Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Megjelent a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS

A mai napon megjelent az ötödik születésnapját ünneplő Kubuntu tizenegyedik, ezen belül második LTS kiadása, a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx. A Kubuntu 10.04 egy LTS, azaz hosszú távon támogatott kiadás, három éven keresztül biztosítanak hozzá hibajavításokat és frissítéseket.

Újdonságok

Új logó és indítóképernyő

A Kubuntu 10.04 is a Plymouth indítóképernyőt használja, melyen a megújult Kubuntu logó látható.

KDE Plasma Desktop 4.4.2

A Kubuntu 10.04 a KDE Plasma Desktopjának és alkalmazásainak legfrissebb kiadását tartalmazza. A KDE SC 4.4.2 újdonságairól részletesebben a magyar, illetve az angol nyelvű kiadási közleményekben lehet olvasni.

Kubuntu Netbook Remix

A Lucid Lynx a Kubuntu Netbook Remix első hivatalos kiadása, mely új utakat nyit a felhasználás terén.

Amarok 2.3

A népszerű KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb stabil kiadása áll a felhasználók szolgálatára.

Diavetítés a telepítőben

A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.

Érintőtábla beállítások

A hordozható számítógépek érintőtábláinak viselkedése mostantól aprólékosan testre szabható a rendszerbeállítások között.

Javított rendszerértesítések

Az elérhető kodekekről, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetően az értesítések erőforrásigénye kisebb lett.

Firefox integráció a KDE környezetbe

A Firefox böngésző mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.

Ismert hibák

Három, a Kubuntut érintő hibát említ meg a hivatalos bejelentés:
  • #564263: Az Akonadi illetve a Kontact újraindításakor hibaüzenet jelenik meg; az újraindításukkal elkerülhető a probléma.
  • #551290 A Plymouth téma csúnya bináris Nvidia meghajtó használata esetén. A javítás már készen van, hamarosan megérkezik a tárolókba.
  • #557434: A telepítő grafikus felülete eltűnik a „Kihagyás” gombra kattintva, ennek ellenére a telepítés befejeződik.
Az általános, Ubuntut is érintő hibák a kiadási megjegyzésekben olvashatók.

Visszajelzések

A fejlesztők várják a felhasználói visszajelzéseket a kiadással kapcsolatban, feltéve ha azok eleget tesznek az Ubuntu viselkedési szabályzatának. Ehhez elég hozzáadni az asztalhoz a Kubuntu Feedback plazmoidot, majd duplán rákattintani. Ezután csak néhány egyszerű kérdést kell megválaszolni, és leírni a véleményt.

A Kubuntu 10.04 LTS beszerzése

Az ISO-képfájlok letölthetők a hivatalos tükörszerverről. A Kubuntu 10.04-re közvetlenül csak a Kubuntu 9.10 Karmic Koala kiadásról lehet frissíteni, az
update-notifier-kde -u
parancs kiadásával. További információk a hivatalos bejelentésben olvashatók.

Hozzászólások (154)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A mai napon megjelent az ötödik születésnapját ünneplő Kubuntu tizenegyedik, ezen belül második LTS kiadása, a Kubuntu 10.04 Lucid Lynx. A Kubuntu 10.04 egy LTS, azaz hosszú távon támogatott kiadás, három éven keresztül biztosítanak hozzá hibajavításokat és frissítéseket.

Újdonságok

Új logó és indítóképernyő

A Kubuntu 10.04 is a Plymouth indítóképernyőt használja, melyen a megújult Kubuntu logó látható.

KDE Plasma Desktop 4.4.2

A Kubuntu 10.04 a KDE Plasma Desktopjának és alkalmazásainak legfrissebb kiadását tartalmazza. A KDE SC 4.4.2 újdonságairól részletesebben a magyar, illetve az angol nyelvű kiadási közleményekben lehet olvasni.

Kubuntu Netbook Remix

A Lucid Lynx a Kubuntu Netbook Remix első hivatalos kiadása, mely új utakat nyit a felhasználás terén.

Amarok 2.3

A népszerű KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb stabil kiadása áll a felhasználók szolgálatára.

Diavetítés a telepítőben

A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.

Érintőtábla beállítások

A hordozható számítógépek érintőtábláinak viselkedése mostantól aprólékosan testre szabható a rendszerbeállítások között.

Javított rendszerértesítések

Az elérhető kodekekről, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetően az értesítések erőforrásigénye kisebb lett.

Firefox integráció a KDE környezetbe

A Firefox böngésző mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.

Ismert hibák

Három, a Kubuntut érintő hibát említ meg a hivatalos bejelentés:
  • #564263: Az Akonadi illetve a Kontact újraindításakor hibaüzenet jelenik meg; az újraindításukkal elkerülhető a probléma.
  • #551290 A Plymouth téma csúnya bináris Nvidia meghajtó használata esetén. A javítás már készen van, hamarosan megérkezik a tárolókba.
  • #557434: A telepítő grafikus felülete eltűnik a „Kihagyás” gombra kattintva, ennek ellenére a telepítés befejeződik.
Az általános, Ubuntut is érintő hibák a kiadási megjegyzésekben olvashatók.

Visszajelzések

A fejlesztők várják a felhasználói visszajelzéseket a kiadással kapcsolatban, feltéve ha azok eleget tesznek az Ubuntu viselkedési szabályzatának. Ehhez elég hozzáadni az asztalhoz a Kubuntu Feedback plazmoidot, majd duplán rákattintani. Ezután csak néhány egyszerű kérdést kell megválaszolni, és leírni a véleményt.

