csökkentették, mert szeretnének megszabadulni még a maradék 4-től :)
Készítettem képeket is:
1 2 3 4
A rövid használat alatt csak két negatívumot vettem észre, hogy nem jelzi LED a wifi bekapcsolását, pedig van külön számára, és a webkamera LED-je sem kapcsol be (9.04 Remix esetében).
Leírások a PC World oldalán: itt és itt.