A Kubuntu 10.04 LTS beszerzése

Az ISO-képfájlok letölthetők a hivatalos tükörszerverről. A Kubuntu 10.04-re közvetlenül csak a Kubuntu 9.10 Karmic Koala kiadásról lehet frissíteni, az
update-notifier-kde -u
parancs kiadásával. További információk a hivatalos bejelentésben olvashatók.

Le töltöttem, tá dobtam Pendrive-ra. Telepítettem és nem működik. :( az APT-t nem tudja be állítani és gyakran csak egy fekete képernyőt kapok bejelentkezés után. Live mode-ban szórakozgattam vele egy picit de, jobban tetszett a 9.10(azt se nagyon használtam). Maradok én a GNOME-nál. (töltöm már azt is)

Telepítésnél megáll a bill kiosztásnál. Egérmozgatásra továbbmegy. Anélkül nem. WIFI-t csak titkosítás nélkül tudtam beüzemelni (b43). Így elsőre. A crhrómium akkor sem magyar, ha azt állítom be és a spellcheck akkor is ellenőriz, ha kiveszem és újraíndítom, de ez nem az Ubi baja..asszem. Ha már itt tartunk, nem úgy volt, hogy az 5.xx-től lesz hun spellcheck is? Mert én nem láttam a listában, pedig az 5.0.342.9 (43360)-at rakta fel.(Chrome)

PhobosHasonló hiba a Beta 2-ben volt, ott az időzóna beállításainál akadt meg. Nekem is Broadcom wifim van, pontosabban Broadcom BCM4312, WEP-es titkosítású hálózatokkal használom. A Chromiumra nem tudok mit mondani, Firefoxot használok, de érdemes lehet megnézni a Rekonq böngészőt, az is WebKit-alapú, és nagyon jókat hallottam róla.

Florianf4A bejelentkezési problémát a .kde könyvtár átnevezése megoldhatja, ekkor alapértelmezett beállításokra fog beállni, de valószínűleg megszűnik a hiba oka.

kicsikét gyérebb itt az élet, mint a szomszédban ennyivel kevesebben használják, vagy ilyen kevesebb a hiba?

UlyssesTényleg nagyon jó, (alapból tudja a 4-5ös egérgombok vissza-előre funkcióját, amit egész KDE nem), viszont kicsit instabil és még kiforratlan.

szerkeSzerintem az első állítás áll az igazsághoz közelebb. Ugyanis a másik topikban emlegetett hibák nem asztal környezet (GNOME, KDE) specifikusak.

Kopeteben a beállításoknál van webcam. Hogy tudom csevelybe csábítani? Tehát működik, van kép, de hol tudok videokonferenciát kezdeményezni? MSN lenne az alany. Végignyálaztam a fórumot. A használj aMSN-n reflexválaszokat kihagynám..thx. Egyébként most már tutira odavágja a vistát power save funkciókban. Már a beállítási lehetőségek tárháza is a bőség zavarával kecsegtet. Reggel nyolc óta nyomom, folyamatos netezés és zenehallgatás, torrent mellett wifiről a notival és még van 40%-om..:D. És az extrém mód még nem aktív..:D. 10-ig sima power save volt, aztán átkapcsoltam .xagresszívre. Egyre jobban tetszik. Eddig (cca 10 éve) gnome-ot használtam. Úgy érzem, talán kiforrt a KDE. Milyen verzióju firefoxot pakol fel a tárolóból? 3.6? Elvileg ott már lenne home bankingom is?.:D (K&H). Ne kelljen már ezért virtualboxot felraknom.. Amarok nem akar kilépni. A kis makacs.

szerkeTekintve az ismert hibákat, és a saját tapasztalatokra alapozva, a rendszer stabil, nincsenek összeomlásai és használatot akadályozó, megoldhatatlan hibái.

PhobosA Firefox 3.6.3-as verziója van a tárolókban. Az Amaroknak ki kell lépnie a Ctrl+Q megnyomására, ha az ő ablaka van fókuszban, vagy ha jobb gombbal kattintasz a paneltálcán lévő ikonján, és a Kilépést választod.

PhobosA 9.04-el váltottam Ubuntu-ra. Szintén K&H folyószámláim vannak, az e-bank az első perctől kezdve működött Firefox alatt, persze csak az sms belépéssel, nem az USB-s kártyaolvasóval.

DeeperPersze, nekem kártyaolvasóval kellene. Külföldön sok a wifi, minden más igen sokba kerül. (Ha nincs ottani prepaidem).

UlyssesPedig nem lép ki. Update: "ha jobb gombbal kattintasz a paneltálcán lévő ikonján, és a Kilépést választod." Ez övön aluli volt..:D.

Phobosakkor inkább konzolba sudo killall amarok :) nálam már régóta (kb 1 hónapja) megy. egyetlen hiba, hogy a zárt ati driverrel a plymouth nem szép. biztos meg lehetne heggeszteni, de nem foglalkoztam vele mert 2 mp-ig látom csak. szép, stabil, egyszer egy progi se fagyott le, semmi hibaüzenet. ellentétben a gnome környezettel, ahol jobb oldalt felül nem győztem ikszelgetni, hogy küldjön hibajelentést!

Eszméletlen szép ez a Kubuntu, köszi hogy megosztottad ezeket a képernyőképeket! Régebben ez volt nálam a befutó és még most is jobban tetszik!